Kulttuuri

"Hitti, joka menee hitaasti kaupaksi" Peter Schjeldahl pitää Schjerfbeckiä yllätyslahjana taidetta rakastaville

Tilaajille

New Yorkissa oleva Helene Schjerfbeckin näyttely on huomioitu laajasti Village Voice -lehdessä (10. 11. 92), jonka kriitikko Peter Schjeldahl kertoo suomalaisen taiteilijattaren olevan yksi hänen lempitaiteilijoistaan.

Schjeldahl nimittää Ateneumin taidemuseon järjestämää näyttelyä vaatimattomaksi retrospektiiviksi, kauden "hitaasti kaupaksi meneväksi hitiksi".

Hänen mielestään näyttely on "yllätyslahja maalaustaidetta rakastaville ja kelle tahansa, jolle menneisyyden taiteilijat heräävät eloon henkisinä tovereina." Varauksettoman positiivista arviota näyttelystä kirjoittava kriitikko kertoo arvioineensa, ettei Schjerfbeckin taidetta olisi kannattanut tuoda Yhdysvaltoihin.

"Hänen paikallinen vetovoimansa on niin voimakasta Suomessa", kirjoittaja perustelee epäilystään mutta myöntää tehneensä virhearvion.

Intoutunut Schjeldahl referoi pitkään Helene Schjerfbeckin henkilöhistoriaa ja kiinnittää huomion taiteilijan yksinäisyyteen ja vaikeuksiin, mutta hän korostaa taidekauppias Gösta Stenmanin merkitystä tärkeänä tukijana.

"Kenellä tahansa taiteilijalla pitäisi olla sellainen välittäjä", Schjeldahl ylistää.

Schjerfbeck ja Frida Kahlo

"Hän kuolee pala palalta omien silmiensä edessä, omien sormiensa alla. Me katsojat olemme kauhean yksityisyyden tirkistelijöitä", Schjeldahl määrittelee.

Arviossaan Peter Schjeldahl näkee paljon vaivaa korostaakseen Schjerfbeckin taiteen vetovoimaa amerikkalaiselle yleisölle. Schjerfbeck on hänelle "maalarien maalari", jonka teokset katsojien pitää hänen mielestään nähdä omin silmin, koska painokuvat tekevät niille vääryyttä.

Arvostelun yllättävin ja kiinnostavin veto on suomalaisen Helene Schjerfbeckin ja meksikolaisen Frida Kahlon taiteen vertaaminen toisiinsa.

He tekivät epäonnestaan tarinoita, kriitikko kirjoittaa. Kumpaakin vaivasi elinikäinen fyysinen vamma ja molemmat saivat voimaa kärsimyksestään. Kahlon tavoin myös Schjerfbeck on nykypäivän kannalta vankka todiste itsenäisen naisen sankaruudesta, Schjeldahl kirjoittaa.

Vaikka amerikkalainen kriitikko näkeekin suomalaisen taiteilijan maalaukset Kahlon taiteeseen nähden koruttoman esteettisinä, hän odottaa Schjerfbeckin saavan samanlaisen uudelleenlöytämisen kultin kuin Kahlokin.

"Se tarkoittaa, että jokin välttämätön ja epäselvä on löytämässä äänensä ja jokin nimetön saa nimensä", kriitikko tähdentää.

Village Voicen kriitikko Peter Schjeldahl on vieraillut useita kertoja Pohjoismaissa ja Suomessa. Runsas vuosi sitten hän kirjoitti lehteensä kommentin saneeratun Ateneum-rakennuksen vihkiäisistä ja Nykytaiteen museon avauksesta Helsingissä.

New Yorkissa työskentelevän Schjeldahlin suku on Yhdysvaltoihin muuttaneita norjalaisia.

(Helsingin Sanomat)

Helene Schjerfbeckin näyttely 10. 1. saakka National Academy of Designissa, New Yorkissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää