Kulttuuri

Kalterijääkäri sosialismien ihmemaassa Timo Soikkasen elämäkerta esittää Yrjö Ruudun yya-Suomen profeettana

Tilaajille

LOGO: KIRJAT Kalterijääkäri sosialismien ihmemaassa Timo Soikkasen elämäkerta esittää Yrjö Ruudun yya-Suomen profeettana Yrjö Ruudun biografin keskeinen ongelma on päättää, edustaako häviäjän vai voittajan historiaa. Timo Soikkanen ei ole tietoisesti tehnyt kumpaakaan. Häviävän voittajan tai voittavan häviäjän sijasta hän on rakentanut profeetan omalle maalleen.

Yrjö Ruutu -teoksen esipuhe on valmistunut ennen viime vuoden vappua, jota juhlittiin siihen maailman aikaan vielä Moskovassakin. Sittemmin aika on vanhentanut Soikkasen teoksen "uuden" ulkopolitiikan ja haudannut yya-sopimuksen.

Professori Ruudun osoittaminen niiden isäksi olisi vielä viime vappuna herättänyt Paasikivi-seuran ja Kekkosen perinneyhdistyksen itsepuolustukseen. Nykyisin valtiomiesten maineen vartijoista tuntuu pelkästään hyvältä, että Suomen linjan mainostetut erikoisuudet osoittautuvatkin valtio-opin ja kansainvälisen politiikan aatteisiinsa ja teorioihinsa seonneen professorin hassutuksiksi.

Jääkärin pääte-etappi

Yya-sopimuksen pitkäaikaisin puolestapuhuja, kansandemokraattien koulu-uudistuksen ja sosialisointikamppailun kärkimies Ruutu ei kelvannut kansandemokraattien kansanedustajaehdokkaaksi. Syp:n "marioneteilla ja mitättömyyksillä" oli kyllä kysyntää. Ruudun vaalimenestys ei tosin ollut häävi 1930-luvulla kansallissosialistien esimiehenäkään.

Yya-sopimus koetteli muutenkin Ruudun teoriaa. Hän oli jo vuodesta 1940 uskonut, että sopimuksen solmittuaan Neuvostoliitto palauttaisi Suomelta sodalla viemänsä alueet.

Ruudulle ominaista oli kiirehtiä yhdistämään tiede käytäntöön, näyt tekoihin. Kun Neuvostoliitto alkoi esittää 1930-luvun lopulla tukikohtavaatimuksiaan, Ruudun kansainvälisten suhteiden pohdintoihin ilmestyy tukikohtapolitiikan käsite ja vastapainona pohdinnat pikkuvaltion oikeuksista pysyä puolueettomana.

Näin vanha jääkäri saattoi arvioida viileästi Suomen ryhtymistä jatkosotaan, jonka taustalla olleesta yhteistyöstä hän sai tiedot suoraan korkeimmalta poliittiselta ja sotilaalliselta johdolta.

Ruudun tehtävänä päämajassa oli seurata sotatilannetta, koota siitä lähdetiedot tutkimuksen käyttöön ja pitää sotapäiväkirjaa. Päämajan kapteenilla olikin jo syksyllä 1941 jatkosodan syntyyn ja menestykseen vaikuttavista tekijöistä osapuilleen nykyistä tutkimustilannetta vastaava kuva.

Entisenä kansallissosialistina, silloisena sosiaalidemokraattina ja tulevana kansandemokraattina tiedemies Ruudulla oli monia kysymyksiä selvitettävinä. Oman pojan kaatuminen Uhtualla avasi sotaan myös tavallisen kansalaisen ulottuvuuden.

Suuren Suomen luominen oli Ruudulle vanhastaan luonnollinen asia, mutta sotaan hänen mielestään tuli ryhtyä vain, jos tarjolla oli voitto. Sitä mahdollisuutta hän ei löytänyt päämajan tilannekartoista, ei muualtakaan.

Ruutu oli pannut ennen maailmansodan puhkeamista toivonsa länsivaltojen ja Neuvostoliiton käymiin kolmiliittoneuvotteluihin. Toisin kuin useimmille suomalaisille Yrjö Ruudulle ei mikään ollut toisessa maailmansodassa itsestään selvää - ainoastaan se, että Suomen itsenäisyys on pelastettava.

Jo vapaussodan jälkeen Ruutu oli tullut siihen tulokseen, että boshevikkien hallitsema Neuvosto-Venäjä on Suomen itsenäisyydelle valkoista Venäjää parempi vaihtoehto. Ruudun järkeily kulki tässä asiassa vastoin hänen sosialismia puoltavaa teoreettista ja historiallista näkemystään.

Vain Mannerheim ja hänen lähellään olevat vanhan Venäjän tuntijat näkivät tarpeelliseksi varautua turvaamaan itsenäiselle Suomelle ystävällinen ja myötämielinen Venäjä senkin jälkeen, kun kommunistit ovat menettäneet valtansa. Ruutulaisen linjankin ylittäen yya-Suomi ankkuroi itsenäisyytensä bolshevikkien valtaan, hyväksyi suvereenisuutensa Leninin lahjaksi.

Suurvallaksi kasvava Neuvostoliitto oli Ruudun mukaan kuitenkin syytä ottaa vakavasti. Hän piti sotilassopimusta Suomen pelastuksena heti, kun Neuvostoliitto otti sen esille. Toisin kuin useimmat suomalaiset - tai edes ministerit - Ruutu tiesi Jartsev-neuvotteluista ja muusta neuvostovaltion saladiplomatiasta.

Hän tunsi Hella Wuolijoesta alkaen venäläisiin suhteissa olevat henkilöt, jotka eivät kaihtaneet edes bolshevikkien pesään johtavia käytäviä. Konspiraatioon vihkiytyneenä hän osasi päätellä maanalaisesta diplomatiasta sen takana olevan politiikan.

Jääkärin kunnia ja itsesensuuri

Kansan ei kuitenkaan tarvinnut tietää totuutta Neuvostoliitosta, eikä kommunisteista. Ruutu hyväksyi oppikirjojen sensuurin ja kommunistimaiden kaunomaalaamisen poliittisin perustein.

Itsesensuuria hän harjoitti esimerkillisesti. Ruutu teki päiväkirjaansa vuodesta 1947 lähtien merkintöjä Neuvostoliiton räikeästä ja tahdittomasta tieteen politisoinnista ja alistamisesta alkeelliseksi propagandaksi, kaiken omintakeisen ajattelun tukahduttamisesta, terrorismista. Korean sodan aikoihin hän tilittää päiväkirjassaan, että kommunismi perustuu väkivallan periaatteeseen ja herättää vastaväkivallan suunnittelua.

Kesällä 1953 Ruutu ennustaa päiväkirjassaan, että bolshevismin kukistuminen on enää ajan kysymys. Pari vuotta myöhemmin, kun Syp ja Yrjö Ruutu sen mukana ovat eronneet Skdl:stä, päiväkirja tietää: "Mikään kansandemokraattinen järjestelmä ei Suomessa ole tarpeellinen." Yrjö Ruutu oli molempien maailmansotien aikana osannut arvioida oikein sodan lopputuloksen. Molempien sotien jälkeen hän pettyi suurvaltaan ja ideologiaan, joiden tuelle halusi rakentaa paremman tulevaisuuden.

Valiojoukko ei demokratiaa kaipaa

Teorian ja käytännön sekoittamisella oli toinenkin puoli. Viisaan ja harkitsevan professorin laahuksena seuraa huikentelevaisen poliitikon ja tieteen huutolaispojan maine. Ruutulaisuus on karissut kantajistaan yhtä helposti kuin taistolaisuus myöhempinä aikoina. Behavioristit ovat vallanneet kotikentänkin, valtio-opin ja Valtiotieteellisen yhdistyksen.

Miten käynee Ruudun vielä eläville luomuksille, Tampereen yliopistolle ja peruskoululle?

Ruutulaisuuden ytimenä oli vakaumus, että pienikin valistunut etujoukko "oikean teorian" osoittamaa "oikeaa politiikkaa" harjoittamalla pääsee suureen päämääräänsä, kuten aktivistit ja jääkärit Suomen itsenäistämiseen.

Kuitenkin vain sisäisesti yhtenäinen kansakunta saattoi tavoitella ulkoista suuruutta. Se oli luotavissa yhteiskunnallisella jälkiaktivismilla, joka levisi AKS:n ohjelman välityksellä nuorille ylioppilaspolville.

Sosialisointi oli Ruudulle käytännöllisen politiikan ensimmäinen ohjelma. Hän arvosteli valtiososialistina, kansallissosialistina, suomalaissosialistina, sosiaalidemokraattina ja kansandemokraattina tovereitaan hitleriläisistä kommunisteihin aatteen pettämisestä, kun he olivat laiminlyöneet kansallisen sosialisoimisen.

Ruutu olisi saattanut onnellisten tähtien alla kehittyä Gunnar tai Alva Myrdalin tapaiseksi kansankodin kokeilijaksi. Ruutulaisuus tuo kuitenkin mieleen kaiken kattavassa pyhässä yksinkertaisuudessaan geralissimus Kim Il Sungin juche-aatteen.

Suomen pelastusnäytelmään kuuluu, että ruutulaisuus kouli suurien puolueiden johtopaikoille selkeästi ajattelevia ja kovaiskuisia miehiä. Demokraattiset puolueet tarvitsivat vaarallisina vuosina hempeilemättömiä taistelijoita. Suomen parhaat pojat, upseerit ja valtiolliset poliisit kuten Urho Kekkonen ja Kaarlo Hillilä, saivat Ruudulta teoreettisen oikeutuksen kovuudelleen demokratian itsepuolustuksessa.

Ruudun Sdp:hen kuljettama Unto Varjonen kumosi puolueen sihteerinä kahdennellatoista hetkellä Ruudun teorian sosialisoimisen välttämättömyydestä sen omilla premisseillä: "Isänmaallisuuden ja yhteisen asian hengessä voidaan kyllä sodassa kaatua, mutta rohkenen epäillä, kyetäänkö sen avulla valtiollisessa elämässä työtahtia parantamaan." LAURI HAATAJA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää