Kulttuuri    |   LEVYT

lp-levy laserlevy Levyjen määrän...

Tilaajille

lp-levy laserlevy Levyjen määrän ja hinnan kohdalla ensimmäisenä on lp-levy, jälkimmäisenä laserlevy.

Orkesteri

Ensi tutustumisen jälkeen olin valmis pitämään levyn kolmea saksofonikonserttoa kauniina musiikkina, mutta parin kuuntelun jälkeen "kaunis" alkoikin tarkoittaa vain viehättävää ja helposti lähestyttävää. Gavin Bryarsin kudos kehrää hämyä ja utua, Michael Nyman ryhdistää tätä minimalismin rytmisellä energialla ja Mike Westbrook taittaa sen jazzin liepeille. Elokuvissa tämän äänitteen kaltaiselle musiikille tulee huokailluksi ihailuaan, mutta vailla kuvia olen sen löyhän muodonnan suhteen varauksellisempi.

John Harlen saksofonin soittoa ihailen varauksettomasti. Myös levyn äänikuva on täyteläinen ja monivivahteinen.

Tapani Länsiö

Käsillä on tähän asti nautittavin Madetojan orkesterimusiikkia sisältävä levy. Levyn merkitystä lisää se, että Madetoja on onnistunut rikkomaan tärkeän muurin. Levy-yhtiö ei ole suomalainen. Harva säveltäjä Sibeliuksen lisäksi on päässyt yhtä pitkälle.

Levyn sävellysvalikoima on harvinaisen onnistunut. Se antaa kuvan raskassoutuisuuden sijaan pikemminkin Madetojan valoisasta, klassiseen, jopa neoklassiseen ilmaisuun taipuvasta säveltäjänlaadusta. Kun Islannin sinfoniaorkesteri Petri Sakarin johdolla soittaa ilmavasti ja äänitys on onnistunut, on jännittävää nähdä, miten levy otetaan ulkomailla vastaan.

Veijo Murtomäki

Ikätoverit Bronfman ja Salonen tulkitsevat Rahmaninovin konsertot teräksisesti, tarkasti ja ilman tavaksi tulleita lyhennyksiä. Pää viileänä ja esitysmerkintöjä noudattaen Salonen tavoittaa romantiikan unelmoivan ja kuohuvan hengen paremmin kuin Bronfman, joka ajautuu liian usein Prokofjev-tyyliseen terävään loistoon. Komeaa suoritusta ei silti voi olla ihailematta.

Kahden vuoden takainen Tshaikovski-voittaja Berezovsky heittäytyy Bronfmania uskaliaammin tunnelmamaalailuun, mutta liian massiivinen ote pilaa hiuksenhienosti täysosumaan mahdollisuudet. Kumpikaan uutuuslevyistä ei peittoa Earl Wildin 27 vuotta vanhoja tulkintoja, joissa ylikypsän romantiikan kultapöly silaa hersyvän taituriuuden (Chandos Collect).

Jukka Isopuro

Carlos Kleiber levyttää kiukuttavan harvoin. Silloin kun oikutteleva ja arka maestro saadaan esiintymään tai levyttämään, tulokseksi voi odottaa jotain erityistä. Straussin perheen ja Otto Nicolain musiikista koostuva konsertti on orkesterisoiton juhlaa, jossa sähköisyys jättää leppoisuuden varjoonsa. Kirpeästi poreileva samppanja huumaa, mutta jättää ajatukset kirkkaiksi.

Jukka Isopuro

Yli 80-vuotias Lutoslawski on onnistunut luomaan modernin sävelkielen, joka on jännittävä mutta myös perinteinen ja turvallinen. Pianokonserton ei-tonaalinen harmonia saa tuekseen pianon tutun kuuloiset virtuoosieleet, vauhdikkaan motoriikan, vaikuttavasti kasaantuvat nousut, vilkkaat tapahtumat ja eri elementtien tasasuhtaisuuden. Uudet huikeat näyt jäävät ehkä syntymättä, mutta sen korvaa tyydytyksen ja täyteläisyyden tunne.

Jukka Isopuro

Piano

Eräässä haastattelussa Ivo Pogorelich kertoo käyttävänsä moderneja keinoja täysimittaisesti hyväkseen myös soittaessaan vanhaa musiikkia. Haydnissa se ei yllättäen merkitsekään flyygelin jylyä, vaan kissamaista sipsuttelua, venytettyjä taukoja, kiihdytettyjä juoksutuksia ja hitaiden osien uskaliasta ptikittämistä. Pogorelich hallitsee koskettimistoa niin mestarillisesti, että aluksi silkinpehmeä sähköisyys viehättää, mutta lopulta soitto alkaa maistua liian itsetietoiselta ja yksiulotteiselta.

Jukka Isopuro

Kamari

Tästä ei jousikvartettisoitto voi mehevämmäksi ja puhtaammaksi muuttua. Vaikka Tokyo-kvartetin jäsenistä kolme on japanilaisia, yhtye soi amerikkalaisesti: leveän voimakkaasti, pehmeästi ja hyvin ilmastoidusti. Erityisesti keskikvartetot (nrot 7-11) hyötyvät uljaasta musisoinnista. Muutamat liioitellun tuntuiset nopeusnäytöt kvartetti kääntää useimmiten edukseen.

Suuremman vastuksen Tokyo-kvartetti kohtaa myöhäiskvartettojen ankaruuden ja leikin sekoituksessa, mutta saa luksus-näkemyksensä kuulostamaan silti perustellulta. Tokyo-kvartetti on osuva valinta, jos haluaa vaihtoehdon syvälle porautuvan Végh-kvartetin pettuleivältä maistuvalle totuudelle (Valois/Auvidis), Alban Berg -kvartetin jäntevälle voimalle (EMI) tai Quartetto Italianon aristokraattisuudelle (Philips). Äänitys on muuten erinomainen paitsi kvartetossa nro 8, jota varjostaa vaimea, musiikin mukaan elävä ritinä.

Jukka Isopuro

Vielä muutama vuosi sitten Sibeliuksen varhaista a-molli-kvartettoa ei tunnettu juuri lainkaan, nyt se on melkeinpä levyjen vakio-ohjelmistoa. Jean Sibelius -kvartetin hieno sävypaletti korostaa säveltäjän arasti kehkeytyvää ominaislaatua: vähäeleistä tunnelman luontia ja lyyristä panteismia. Teokseen sisältyvä beethovenmainen voima jää taka-alalle.

Jos a-molli-kvarteton tulkinta on paikoin alakuloinen, Voces intimaessa punnittu karuus luo klassista suhdakkuutta, joka synnyttää yllättäviä mielleyhtymiä Webernin hiotun ekspressionismin suuntaan. Yhtye karttaa pikkutarkasti voimakeinoja, vain kirkas lähdevesi kelpaa sille.

Jukka Isopuro

Erno Paasilinnan mukaan kärjistäen: 18-vuotias viuluvirtuoosi ja Faurén sävellysoppilas George Enescu sävelsi täysromanttisen toisen viulusonaattinsa (1899) niinkuin oli opetettu , tosin jo kypsästi ja omaperäisesti. Kolmannen sonaattinsa (1926) hän sävelsi niinkuin oli oppinut ; 45-vuotias Enescu työsti samoihin aikoihin suurenmoista pääteostaan Oidipus -oopperaa. Sonaatin tyypilliset romanialaisaiheet ovat keksittyjä - säveltäjän temaattisen ajattelun tulosta -, eikä teoksessa siksi ole jälkeäkään folkloristisesta kirjavuudesta. Enescun sävelkieli on yhtä "romanialaista" kuin Sibeliuksen "suomalaista".

Enescun diskografia on masentavan ohut: keskeisistäkään teoksista ei yleensä ole saatavissa yhtä tai kahta levytystä enempää. Adelina Oprean sinänsä selkeästä ja antaumuksellisesta soitosta häviää ajoittain väri, kuin neuvostoliittolaisesta väritelevisiosta.

Hannu Marttila

Laulu

Dietrich Fischer-Dieskau on ollut kohta puoli vuosisataa baritonien kuningas - eikä syyttä. Hän oli jo varhain täydellinen laulaja sekä äänenkäytön mestrillisuuden että tulkintojen satuttavuuden vuoksi.

Vaeltavan kisällin lauluja -sarjan taltiointi (1952) on yhä ylittämätön. Furtwänglerin käsissä orkesteriosuus syventyy värikkäästä painavaksi; Fischer-Dieskaun tulkintaa vereslihaisempaa esitystä ei osaa kuvitella.

Pojan ihmetorvi -lauluissa Schwarzkopf ja Fischer-Dieskau yhdistävät keveän liikkuvuuden ronskiin ilmeitykseen - kansanomaista ammattitaitoisesti.

Veijo Murtomäki

Kuoro

Jotkut oppineet pitävät Heinrich Schütziä merkitykseltään lähes J.S. Bachin veroisena saksalaisena säveltäjänä. Soitinmusiikin tunkeutuessa laulumusiikin rinnalle 1600-luvun taitteessa, Schütz pysyi uskollisena alankomaalaisen koulun ja Palestrina-tyylin moniäänisen laulun ihanteille. Hän myös korosti uskollisuutta tekstin vivahteille musiikin tekemisen lähtökohtana. Der Schwanengesang on vuosina 1585-1672 eläneen Schützin viimeinen teos. Se on noin puolitoista tuntia musiikkia ja sen kolmetoista motettia perustuvat Raamatun teksteihin.

Tapiolan kamarikuoron ja Paul Hillierin levytys on paikoin loisteliaskin. Musiikki ei pysähtele maalailemaan, mikä olisikin kohtalokas erehdys näin pitkässä teoksessa. Laulu on sujuvaa, iskevää ja herkkää, musiikin ja tekstin mukaan.

Kriittinen kuuntelu paljastaa kuoron soinnissa pienen epätasapainon naisäänten eduksi. Jotkin soolot voisivat olla jäntevämpiä ja saksan kieli vieläkin vivahteikkaampaa. Näistä huomioista huolimatta levy on suomalaisen kamarikuoron kenties hienoin saavutus perinteisen musiikin parissa.

Tapani Länsiö

Ooppera

Harvoin on uuteen oopperataltiointiin voinut olla yhtä tyytyväinen kuin nyt. Solti toteuttaa laajan, yhtä lailla kamarimusiikillisesti ajatellun kuin jättiläiskoneistoa käyttävän partituurin huolella ja rakkaudella. Straussilainen hurmio on taattu. Soltin käsissä Nainen ilman varjoa on säveltäjänsä ehkä ylenpalttisin ooppera, Elektran jälkeinen Strauss jotain aivan muuta kuin uuden musiikin luopio.

Poikkeuksellisen kalliin levyproduktion (miljoona dollaria) ansiosta laulajakaarti on ilahduttavn korkeatasoinen: ylinnä sopraanot Julia Varady ja Hildegard Behrens. Myös Domingo yllättää; äänen tummettua hänestä on tulossa saksalaisen oopperan uusi heldentenor .

Veijo Murtomäki

Marrinerin Mozartin oopperoiden sarjaa on pidetty vähän profiilittomana, mutta hänen Don Giovanninsa osoittaa, että ainakin nouseviin tähtiin satsaaminen kannattaa: erityisen myönteinen yllätys on Simone Alaimon liukas latinalainen Leporello, ilmiselvä käskyläinen, joka ei kaihda syömästä kuormasta. Karita Mattilan uljaassa äänessä on tuttua karismaa, mutta myös jonkinlaista kireyttä - silti varsinkin Elviran aaria Mi tradi. . . lupaa suuria.

Barenboimin levytyksessä on monta lievää pettymyksen aihetta: tempot tuntuvat joskus liian flegmaattisilta, eikä roolimiehitys ole kaikin osin onnistunut. Barenboimin Elvira, Waltraud Meier, on maineikas Wagner-laulaja; Mozartin kuvioissa hän kääntyilee raskaasti kuin panssarivaunu Sevillan kujien labyrintissa. Mutta orkesterin täsmällisyys on odotuksiinkin nähden aivan ilmiömäistä.

Haselböckin Don Giovanni on teoksen ensiversion alkuperäissoittimin esitetty elävä taltiointi Prahasta, siinä sen viehätys ja rajoitus - Arnold Östmanin verrattoman innovatiiviselle alkuversion levytykselle Haselböck ei tarjoa tosi vastusta. Soile Isokoski Elvirana on harmaanpuoleisen solistikaartin valopilkku.

Hannu Marttila

Cecilia Bartolin mezzo ei ole ääni joka makuun, ainakaan alkuun. Totuttelu otti aikansa. Mutta nyt olen myyty. On vielä aikaista puhua kenenkään manttelin perimisestä, mutta jotain Callasiin verrattavaa Bartolissa piilee fakin erosta huolimatta.

Kyseessä on kolmen rekisterin ääni, 1800-luvun all round -äänityyppi, jolla laulettiin sekä sopraano- että mezzo-, mahdollisesti jopa alttorooleja. Tummaa väriä matalalla, kimallusta ylhäällä, vaivattomat kuviot ja suurenmoista dramatiikkaa. Sekä Rossini että Mozart toimivat. Vau, tästä donnasta vielä puhutaan!

Veijo Murtomäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää