Kulttuuri

Sattuma, hiljaisuus ja Jackson Mac Low Runoutta, vaikka siltä näyttääkin Jackson Mac Low Katkelma

Tilaajille

Logo: AMERIKAN RUNO 3 Sattuma, hiljaisuus ja Jackson Mac Low Runoutta, vaikka siltä näyttääkin Leevi Lehto Asuintaloksi muutetun vanhan varastorakennuksen ullakkokerroksessa, natisevien puuportaiden yläpäässä Manhattanin TriBeCan alueen sivukadulla, melkein World Trade Centerin kaksoistornin tuntumassa, leijuu elokuussa edesmenneen John Cagen henki.

Jackson Mac Low avaa oven, kutsuu sisään, kehottaa riisumaan kengät ja vaihtamaan töppösiin.

Pitkänomainen tila on täynnä kirja-, maalaustarvike- ja kasettihyllyjä. Ikkunanvierisohvalla on Adornon ja Habermasin niteitä.

Jälkeenpäin haastattelunauhalle tuntuu kertyneen enemmän hiljaisuutta kuin puhetta. Milloin Mac Low ei mieti, hän on hyllyjen takana hakemassa lisää materiaalia.

Kirjoja, kasetteja, piirroksia, valokopioita tietokonegrafiikkatyöstä, jota hän vaimonsa Anne Tardosin kanssa parhaillaan tekee, In Memoriam Mr. Cage .

Anarkisti, mystikko

Chicagossa vuonna 1922 syntynyt poikkitaiteilija, joka Yhdysvalloissa, Saksassa, Australiassa ja Japanissa tunnetaan Cagen ystävänä ja työtoverina.

Mies joka oikeastaan ainoana maailmassa vakavissaan - jo yli kolmenkymmentä vuotta - on soveltanut aleatorisuuden ja sattumanvaraisuuden periaatteita runouteen.

Tunnustuksellinen anarkisti, joka monelle amerikkalaisrunoilijalle edustaa samanlaista äärimmäisyydessään ylittämätöntä esikuvaa kuin Duchamp ja Warhol kuvataiteessa.

Säveltäjä ja performanssitaiteilija, jonka ensimmäiset produktiot toteutettiin Yoko Onon yksiössä Manhattanilla.

Runoilija jonka ensimmäinen aleatorinen runoelma koostui Mooseksen kirjoista arpomalla valituista sanoista ja yhtä lailla arvotuista tauoista, mottonaan Büchner-sitaatti: "Etkö siis kuule sitä? Etkö kuule hirvittävää ääntä jota koko taivaanranta kaiuttaa ja jota sanotaan hiljaisuudeksi . . ."

Kuka kirjoittaa?

Akrostikonhan tarkoittaa tekstiä, jonka sanojen alkukirjaimista muodostuu sana, nimi tai mielekäs lause. Esimerkiksi: Hän Itkee Lastaan Jonka Aina Itse Saa Uudestaan Uskomaan Sanoihinsa.

Mac Lown menetelmässä periaatetta käytetään kääntäen: hän soveltaa annettuun tekstiin jotakin koodisanaa, esimerkiksi otsikkoa tai kirjoittajan nimeä. Ezra Poundin otsikko "Cantos" tuottaa kyseisestä runoelmasta mm. rivin "Curtains And No Thorough Oxygen Solutions." "Verhoja ja radikaalit happiratkaisut jäävät puuttumaan", siis.

Diastisessa menetelmässä pidetään silmällä myös kirjainten paikkaa lähdetekstin sanoissa, esimerkiksi: "Clara mAggots fiNd whaT candOr / BringS." Eli vaikkapa "Clara-madoille selviää, mitä korskeus myötään / tuo".

Sen, jota tällainen huvittaa, kannattaa kahlata läpi Mac Lown uusimpiin kuuluva kirja Words nd End from Ez , jossa koko Poundin pääteos on otettu diastisesti haltuun, vaikkapa näin: "n hUsk s fiNished / to tiDe's E / zRo hiRd n, / heAven, / "Paradiso" / e / Over xcUse 11 / aNd paraDiso".

Tätä ei enää käy kääntää. Lukija joko näkee läpilukemisen vaivan, assosioi minkä kielien- ja huumorintajunsa sallii, ja nauttii - tai raivostuu ja viskaa kirjan seinään.

Anarkistinen hilpeys yhdistettynä moralistin kuolemanvakavuuteen ehkä onkin se "ristiriita", joka parhaiten luonnehtii Jackson Mac Lown taiteilijaroolia.

Pelissä on tietysti ikuinen, mutta jatkuvasti ajankohtaistuva kysymys "tekijästä", "minästä" taideteoksen takana.

Mac Lown sanageneraattoreissa tämä kysymys tuottaa myös ylivertaista kauneutta, kuten oheen suomennetussa katkelmassa, jossa koodina on ensin jonkin lähdetekstin ensimmäinen sana ("silence"); sitten runon toinen ("island") ja kolmas ("Lordship"); lähdeteksti on ehtynyt sanan "praying" kohdalla.

Kibran ja Greatest Fuck In Town

Korostuneimmillaan tämä ehkä on Iris Lezakille omistutetuissa Säkeistöissä (1960), joissa lähdetekstinä on Kahlil Gibran , koodina lauseet "My girl's the greatest fuck in town. I love to fuck my girl." Toisella tavalla sattuma ja välttämättömyys kohtaavat monien tekstien lukuohjeissa, joissa Mac Low säätää tarkasti tauot, lukunopeudet ja äänenvoimakkuudet, mutta jättää samalla runsaasti tilaa improvisoinnille. - Esikoisnäytelmän repliikkien järjestys New York Cityn Living Theaterissa (musiikki: John Cage) määrättiin noppaa heittämällä.

Mac Lown 1980-luvun tuotannossa näkyy tietty siirtymä "tahallisempia" muotoja kohti. Bloomsday (1984) sisältää valtaosin normaalitekstiä, ja Twenties (1991) koostuu sadasta kahdenkymmenen rivin mittaisesta vapaasti assosioimalla kirjoitetusta runoa: sana- ja fraasinpätkäsarjoja ja taukoja, sepittämisen aika ja paikka tarkoin kirjattuna.

Jackson Mac Low myy nipun kirjojaan ja pari kasettia, ehättää välissä (vihdoin) mainita, että hänen työnsä kumpuaa zeniläisistä lähteistä, unohtaa kirjoittaa kuitin, kysyy tunnenko "Anselm Holon" ("he's a very witty guy, and a good friend of mine"), saattelee ovelle, kiittää lämpimästi mielenkiinnosta ja sanoo hyvästit.

Metrossa luen Twenties -kirjan takakannesta Mr. Cagen luonnehdinnan: "( . . .) Runoilijana hän panee 'ihan kaiken ajelehtimaan'. Juuri siksi hänen runoutensa, vaikka siltä näyttääkin, on runoutta." Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja. Haastattelut on tehty New Yorkissa ja Chicagossa. Viisiosaisen sarjan edelliset osat julkaistiin 17. 1. ja 22. 1.

Jackson Mac Low Katkelma hiljaisuus, saari.

Herruus silmät ei ankkuriköysi silmät saari.

hiljaisuus, Herruus ankkuri ei laskeutunut Herruus airot nopsaan laskeutui hiljaisuus, käsi saari.

rukoillen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää