Kulttuuri    |   Teatteri

Kaupunginteatterin takaovesta kuljetaan sodan piirittämään kaupunkiin Kertomus meistä, jotka vielä olemme hengissä

Tilaajille

On taas yhteisvastuullisuuden aika.

Helsingin kaupunginteatteri on käynnistänyt Elsa-studiossaan sarjan ns. takaovi-esityksiä, jotka syntyvät erilaisten työryhmien omista spontaaneista ideoista.

Tämä ei suinkaan tarkoita huitaisten kokoonkyhättyä teatteria vaan esityksiä, jotka tietyt näyttelijät nimenomaisesti haluavat tehdä.

Ensimmäisenä sai ensi-iltansa neuvostoklassikko Aleksei Arbuzovin Marik eli piiritetyn kaupungin rakkaus.

Idean takana ja nyt myös näyttämöllä ovat näyttelijät Heidi herala, Pekka Huotari ja Pauli Poranen. Heitä ohjasi Raija-Sinikka Rantala ja työryhmän assistentti-jäsenenä työskenteli Saara Pakkasvirta.

Piiritetyn kaupungin rakkaus on nimensä mukaisesti näyttelijöiden solidaarisuuden osoitus piiritetylle Sarajevolle - esitystuloista osa menee suoraan SPR:n avustustilille.

Koska kirjoittaja oli 1960-70-luvulla ulkomailla ja myös Suomessa esitetyin ja rakastetuin neuvostodramaatikko, näytelmässä on tietenkin kyse piiritetystä Leningradista. Arbuzov kirjoittaa rauniokaupungin hiipuvasta toivosta, rakkaudesta ja uskosta huomisen mahdollisuuteen.

Ihmeen hyvin Rantalan sovitus siirtää Leningradin tapahtumat mielikuviksi Sarajevosta, Mostarista tai mistä tahansa oman aikamme sotien saartamasta asutuskeskuksesta.

Inhimillinen hätä on yhtä suurta ja järkyttävää oli sodan historiallinen aikataso mikä tahansa. Arbuzov jos kuka kirjoittaa rikkain sävyin ja antaa persoonalliset piirteet ihmisille anonyymin sodan uhreina.

Läsnäolon kokemus

Esityksen vahvuus syntyy läsnäolon kokemuksesta. Tuomas Antikaisen Elsaan suunnittelema rappioasunto jatkuvine pommihälytyksineen on fyysisesti koskettava, tärinä käy selkäytimeen. Näyttelijät työskentelevät kuin tilan hypnotisoimina, intensiivisesti ja pommitusten herkistämin hermoin.

Sodan psykologia, alituinen uhka ja pelko elämän loppumisesta seuraavaan silmänräpäykseen ovat esityksen tarttuva perusvire. Katsoja huokaa näytelmän nuorten tavoin helpotuksesta, kun sota on ohi ja alkaa rakentamisen aika.

Mutta siitä alkavat myös nuorten todelliset vaikeudet. Miten sopeutua normaaliin elämään, siviilisankaruuteen? Arbuzovin näytelmä kääntyy itseään etsivän rakkauden kolmoisdraamaksi ja nostaa sosialistisen työn sankaruuden läpivalaisuun.

Teatterimme menneet vuosikymmenet, suomalaiset kasvot saaneen neuvostorealismin vuodet palautuvat muistiin Rantalan uudessa sovituksessa ja lukutavassa. Nyt positiivinen sankarikuva on myös Arbusovin jäljiltä yllättävän kriittinen ja epänostalginen.

Esitys ei pyri imitoimaan neuvostotodellisuutta vaan sen aika ja paikka on siirretty länsimaiseen nykyaikaan, tulkinta ottaa riittävästi etäisyyttä Suureen isänmaalliseen sotaan. Tilannekuvauksena se siirtyy riittävän yleiselle ja tunnistettavalle tasolle.

Tosin loppuratkaisuun uskoo ken tahtoo. Se on koomisen tuttu tuhansista neuvostokertomuksista, joissa toisistaan irtireväistyt rakastavaiset lopulta vuosien odotuksen jälkeenkin aina saavat toisensa.

Marikia näytellään yhteensä vain 18 kertaa. Sen jälkeen on vuorossa seuraava työryhmä omine ideoineen. Eläköön esittämisen tarve ja pakko, joka on iloa!

KIRSIKKA MORING STEFAN BREMER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää