Kulttuuri

Aikuisten ongelmia poikien tyylillä

Tilaajille

logo:KIRJAT

Aikuisten ongelmia poikien tyylillä Kaikki on periaatteessa hyvin. Suomalaiset nuortenkirjailijat kirjoittavat kunnioitettavan kunnianhimoisesti. Kirjoittajat tarttuvat vaikeisiin ja monimutkaisiin asioihin. Kirjojen rakenteet ja lauseet ovat ajateltuja.

Kaikesta kunnianhimosta huolimatta nuorisokirjallisuuden olemassaolokriisin parhaita todistajia ovat itse nuorisokirjat. Kirjoja lukiessa miettii koko ajan, kenelle kirjat on kirjoitettu.

Nuortenkirja on harvoin yksiselitteisen hyvää kaunokirjallisuutta. Nuortenkirjojen onkin ajateltu täyttävän joitain tarpeita nuorten elämässä. Nuortenkirjoja lukiessa miettii, onkohan nuorilla ihan varmasti tällaisia tarpeita.

Rennosti vakavista asioista

Ranivaara kertoo toisellakymmenellä olevista turkulaispojista, jotka kokeilevat siipiään erilaisissa urheilullisissa harrastuksissa. Kuin vaivihkaa Ranivaara kertoo myös kodista, koulusta, kiusaamisesta, poikkeavuudesta tai kiinnostuksen heräämisestä toiseen sukupuoleen.

Ranivaara välttää setämäisyydet, sillä hän katsoo maailmaa tiukasti päähenkilöittensä silmin. Kirjan näkökulma on nuoria lukijoita kunnioittava ja ehkä myös sen takia Skeittaaja kakkosketjussa saattaa löytää lukijoita.

Välillä kirja tuntuu liiankin näppärältä, sillä aikuislukijaakin naurattaa ankarasti. Ehkä tunne on vain nuorten aliarvioimista, sillä hyvän nuortenkirjan pitää kelvata myös aikuisille.

Kun Ranivaara kirjoittaa poikien elämästä ennen murrosikää, Hannu Niemisen Jää solmussa ja Vesa Viuhkosen Käyrätorvensoittaja kertovat aikuistuvista nuorista miehistä muutama vuosi jälkeen murrosiän, joka on muuttanut elämän lopullisesti liian monimutkaiseksi.

Syrjäytyykö lukijakin?

Lukija pelkää pitkään, että nuoren miehen kehityskertomus päättyy urotekoihin jääkiekkoilun liigajoukkueessa. Nieminen jaksaa kuitenkin ajatella realisminsa loppuun saakka ja kirjan tiukat viimeiset sivut pelastavat paljon.

Myös Vesa Viuhkonen kirjoittaa syrjäytyneistä nuorista. Tarina autokorjaamon ympärillä pyörivistä nuorukaisista on raju. Viuhkonen kirjoittaa aiheeseen sopivan huohottavasti, mutta myös hyvin tiiviisti.

Ote ei pidä loppuun saakka, sillä kirja muuttuu lähes jännitystarinaksi, jossa lopulta tapahtuu vähän liikaakin. Hurja loppuratkaisu selittää kirjan ihmiset melkein tyhjiksi.

Nieminen ja Viuhkonen kijoittavat ajankohtaista proosaa nuorille, sillä mikä olisi nyt sen tärkeämpi aihe kuin nuorten syrjäytyminen yhteiskunnasta. Epäilen kuitenkin, että hyvin harva 13-18 -vuotias lukisi näitä kirjoja - sen nuorempia ne eivät voi edes kiinnostaa.

Jos kirjat olisivat yksiselitteisesti erinomaista proosaa nuorten ihmisten elämästä, niitä voisivat lukea sekä nuoret että aikuiset. Nyt kirjat jäävät hieman kummalliseen välitilaan - kunnianhimoisiksi yrityksiksi sarjassa, jolla ehkä ei ole yleisöä. Kirjallisuuden nuorisosarjalle saattaa olla tarve, mutta lopputulosten pitäisi olla jo aikuisten sarjan tasoa.

JOUKO JOKINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää