Kulttuuri

Tanssiteos koetteli Englannin seksuaali- politiikkaa Kööpenhaminan tanssifestivaalilla nähtiin tanssiteatterin huippuja

Tilaajille

Nykytanssin rohkea fyysinen suuntaus on avannut tanssistudioiden ovet ympäröivälle todellisuudelle ja lähtenyt entistä suorasukaisemmin kommentoimaan maailmaa, jossa parhaillaan elämme. Nuoret koreografit ja esiintyjät eivät kaihda riskinottoa, eivät rajujakaan otteita näyttämöllä.

Kun tämän suunnan tunnetulta saksalaiselta edustajalta Susanne Linkeltä Kööpenhaminassa kysyttiin, eivätkö koreografit mene näyttämöllisten vaaratilanteiden aiheuttamisessa liian pitkälle, hän vastasi: "Kadullakin on vaarallista." Monet koreografit ovat hylänneet tunnetut tanssitekniikat ja luoneet todellisuuspohjaisen body languagen, joka heidän mielestään sanoo enemmän kuin tekniikan ja "tyylin" univormuun puettu liikemateriaali. He käyttävät esityksissään tanssijoiden lisäksi esimerkiksi näyttelijöitä, urheilijoita ja akrobaatteja. Esityksissä yksilöllinen fyysinen energia ja kommunikointi korvaavat postmodernin tanssin monimutkaisen, viittausten ja lainausten verkostoksi rakennetun liikeviestinnän.

Uudessa tanssiteatterissa kiehtoo jatkuva fyysisen vaaran läsnäolo. Se naulaa katsojan tuoliinsa, teroittaa hänen vastaanottokykynsä ja saa henkevän, mutta vaarattoman postmodernin aivovoimistelun vaikuttamaan akateemiselta puhdetyöltä.

Fyysisen tanssiteatterin suuntaus on keskeisesti esillä Kööpenhaminan Dancin' City -festivaalilla, josta on tullut huomattavin uuden tanssin tapahtuma Pohjoismaissa. Brittiläinen DV8 Physical Theatre, belgialainen Wim Vandekeybus & Ultima Vez ja saksalainen Susanne Linke Company olivat ensimmäisen festivaaliviikon huippuja, mutta ansaitsemaansa entusiasmia herättivät myös Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän "mestarilliseksi" arvioitu esitys Carolyn Carlsonin absurdista näyttämörunoelmasta Kuka vie elokuun? sekä Tommi Huovisen julma ja hauska perhesatiiri Älä hämäänny auringosta Tanssiteatteri Minimin esittämänä.

Suorasukainen esitys puhutti alahuonetta

"Aloitin fyysisen trendini kuusi vuotta sitten, koska olin väsynyt formalistiseen tanssitaiteeseen, jonka ilmaisumahdollisuudet ovat rajoitetut. Mutta fyysinen riskinotto ei ole enää aikoihin riittänyt minulle, minusta riskejä pitää ottaa myös henkisesti", Lloyd Newson sanoo.

Eräs hänen tuotantonsa pääsi pari vuotta sitten etusivun otsikoihin ja synnytti keskustelua parlamentin alahuoneessa. Teoksen seksuaalipoliittinen viesti ärsytti monia.

Kun homoseksuaalisuutta hyvin suorasukaisesti käsittelevä Newsonin teos Dead Dreams of Monochrome Men esitettiin televisiossa, Sunday Mirror -lehti otsikoi esityspäivän lehdessä etusivullaan: "Gay TV-Sex". Lehti yritti kehittää skandaalia aiheesta, jonka julkinen käsittely koetaan edelleen vaaralliseksi.

Kohuun vaikutti myös Lloyd Newsonin tapa käsitellä aihetta tarkkanäköisesti, paljastavasti ja julmasti: hän seuraa neljää miestä gay-discon "lihamarkkinoilta" sänkykamariin, täyttymättömien odotusten ja turhautumisen ilmapiiriin, joka ruokkii ahdistusta ja raakuutta. Teoksen kärki sojottaa kuitenkin kohti yhteiskunnassa vallitsevaa homofobiaa, joka kiistää luonnolliset ihmissuhteet - ja jota aidsin leviäminen lisäksi vahvistaa.

"Teoksen aiheuttama kohu ainakin todisti, että tanssiteatteri voi vaikuttaa", Lloyd Newson naurahtaa.

"Sunday Mirrorin lietsoma 'skandaali' oli sikäli hyvä asia, että se tarjosi monille televisionkatsojille ja gay-aktivisteille tilaisuuden saada keskustelutilaa lehdistä. DV8 sai seksuaalipoliittisen ryhmän leiman, mutta eikö kaikilla tanssiryhmillä ole oma seksuaalipolitiikkansa, myös klassisella baletilla. Sehän tavallisesti esittää naisen etäisenä, kylmänä ja koskemattomana."

Mieskoreografi samastui naisen problematiikkaan

Strange Fishissä on kyse miesten ja naisten keskinäisestä ystävyydestä, seksuaalisuudesta, erilaisista odotuksista ja pettymyksistä. Lähtökohdiltaan ja osaksi toteutusideoiltaan se muistuttaa saksalaisen uusekspressionistin Pina Bauschin tanssiteatteria.

Keskushenkilönä, "outona kalana" on nainen (Wendy Houstoun), jonka ihmisnälkä ajaa toistuvasti turhauttaviin tilanteisiin. Hän on omaksunut perinteisen keimailevan, miellyttämiseen pyrkivän naisroolin. Mutta hän on myös luonut miehistä mielikuvia, joihin nämä eivät sovi, ja siksi hän ei onnistu yhdessäkään ihmissuhteessa. Hän jää yksin.

Aihe on naisliikkeen sekä nousevan miesliikkeen diskurssissa varsin ajankohtainen, ja osuu yksiin Lloyd Newsonin pyrkimyksessä "käydä dialogia todellisuuden kanssa". Mutta esitys on kaikkea muuta kuin teoreettinen.

Toteutus on voimakas ja visionäärinen, ihmissuhdetarkastelussaan tarkkanäköinen ja tosi. Tarkastelussa on myös lämpöä ja hellää ironiaa, ennen kaikkea eroottisissa kohtauksissa, miesten esittäessä naisille kukkomaisia kosiotansseja ja naisten halukkaasti antautuessa vietäviksi. Siinä on optimismia, jollainen olisi ollut mahdotonta tanssitaiteen angstisella 80-luvulla.

Mutta pohjimmiltaan Newsonin teos satuttaa, sillä se nostaa pintaan jokaiselle tuttuja kipeitä kokemuksia - tekniikka toimii samaan tapaan kuin "dokumentaarisessa" Dead Dreams of Monochrome Men -teoksessa.

Hämmästyttävintä Strange Fishissä on Lloyd Newsonin, mieskoreografin, kyky jäännöksettä samastua naisen tuntoihin ja kuvata niitä mielettömällä, lähes feministisellä vimmalla. Hän tavoittaa naisen aggressiivisuuden, turhautumisen ja epätoivon, ja yritykset lopulta riuhtaista itsensä irti yhteiskunnan luomasta naiskuvasta, jota hän ei tunne omakseen.

Naisissako on naisten toivo?

Strange Fishin visuaaliset ratkaisut (Peter J. Davison) palvelevat tematiikkaa. Mittava puulavaste on talon seinä, jonka tikkailla ja ulokkeilla esiintyjät liikkuvat ja katoavat sisään monista luukuista. Erään oven takaa paljastuu akvaario, johon vanha, muiden riepottelema nainen hukkuu. Lautalattian alla on vesiallas, johon päähenkilön ystävät häviävät, ja huikeimmassa kohtauksessa lavasteen yläluukusta näyttämölle sataa tuhansia kiviä, joita vasten nainen hiertää alastonta ruumistaan. Kohtaus konkretisoi hänen epätoivonsa tavalla, joka saa katsojankin tuntemaan fyysistä kipua.

DV8 Physical Theatren kahdeksan hengen esiintyjäryhmässä on tanssijoita (yksi klassinen), virtuoosimainen näyttelijä (Nigel Charnock, jonka kanssa Newson aloitti DV8:n), oopperalaulajatar, puheterapeutti ja iäkäs nainen, entinen kabareetanssijatar.

Mutta tämän kirjavan joukon erilainen tausta häviää, sillä kaikilla on erinomaiset fyysiset valmiudet, eikä kukaan perinteisessä merkityksessä esitä tanssia. Esitys on silti tanssiteatterillinen, liikkuva ja elävä yksityiskohtia myöten. Miten siis pitäisi suhtautua tanssipiirien esittämään jatkuvaan jorinaan, että tanssin pitää olla vaikeita tanssiaskelia?

Lloyd Newson kiteyttää käsityksensä tähän tapaan: "Usein kuulee esiteltävän vaatimuksia, että yleisö pitää kasvattaa ymmärtämään tanssitaidetta. Minusta lähtökohta on väärä. Suuri osa tämän päivän tanssitaiteesta on niin tyyliteltyä ja kompleksista, ettei sillä ole enää mitään tekemistä elämän kanssa. Ei yleisöä tarvitse kasvattaa, vaan tanssitaiteilijat pitää herättää elämään." Dancin ' City -festivaali Kööpenhaminassa jatkuu 11. 7. saakka. Viikonvaihteessa on pohjoismainen koreografikilpailu ja viikolla nähdään mm. poliittista avantgardea esittävä Montazstroj Kroatiasta, buton mestari Carolotta Ikeda & Ariadone Japanista ja fyysistä tanssiteatteria esittävä Steven Petronion ryhmä Yhdysvalloista.

JEFF BAYNES

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää