Kulttuuri    |   NÄKÖKULMA

Clinton bussissa

Tilaajille

Tuija Pulkkinen Clinton bussissa DEMOKRAATTIEN PRESIDENTTIEHDOKKAASSA Bill Clintonissa ja hänen bussimatkassaan kansan parissa läpi mantereen järisevät eräät USA:n politiikan perinteiset vakiot.

Liberaaliin poliittiseen kulttuuriin kuuluu ammattimaisen poliitikon kammo. Julkisen sanan mukaan mikään ei ole amerikkalaisille inhottavampaa ja pelottavampaa kuin ajatus henkilöstä, joka pitää politiikkaa ammattinaan.

Toisin kuin saksalaisessa perinteessä, jossa yleiset asiat huolekseen omaksuva henkilö on kunnioitettu, liberaali kulttuuri tulkitsee pyrkimyksen hoitaa julkisia virkoja aina perimmältään omien etujen ajamiseksi. Hallitsijoita tulee epäillä, ja hallitsemaan pyrkijöillä ei koskaan ole puhdas omatunto, sanoo liberaali poliittinen viisaus.

BILL CLINTON on siksi outo lintu amerikkalaisessa politiikassa.

Hän on avoimesti kiinnostunut julkisista asioista, hänellä on poliittinen ohjelma, ehkei vallankumouksellinen, mutta hyvin konkreettinen niin talouden, koulujen, terveydenhoidon, rikollisuuden, köyhyyden kuin muidenkin maan ongelmien suhteen. Hän vaikuttaa kiinnostuneelta esittelemään poliittisia tavoitteitaan. Hän ei suoranaisesti näytä olevan minkään tietyn eturyhmän keulahahmo.

Hän on ollut koko elämänsä ajan kiinnostunut politiikasta. Hän on poliitikko.

Tämä ei helposti käänny USA:n poliittisen julkisuuden kielelle. George Bushia ja republikaaneja kohtaan tunnettu epäluottamus on kanavoitunut etsimään hänen vastaparikseen politiikan vastaista henkilöä.

Bushin republikaaninen vastaehdokas Pat Buchanan sai ensin paljon julkisuutta konservatiivisen machon ja kansanomaisen kapakkaveikon imagollaan. Jerry Brown oli Kalifornian oma sofistikoituneesti itään päin kääntynyt tavanomaisen politiikan vastustaja, jonka populistin maine perustui siihen, ettei hän ottanut sataa dollaria suurempia kampanja-avustuksia.

Lehdistön antaman kuvan mukaan näytti siltä, että amerikkalaiset olisivat valmiita valitsemaan kenet tahansa, vaikka miljönääri Ross Perotin , vain jotteivät saisi poliitikkoa.

CLINTONISTA ON aina tähän saakka toistettu julkisuudessa sitä, että hänen on mahdotonta saada suosiota, koska hän on epäluotettava ja lipevä, toisin sanoen poliitikko. Clinton on kuitenkin noussut ja noussut gallupeissa, ja lehdistön oli löydettävä tälle jokin selitys.

Selitys löytyi: bussimatka läpi mantereen.

Bussimatkan ansiosta Clinton voidaan julkisessa sanassa tulkita ei-poliitikoksi, kansanmieheksi, yhdeksi meistä - heitä vastaan. Lipevä Bill on muuttunut, hyväksi pelaajaksi, nuorennusleikkauksen symboliksi, ja vihdoinkin - nerokkaan bussimatkan ansiosta - myös kansanmieheksi.

Voidaan lopultakin unohtaa, että hänellä on myös poliittinen ohjelma.

YHDYSVALLOISSA ASIAT tapahtuvat aina suurina aaltoina. Suosio kasvattaa suosiota suomalaiselle oudolla väistämättömyydellä. Jos joku alkaa menestyä, hän saa kaikki taakseen. Samalla väistämättömyydellä tapahtuvat suosion romahdukset.

Vaalit ovat kuitenkin vasta marraskuussa. Mitä tahansa voi vielä tapahtua, eikä suosituilla demokraattisilla ehdokkailla ole perinteisesti ollut pitkää ikää.

Clinton on jo kiertänyt aviollisen uskottomuuden syytteet. Murhayrityksiä ei ole vielä ollut. Riittääkö älykäs vaimo, komea varapresidenttiehdokas ja bussimatka Clintonin viemiseksi Valkoiseen taloon, se saadaan nähdä.

Kirjoittaja on valtiotieteen lisensiaatti, joka parhaillaan opiskelee Kalifornian yliopistossa Santa Cruzissa. Hän avustaa säännöllisesti Helsingin Sanomia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää