Kulttuuri

Leikkiä vakavilla asioilla Finncon-tapahtuman brittiläinen kunniavieras Terry Pratchett on Euroopan suosituin fantasiakirjailija sitten Tolkienin

Tilaajille

Terry Pratchett on nimi joka myy. Hänen kymmenen viimeistä kirjaansa ovat nousseet brittien bestseller -listalle, useat niistä listaykkösiksi.

"Olen maani myydyimpiä kirjailijoita, mutta olen näkymätön, kuten kaikki science fiction ja fantasiakirjailijat. Kirjallisuuden establishment uskoo nimittäin edelleen, että mikään meidän genrestämme tuleva ei voi olla hyvää", hän sanoo.

Pratchett, 45, arvelee, että monille tieteiskirjallisuus merkitsee edelleen 50-luvun Pulp -lehtien kansia, joissa hirviöt repivät vaatteita nuorten naisten yltä.

"Vaatteidenrepimisellä on puolensa, mutta onhan se ikävää, että monet pitävät fantasiakirjallisuutta edelleen murrosikäisten touhuna. Fantasia on mainio työkalupakki ihmismielen salojen tutkimiseen missä iässä tahansa." Onnekseen Pratchett on huomannut, että vain harvoja lukijoita kiinnostaa enää brittikirjallisuuden portinvartijoiden mielipiteet. "Niin sanottu vakava kirjallisuus on aina ollut hyvin pieni genre", hän muistuttaa.

Kirjallisuusgurut kyräilevät Pratchettia jo hänen tavattoman tuotteliaisuutensa tähden. Entinen lehtimies ja ydinvoimateollisuuden tiedotusvirkailija on julkaissut yli 20 kirjaa, pääosan niistä jättäydyttyään 1987 päätoimiseksi kirjailijaksi. Pelkästään 1989 Pratchettilta julkaistiin viisi kirjaa!

"Science fiction ja fantasia ovat rikkaita tyylilajeja, joista on helppo ammentaa. Niin sanotut vakavan kirjallisuuden edustajatkaan eivät voi enää välttää niiden aineksia: P. D. Jamesin The Children of Men on silkkaa scifiä, vaikka hän sen varmaan kieltääkin, samoin Martin Amisin Ajan nuoli ja Robert Harrisin Kolmannen valtakunnan salaisuus. "

Lättymaailman luoja

Discworld on pizzanmuotoinen maailma, jonka tukipilareina toimii neljä elefanttia, jotka puolestaan seisovat jättimäisen kilpikonnan päällä. Maailma on siis jo itsessään parodia tieteis- ja fantasiakirjallisuuden maailmoista, ja Pratchettin katsotaan parodioivan fantasiakirjallisuutta myös kielenkäytön ja juonen tasoilla. Eräässä mainoslauseessa Pratchettia myydäänkin "fantasiakirjallisuuden Douglas Adamsina ".

"En tee parodiaa tieteis- tai fantasiakirjallisuudesta", Pratchett korjaa. "Teen joskus parodiaa todellisesta elämästä - ja ehkä korkeintaan Tolkienista, sillä jotkut ihmiset ottavat hänet liiankin vakavasti".

Pratchett näyttää vääntelevän mielellään myös Shakespearen teemoja. Tänä kevään suomennettu Noitasiskokset (Karisto) on tästä selkein esimerkki.

"Shakespeare oli tekstin käsityöläinen, joka sattui myös olemaan nero. Hänen teemojaan on suorastaan pakko lainata, sillä hän kirjoitti ensimmäisenä monet juonien prototyypit paperille."

Fantasiakirjailija ei joudu roviolle

"Vakavia teemojani ovat esimerkiksi kuolema ja uskonnot. Olen vanhanaikainen ateisti, joka on raivoissaan Jumalalle siitä, että hän ei ole olemassa. Näpäyttelen kirjoissani mielelläni ahdasmielisiä uskovaisia, enkä fantasiakirjailijana saa edes tappotuomioita moisesta. Jos Salman Rushdie olisi hieman lisännyt fantasia-aiheita Saatanallisiin säkeisiinsä , hän olisi ehkä kanssamme täällä tänään", Pratchett sanoo.

Pratchettin kirjoissa vilisee noitia ja jopa demoneita, mutta huumorintajuttomasta okkultimista hänen kirjansa ovat kaukana.

"Tahtoisin sanoa kiihkouskovaisille: älkää etsikö saatanaa noitajahdein, älkää etsikö häntä heavy-metal -paitaisista nuorista. Etsikää häntä verovirkailijoista ja kaikista niistä, jotka haluavat tehdä maailmasta harmaan paikan. Etsikää häntä Brysselistä!".

Vakavamielisempää Pratchettia on esillä myös kirjassa Only You Can Save Mankind , jossa hän näyttäisi tuomitsevan Persianlahden sodan mielikuvat "videopelipommituksista". Saarnaajaksi hän ei silti halua leimautua.

"Uskon fantasian olevan paitsi hauskaa myös hyödyllistä. Kirjoitettuani muutaman lastenkirjan törmäsin vanhaan väitteeseen, jonka mukaan lapsia ei tulisi pelotella lohikäärmeillä ja demoneilla. Tähän vastaan suuresti kunnioittamani G. K. Chestertonin sanoin: lapset tietävät , että lohikäärmeitä on. Fantasiakirjallisuus voi opettaa heille, että lohikäärmeet voi voittaa!" Terry Pratchett puhuu tänään klo 13 Finncon-tapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää