Kulttuuri

Muistoja eilisen Suomesta Siirtolaiskirjallisuudessa Suomi on unelmien kaukomaa

Tilaajille

"Amerikansuomalaisen kulttuurin on 1960-luvun lopulta lähtien ennustettu kuolevan vuoden sisällä", vitsailee Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Keijo Virtanen . "Ei se silti vieläkään ole kuollut, eikä kuolemasta ole merkkejä nykyvissä." Päinvastoin. Kuten kesän Juuret Suomessa -tapahtuma osoitti, ulkosuomalaisten tietoisuus omasta taustasta elää voimakkaana eri puolilla maailmaa. Etenkin Yhdysvalloissa menneisyyden selvittämisestä tuli Alex Haleyn Juurten myötä 1970- ja 1980-lukujen muotivirtaus.

Kiinnostus omaan identiteettiin näkyy myös siirtolaiskirjallisuuden uutena nousuna. Omakohtaisia kokemuksia tilittävän kirjallisuuden määrässä on viimeisen viiden vuoden aikana nähtävissä selvä buumi, sanoo amerikansuomalaisen Raivaaja -lehden päätoimittaja Marita Cauthen .

"Siirtolaiskirjallisuus on demokratisoitunut. Yhä useampi haluaa kirjoittaa, mutta yhä vähemmin vaatimuksin", luonnehtii Toronton yliopiston suomen kielen ja kulttuurin vieraileva professori Börje Vähämäki .

Siirtolaiskirjoittajien teokset eivät yleensä nouse myyntilistojen kärkisijoille. Kirjat on tarkoitettu pienille lukijajoukoille, joita yhdistävät muistot vanhasta kotimaasta tai katoavasta elämäntavasta.

Poikkeuksia tietenkin on, mutta esimerkiksi Luolakarhun klaanillaan maineeseen noussut Jean Untinen-Auel ei korosta suomalaista taustaansa. Vain Suomessa Untinen-Auelin kustantaja on hyödyntänyt suomalaisten sukujuurten markkina-arvon.

Muistelmia omakustanteina

Yhdysvalloissa suomalaissiirtolaisten kirjallisuuden ensimmäinen kultakausi ajoittuu muuttoliikkeen ensimmäisiin vuosikymmeniin, 1910- ja 1920-luvuille. Silloin tarjonta keskittyi pääosin poliittis- ja uskonnollissävyiseen julistuskirjallisuuteen.

1970-luvulla alkoi uusi nousu, jota kuitenkin jarrutti tekniikan kehitys: maassa ilmestyvät suomalaiset sanomalehdet olivat aiemmin omissa kirjapainoissaan hoitaneet kaikki siirtolaisten painotyöt. Uuden tekniikan myötä lehdet luopuivat omista painoista ja samalla myös kirjojen kustantamisesta.

Kun omia kustantamoja ei juuri ollut, suuri osa muistelmakirjoista julkaistiin omakustanteina. Kirjoilta puuttuivat kunnolliset levityskanavat, sillä yleiskustantajia marginaaliryhmien teokset eivät juuri kiinnostaneet.

Suomen kieli on unohtumassa

Sisällön lisäksi myös kieli on muuttunut: Yhdysvalloissa julkaistavat kirjat kirjoitetaan lähes poikkeuksetta englanniksi. Suomen kieli on eksotiikkaa; esimerkiksi Työmies Societyn julkaisemaan englanninkieliseen Goldilocks and kolme karhua -lastenkirjaan on ripoteltu sinne tänne jokunen suomenkielinen sana. Samaa ideaa käytti pari vuotta aiemmin myös kanadalainen Birt Hazel-Lauttamus lastenkirjassaan Flikka and the magic bear.

"Meidän ei kannata julkaista kirjoja suomen kielellä, sillä Yhdysvalloista ei enää löydy tarpeeksi suomea taitavia ihmisiä", sanoo Minnesotassa toimivaa Finnish-Americana-kustantamoa pyörittävä Michael Karni .

Eteläpohjalaista sukujuurta olevan Karnin kustantamo julkaisee tänä vuonna neljä kirjaa, joista ensimmäisenä ilmestyi Paula Ivaska Robbinsin romaani Nights of Summer, Nights of Autumn. Karnin valikoimasta löytyvät muutkin siirtolaiskirjallisuuden suosikkilajityypit eli runot ja historialliset muistelmat.

Kustantaja itse on historioitsija, joka 1970-luvulla teki väitöskirjan amerikansuomalaisten osuustoimintaliikkeestä. Pari vuotta sitten hän yhdessä toisen tuotteliaan amerikansuomalaisen kirjoittajan Aili Jarvenpan kanssa toimitti siirtolaiskirjoittajien antologian Sampo: The Magic Mill .

Etäisyyttä siirtolaisuuteen

Työmies Society julkaisi vastikään suomalaisyhteisön elämää Minnesotassa kuvaavan Lauri Lambergin St. Croix Avenue -teoksen. Lambergin englanninkielinen teos julkaistiin alunperin jo 1950-luvulla suomeksi juttusarjana Työmies-Eteenpäissä.

Viime vuosien ehkä menestyksekkäin Pohjois-Amerikassa julkaistu suomalaissiirtolaisen kirja on kanadalaisen Nancy Mattsonin runokoelma Maria Brakes The Silence . Matssonin kuvitteellisen isoäidin vaiheista kertova kirja ei ole varsinaista siirtolaiskirjallisuutta, vaan se tarkastelee koko teemaa etäältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää