Kulttuuri

Salaperäinen Robert M. Pirsig on siirtynyt moottoripyörän päältä jokilaivan ruoriin Lyhyt johdatus arvojen historiaan

Tilaajille

(Logo: KIRJAT) Salaperäinen Robert M. Pirsig on siirtynyt moottoripyörän päältä jokilaivan ruoriin Lyhyt johdatus arvojen historiaan Jos joltakulta jää kesken salaperäisen kulttikirjailijan Robert M. Pirsigin toinen romaani Lila - Tutkimusmatka moraalin maailmaan, häntä ei voi siitä syyttää. Syy on romaanin: Lila haraa kaikin voimin vastaan: se on suuri filosofinen käsiterakennelma, joka ei asetu perinteisen tarinan kulku-uraan.

On toinenkin mahdollisuus: kun painaa romaanin loppuun asti, tajuaa, että moraalin ja arvojen maailmaa luotaava Lila on palkitseva romaani, jonka intellektuaalinen syvyys hakee vertaistaan. Lähin vertailukohta on julkisuutta karttavan Robert M. Pirsigin läpimurtoteos Zen ja moottoripyörän kunnossapito.

Nyt vuorossa ovat syventävät opinnot: zen on väistynyt, tilalle ovat nousseet Amerikan intiaanien kosmologiset tarinat ja myytit - laadun metafysiikka, joka yhdistää objektien maailman arvojen maailmaan. Pirsig väittää, että juuri arvot luovat objekteja eivätkä objektit arvoja. "Sitä millä ei ole arvoa, ei ole olemassa." Lila on omituinen teos, koska Pirsig katsoo yksinkertaisintakin tapahtumaa metafilosofian näkökulmasta, purkaa havainnon osiin ja sijoittaa palat käsitteelliseen palapeliin, joka kasvaa tieteen ja järjen puhtaaksi kritiikiksi. Saman hän tekee myös filosofisille peruskysymyksille.

Ei ihme, että Pirsig kirjoitti Lilaa 17 vuotta.

Voimakkaimmin Pirsig kritisoi premissejä - tieteellisen ajattelun lähtökohtia, jotka synnyttävät epätieteellistä väittelyä, keskinäistä nahistelua. "Koko kenttä oli kuin maantie täynnä kiukkuisia autoilijoita, jotka sadattelivat ja haukkuivat toisiaan huonoiksi ajajiksi, vaikka vika oikeastaan on itse tiessä."

Faidroksen matka pitkin Hudsonjokea

Nyt Faidros on noussut Lilan päähenkilöksi: hän seilaa jokilaivalla pitkin Hudsonjokea ja pohtii laadun metafysiikkaa, jota pitää oveen kuin oveen sopivana yleisavaimena. Jos Pirsigin ote olisi ironinen, voisi sanoa, että Faidros on kylähullu, joka yrittää epätoivoisesti keksiä älyllistä ikiliikkujaa.

Löyhän kerronnallisen motiivin luo se, että Faidros poimii laivaansa riutuneelta Mae Westiltä näyttävän kapakkahuoran Lilan, joka rikkoo Faidroksen mielenrauhan ja panee valmiiksi piirretyt maailmanrajat väpäjämään.

Päähenkilön nimi ei ole sattuma, se on yksi avain Pirsigin lahjomattomaan maailmaan.

Historiallisesti Faidros on Platonin ystävä, jonka mukaan filosofi on myös nimennyt yhden dialogeistaan. Siinä käsitellään rakkautta, kauneutta, retoriikkaa ja sielua, jonka kautta runous pulppuaa taivaallisen hulluuden pakottamana. Dialogi sisältää myös Sokrateen myyttis-filosofisen peruutuslaulun, jonka hengessä Lilakin etenee. Muitakin yhtymäkohtia on: dialogi tapahtuu ison plataanin varjossa joen varrella.

Pirsigin kapteeni Faidrokselle joki on totuuden symboli, jossa materia virtaa kohti henkeä. Se on atma-buddhalainen energia.

Platonin lisäksi keskeinen sija on myös kemialla, antropologialla ja amerikkalaisella filosofilla William Jamesilla. Faidros uskoo, että kuvatessaan käsitteiden staattisuutta ja todellisuuden dynaamisuuden ristiriitaa James itse asiassa puhui laadun metafysiikasta, joka on hänen oma aseensa taistelussa mielivaltaa vastaan.

"Arvo, totuuden pragmaattinen mitta, on myös ensisijainen empiirinen kokemus", Faidros päättelee.

Koomista on, että käsitteitä pyöritellessään, hänelle jää kovin vähän aikaa hankkia empiirisiä kokemuksia. Ikävä kyllä Pirsig ei kehitä ristiriitaa satiirin suuntaan.

Hyvä on substantiivi

Koko kerronta tähtää vain näihin sanoihin, kaikki muu on perustelua. Kun Lilan lukee toistamiseen huomaa, että tapahtumia eteenpäin vievä Lilan ja Faidroksen lemmentarina ei jaksa kiinnostaa, vaan kaiken huomion vie filosofinen pohdinta - Pirsigin omaperäinen suhde maailmaan ja sitä kuvaaviin käsitteisiin. Hän liikkuu mielen ylängöllä.

Lila on lyhyt johdatus arvojen historiaan. Siinä missä Stephen W. Hawking popularisoi vaikeaselkoista fysiikkaa, Robert M. Pirsig taas mystifioi totuudet, joita olemme tottuneet pitämään itsestäänselvyyksinä.

Kun Pirsig matkaa kohti arvon substantivointia, hän käyttää kahta termiä, jotka ovat toisiaan edellyttävät staattinen laatu ja dynaaminen laatu: painovoiman laki on staattinen rakenne, DNA ja evoluutio puolestaan dynaamisia.

Joskus Pirsig tiivistää filosofiansa lauseisiin, jotka tuntuvat koomisilta, koska tuttu ilmiö tai objekti kuvataan oudosta ja uudesta näkökulmasta. Pirsig kutsuisi sitä dynaamiseksi laaduksi. "Substanssi on 'pysyvä epäorgaanisten arvojen malli'", hän kirjoittaa.

Toinen esimerkki. "Miksi esimerkiksi joukko yksinkertaisia, stabiileja hiili-, vety-, happi- ja typpiyhdistelmiä miljardien vuosien ponnisteluiden jälkeen järjestäytyy kemian professoriksi." Samaa leikittelyä hän jatkaa myös logiikan keinoin: jos kemian professorit koostuvat yksinomaan atomeista ja jos atomit noudattavat vain syyn ja seurauksen lakia, kemian professoritkin noudattavat syyn ja seurauksen lakia. Se johtaa Pirsigin mielestä siihen, että atomien moraali on yhtä kuin kemianprofessorin moraali.

Lila on välillä hiukan älytönkin ristiretki älyn puolesta. Se ei merkitse, että Pirsig olisi sopeutunut, ei. Hän on edelleen kapinallinen. "Yhteiskunta, joka yrittää torjua totuuden omien etujensa vuoksi, on alempi kehitysmuoto kuin totuus, joka torjuu yhteiskunnan omien etujensa vuoksi." Siitä Pirsig pitää tiukasti kiinni. Hänelle riittää oma totuus, yhteiskunnasta viis. Edes hänen nykyistä asuinpaikkaansa ei tiedetä.

JUKKA PETÄJÄ PEKKA VUORI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää