Kulttuuri

Suomen vanhin lasitehdas, 200-vuotias Nuutajärvi, juhlii järjestämällä pohjoismaisen muotoilukilpailun ja tuomalla takaisin Kaj Franckin astiat Urjalan maailmankylä

Tilaajille

Urjalan kunnassa sijaitseva 200-vuotias Nuutajärven lasitehdas on aina ollut lasitehtaaksi verraten pieni, mutta maineeltaan kokoaan kantavampi ja kansainvälisempi. Lasitehtaassa työskentelee nyt alle sata henkeä, kun väkeä vielä hetki sitten oli kolmisensataa. Toistaiseksi viimeiset irtisanomiset laukeavat kesän kynnyksellä.

Suomalaisen lasiteollisuuden uusi omistaja Hackman-konserni on saneerannut ankaralla kädellä kaikkia tehtaitaan. Urjalassa huoli on ollut erityisen suuri, koska vanha tehdas on ollut kautta vuosisatojen hämäläisen kunnan keskeinen työnantaja.

Ei siis ihme, että Suomen vanhimman, yhä toimivan lasitehtaan täyttäessä kuluvalla viikolla harvinaiset 200 vuotta, juhlassa kerrattiin paitsi historiaa myös pohjustettiin tulevaisuutta.

Tulevaisuutta merkitsee työ, jota Nuutajärven taiteilijoiden ja lasinpuhaltajien yhteisesti valmistama Pro Arte -juhlakokoelma edustaa.

Jatkuvuuteen tähtäävät myös Hackmanin pohjoismaisille muotoilijoille 200-vuotiaan lasitehtaan kunniaksi julistama lasin ja keramiikan muotoilukilpailu sekä Nuutajärvelle kaavailtu lasialan ammattikoulutus, jota Hämeenlinnassa toimiva Fredrika Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos valmistelee yhteistyössä Hackmanin kanssa.

Lasin ammattitaito ei periydy enää isältä pojalle, kuten ennen. Artesaanin tutkintoon johtavaksi opinahjoksi suunnitellaan nyt Nuutajärven maineikasta Vanhaa Hyttiä, joka on kylmillään.

Hämäläinen ja kansainvälinen

Tieteelle ja taiteelle suopea kustavilainen aika suosi yritteliäisyyttä, kuten opetusministeriön kulttuuriosaston ylijohtaja Irmeli Niemi Nuutajärven juhlassa totesi.

Ruotsi puolestaan näki mielellään, että energiaa syöviä lasitehtaita perustettiin suomalaismetsiin. Lasi vaatii tulta syntyäkseen.

Lasiruukin suuruuden aika koitti, kun tehtaan otti haltuunsa 1850-luvulla varatuomari Adolf Törngren . Suomalainen industrialisti perusti sittemmin Tampellan Tampereelle ja Helsinkiin Hietalahden telakan.

Törngrenin aika, 1851-59, teki Nuutajärvestä kansainvälisen lasikylän ja loi sille paitsi menetelmät myös hengen, joka elää yhä. Lääninarkkitehti G. T. Chiewitz suunnitteli nyttemmin suojellun tehtaanraitin rakennuksineen samalla, kun kylään asettuivat belgialaiset ja ranskalaiset lasinpuhaltajat tuomisinaan muun muassa vaatelias filigraanilasi.

Kirjanpitäjä, tuleva kauppias Stockmann tuli Lyypekistä. Suomen kuulu tavaratalo kasvoi Nuutajärven tuotteiden myymälästä, jota kirjanpitäjä lähti hoitamaan Helsinkiin.

Nuutajärven juhlassa muistutettiin myös siitä, miten koko nykyisen lasiteollisuutemme juuret juontavat sinne. Nuutajärveltä lähteneet ammattilaiset perustivat 1880-luvulla Iittalan tehtaan 60 kilometrin päähän Kalvolaan ja satakunta vuotta myöhemmin Humppilan lasin Porintien varteen.

Lasista tuli Suomen oma taide

Franckin johdolla Nuutajärven lasikylä kasvoi taas kansainväliseksi, mutta kehitys kulki päinvastoin kuin Törngrenin ajalla sata vuotta sitten. Hämeessä valmistettu lasi lähti nyt valloittamaan maailmaa Franckin, Saara Hopean , Oiva Toikan ja heidän taiteilijatoveriensa ideoimina teoksina.

Juuriltaan kansainvälisestä lasista kasvoi nimenomaan suomalainen taiteen laji ja samalla edustustehtävissä keskeinen Suomen käyntikortti. Iittalaa pienemmässä Nuutajärven tehtaassa jatkuivat ja kehittyivät käsityövaltaiset menetelmät samalla, kun Franck kehitti näkemyksensä mukaisesti sarjatuotantoa, joka olisi joka kodin ulottuvilla.

Mäntyniemi palautti Kaj Franckin lasit

Esineiden paluun katalysaattori oli tasavallan presidentin Mäntyniemen asunto, jonka ruokapöydät haluttiin kattaa parhain suomalaisin astioin. Mäntyniemen arkipäivän astioiksi valittiin Arabian Teema, jota täydennetään jo käytöstä poistetuilla Franckin laseilla.

Franckin ajattoman käsialan paluuseen uskottiin muutoinkin. Kiinnostusta hänen työhönsä ovat virittäneet kaksi muistonäyttelyä, järjestäjinä Taideteollisuusmuseo ja New Yorkin MoMA, sekä kirja. Franckin klassikkoesineet ovat käyneet kaupaksi niin antiikkimarkkinoilla kuin kirpputoreillakin.

Mäntyniemeen valitut juomalasit ja kaatimet ovat kirkasta lasia. Myyntiin laseja valmistetaan myös värillisinä.

Nuutajärven 200-vuotisjuhlaa vietetään koko suomalaisen lasiteollisuuden juhlavuotena, johon liittyy runsaasti näyttelyitä ja tapahtumia. Syntymäpäivänä julkistettiin Tuula Poutasuon toimittama kirja, joka kertoo useiden kirjoittajien voimin tehtaan ja sen taiteen tarinan.

Koko Suomea kiertävä näyttely avattiin Uudessakaupungissa, jonne perustettiin Nuutajärven edeltäjä, Suomen vanhin lasitehdas vuonna 1681.

Päänäyttely on kesällä Suomen lasimuseossa Riihimäellä. Nuutajärven lasikylässä esillä on koko vuoden tehtaan historiaa Prykäri-museossa ja lasitaidetta galleriassa. Kesänäyttely esittelee puhaltajamestari Unto Suomisen elämäntyötä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää