Kulttuuri    |   TANSSI

Tanssitaiteen laitoksen 13 oppilaan naiskurssi esittäytyi Sen seitsemän kloonattua Sirpaa

Tilaajille

Tanssitaiteen laitoksen toisella vuosikurssilla on kolmetoista naista eikä yhtään miestä.

Tilanne on outo, koulutusta ja tuotantojakin ajatellen. Se on taas äärimmäinen muistutus tanssin kentän naisvaltaisuudesta - viimeisten tutkimusten mukaan naisten osuus on yhä lähes 80 prosenttia.

Toivottavasti tätä kurssia ei kuitenkaan eristetä tekemään pelkästään naistuotantoja, vaan että heillä olisi tilaisuuksia työskennellä muiden vuosikurssien miestanssijoiden kanssa.

Kyse ei ole vain paritanssitekniikan oppimisesta, vaan taidosta tulkita erilaisia ihmissuhteita näyttämöllä, mihin "naiskelaus" ei yksin anna riittäviä keinoja.

Naisryhmät ja naistuotannot ovat nykyisin entistä useammin tietoisen valinnan tulosta eivätkä vain olosuhteiden pakosta syntyneitä. Ervi Sirénin teos Laakso voisi hyvin kuulua ensin mainittuun ryhmään, sillä siinä koreografi on lähtenyt naisoppilaidensa kanssa prosessoimaan heidän tapaansa liikkua ja muodostaa liikettä.

Mukana on kuusi iltapukuista naista (puku antaa liikkumiselle arvokkuutta): Sari Haapamäki, Mia Karhumaa, Heidi Munkberg, Suvi Ruotoistenmäki, Kadi Valgma ja Tove Wingren.

Koreografia lähtee yksinkertaisista, ritualistisista peruselementeistä, joille ryhmätanssi on perustunut vuosituhansia. Myös kehittelyn kaava on sama, hiljaisesta meditatiivisesta liikkeestä kohti tihentyvää kliimaksia.

Tanssijat tekevät meditatiivista liikettä kukin yksilöllisesti. Heillä on myös yksilöllisiä "rooleja" rituaalissa, joka pyrkii koko ajan kohti yhteistä ekstaattista kokemusta.

Muusikko Antti Riikosella on tässä tärkeä rooli: puublokkeineen hän luo meditatiivisen tunnelman ja indonesialaisine anklung-lyömäsoittimineen manaa esiin kiihkeitä nousuja. Rituaali on muodoiltaan hallittu - kaukana riehumisesta - mutta silti energinen ja voimakas.

Tommi Huovisen teoksessa Lentoon liikutaan tyystin eri maailmassa ja eri estetiikan lajissa. Huovinen on rakastunut kotoisiin stereotypioihin, arjen absurditeetteihin ja kabareetyyliin. Äskettäin Tanssiteatteri Minimille tekemässään Areena-teoksessa hän onnistui yhdistämään nämä elementit riemukkaalla tavalla.

Tanssinopiskelijoille tehty tuotanto ei nimestään huolimatta lähde lentoon. Mikä jarruttaa? Tyttöjen liian kiltti esitys, mutta myös Huovisen liian kova tavoite kääntää kepeä kabareeviritys traagiseksi ja kantaa ottavaksi.

Hauskoja yksityiskohtia riittää, kun Huovinen alussa tarkastelee vinosti hymyillen seitsemän "Sirpan" absurdia arkea. Nämä permanentatut, jakkupukuiset ja kloonatut sovinnaisuuden edustajat, joilla on muuttumattomuuden merkkinä vielä miehen solmio kaulassaan, törmäävät kuitenkin lopussa "oikeaan" todellisuuteen. Sisään kannetaan raiskattu nainen, kuin kuvana kaakkois-Euroopan sodan kauhuista. Mutta miksi ihmeessä?

Shokkirealismia kevyen tyylittelyn keskellä - ei toimi minulle. Mutta Huovinen ehkä haluaa sillä säikäyttää katsojat hereille. Minä uskon, että he ovat nykytilanteessa muutenkin ihan hereillä.

AULI RÄSÄNEN SEPPO RENVALL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää