Kulttuuri    |   Musiikki

Perinne kasvaa eri suuntiin Taiga-juhla kokosi yhteen kimpun lähestymistapoja

Tilaajille

Neljä päivää kestänyt pienimuotoinen kansanmusiikkitapahtuma Taiga-juhla on ohi. Järjestäjät - Sibelius-akatemian kansanmusiikin osasto ja Kansanmuusikot ry. - olisivat voineet markkinoida tapahtumaansa vähän korkeammallakin profiililla, sillä tasossa ei ollut valittamista.

Tapahtumaa järjestettiin vuosia vähän kuivakkaalla Kansanmusiikkia Annantalolla -nimellä. Joskus konserteissa oli paikoin liikaa akatemian opinnäytteiden makua, mutta nyt ohjelma oli monipuolisempi.

Lähestymistapoja perinteeseen riittää, ja nyt esille nousivat selvästi kolme "pääsuuntausta": taidemusiikkia lähestyvä ote, mahdollisimman perinteinen, kursailematon pelimannisoitanta ja elämyksellisydessä kiinni oleva jazz- ja rock-vaikutteinen tämän ajan musiikki.

Ateneumin auditoriossa lauantaina pidetty Väinön Putken konsertti edusti jälkimmäistä ja oli myös yksi näyttö siitä, että kansanmusiikin koulutus on löytänyt selvästi oman paikkansa. On kasvanut ja kasvamassa muusikkokaarti, joka kykenee käyttämään monensorttista perinteistä musiikkia myös uuden luomiseen, ei vain vanhan toistoon.

Jos - tai toivottavasti: kun - osasto syksyllä järjestää 10-vuotisjuhlakonsertin tai jonkun sopivan happeningin, kannattaa käydä kuulolla. Hämmästytte.

Väinön Putkessa soittavat Kristiina Ilmonen (puhaltimet), Jouko Kyhälä (hanuri, huuliharput, sormiot), Janne Lappalainen (fonit, mandoliini) ja Outi Pulkkinen (laulu, jouhikko).

Musiikki voi lähteä vaikkapa vanhasta polskasta tai ikiaikaisesta skandinaavisesta karjankutsusta. Pienimuotoisia teemoja varioidaan taitavasti ja esimerkiksi kohtalaisen raskaan saundin ja näennäisen keveänä leijuvan sanattoman laulun yhdistelmä toimi paikoin erinomaisesti.

Välillä mielessä käväisi Hedningarna. Siinä missä Hedningarna on löytänyt selvästi sanottavansa laadun, Väinön Putken musisoinnissa on vielä etsivä ote. Tekniikka on hanskassa, mutta sovituksellisista ideoista on saatava vielä enemmän irti.

Konsertin aloitti ruotsalainen mestaripelimanni Anders Bjernulf, 26.

Piru viulistiksi

Se ei välttämättä heti miellytä korvaa: tyylissä on jonkinasteista kireyttä ja sisäänrakennettua dissonanssia, joka aluksi voi tuntua oudolta. Vähitellen lukemattomat finessit alkavat erottua. Ne juhlivat mm. neljän pirunpolskan sarjassa - piruhan oli ennen vanhaan ylittämätön viulisti. Tyylissä viljellään runsaasti esimerkiksi kaksoisotteita, eikä siihen vihkiydy ihan hetkessä.

Bjernulf on ollut taalainmaalaisten mestareiden opissa, ja leppoisissa juonnoissa vilahtelivat alan gurut, kuuluisat Hjort Andersit ja Pekkos-suku. Paitsi kappaleita, Bjernulf näyttää imeneen itseensä pelimanneilta tai jostakin hyvin sisäistyneen otteen soittoonsa. Kävi niin kuin joskus käy: pelimannimusiikista kasvoi taidetta.

PIRKKO KOTIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää