Kulttuuri

Niilo Hyttinen kokosi kolmen vuosikymmenen tuotantonsa takautuvaksi näyttelyksi Keski-ikäinen miestaiteilija katsoo miehen olemassaolon- tuskaa

Tilaajille

OULU - Taidemaalari Niilo Hyttinen , 53, nousi valtakunnan julkisuuteen parikymmentä vuotta sitten "kehitysalueen maalarina". Silloin kainuulaissyntyinen taiteilija itse oli palannut pääkaupungin ja muiden mutkien kautta kotiseudulle Puolankaan.

Vuonna 1970 hän oli tehnyt mehevän Kehitysalue -sarjansa maalaukset, jotka sopivat tuon vuosikymmenen suosiman "realismin" muottiin.

Noiden absurdien näyttämöllisten maisemien päärooleissa olivat maaseudun ihmiset ja heidän lähimpänsä: työttömät ukot, siirtotyöläiset ja pieneläjät, nälkäiset koirat, ulvovat sudet, kissat, koirat, lehmät ja porsaat.

Ajassa eli myötätuntoinen tilaus suomalaisen kansan monumentalisoimiselle. Lapsuutensa pientilalla maalaava pohjoisen nuori taiteilija täytti etelässä määritellyt yksinkertaistamisen vaateet.

Siinä kiireessä ei aina huomattu, että Hyttinenkin oli palannut Kainuuseen Helsingistä; hänkin oli monien ikäpolvensa tekijöiden tapaan omaksunut rysäyksessä koko nykytaiteen kirjon Cézannesta popiin.

Nykyään pilkahtaa vielä väliin esiin 1970-luvun krapula. Hyttinen muistelee, että hän väsähti kansanomaistamiseen aika pian.

"Kansankuvauksesta tuli muoti-ilmiö. Sitä paitsi olen aina tarkastellut asioita kepeän kautta - minussa on paljon kurillista tarkkailijaa. Syvien tuntemusten väliin pitää löytyä aina joku naurunaihe. Jos rupeaa kauhean vakavaksi, siinä menee voimat", hän luonnehtii tapaansa hahmottaa maailman tragedioita kuvissa.

Satiirikko-Hyttinen ei ole kuitenkaan väsähtänyt. Monet hänen pilapiirroksistaan olisivat vieläkin toimivia poliittisia kommentteja.

Suomalainen mies on traaginen hahmo

Opettajavaimon työpaikka vei taiteilijan jälleen maaseudulta kaupunkiin. Toista kertaa elämässään Hyttinen asuu Oulussa.

Oulun taidemuseossa on nyt esillä Hyttisen taidetta kolmelta vuosikymmeneltä laajassa takautuvassa näyttelyssä. Mielenkiintoinen kokonaisuus paljastaa, että suomalainen mies on aina ollut kuvantekijän sydäntä lähellä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana tekemissään maalauksissa hän on rohjennut edetä maaseudun yksineläjistä syvälle miehen ihon alle. Varsinkin vanhenemista ja eroottisia ongelmia hän lähestyy hyvin rohkeasti, hellän häijyssä pilassaan hän panee likoon myös itsensä.

Hyttisen naiskuva on ulkokohtaisempi - antiikin venuksia ihannoiva, seksikuvia rienaava. Nainen on hänelle miehen palvonnan tai halveksinnan kohde.

Tätä hän pilkkaa myös itse maalauksessaan Giorgionelainen auringonpalvoja . Renessanssin nukkuvan Venuksen viereen polvistunut mies on riisunut karvalakkinsa ja housunsa ja pyllistää talviseen maisemaan, jonka horisontissa näkyy Oulun kaupunki.

Hyttisen retrospektiivin nimenä on Miesten sauna , vaikkei taiteilija olekaan kehitellyt aihetta yhtä maalausta pitemmälle. Nimi on eräänlainen koominen oodi.

"Suomalainen mies on ainakin minun näkökulmastani aika tragikoominen hahmo, joka panee koko tarmonsa olemassaolon kamppailuun. Sen sijaan en usko, että miestaiteilija pystyy koskaan kuvaamaan naista. Emmehän elä samanlaisessa henkisessä maailmassa sen lisäksi, että meillä on se pieni fyysinen ero", taiteilija pohdiskelee.

1990-luvun poliittiset kuvat

Näyttelyn vavahduttavimpia teoksia on kuitenkin tänä vuonna maalattu suuri Pakolainen , jossa me näemme itsemme peilistä yhdessä ensimmäistä kuukautisvertaan vuotavan murrosikäisen tytön kanssa.

Se on 1990-luvun poliittinen maalaus. Vanha osallistuja yrittää vetää yleisönsä mukaan patetiaan.

"Mietin maalatessani sitä, miten television dramaattisia uutisia katsoessamme torjumme ihmisen perimmäisen ahdistuksen. Mutta jos pysähtyisimme ajattelemaan, kuvassa voisinkin olla minä. Taka-ajatuksena on myös muistuttaa, että maapallo on meille yhteinen. Vaikka monenlaisia suojamuureja rakennetaan kaiken aikaa, koko maailma on isänmaamme", hän määrittelee kansainvälisyyttään.

Kuvataiteilija Hyttinen voisi olla myös kirjoittaja. Hän seuraa vallanpitäjien toimia hyvin ironisesti.

"Poliitikot esiintyvät televisiossa niin vakuuttavasti, että näyttäisivät erottuvan tavallisista ihmisistä. Tosiasiassa he ovat yhtä tuuliajolla kuin ketkä tahansa. Tyhjää löpinää", hän toteaa imagomiesten puheista.

Suomen nykyisen hallituksen aikaansaannokset näyttävät Oulun horisontista "puuhastelulta". Ja samaan hiekkalaatikkoon Hyttinen sysää myös kulttuuripolitiikan.

"Rahanjakosysteemin muuttaminen on lisännyt näennäisarvovaltaa", hän puhisee.

"Ihmettelen, miten korkeapalkkaisilta ministereiltä riittää aikaa sellaiseen. Nuo taiteen uudet Suomi-palkinnotkin! Ne varmaan saivat alkunsa siitä, että shampanjalasejaan nostavat ministerit ovat tunteneet itsensä vaivautuneiksi erilaisissa jakotilaisuuksissa. Valtion rahapalkinnot ovat olleet niin pieniä."

Kansalainen luottaa Tyttiin ja Paavoon

Niilo Hyttinen istui 1970-luvulla valtion kuvataidetoimikunnassa kaksi kautta jakamassa kollegoilleen taiteilija-apurahaa. "Työ oli suhteellisen yksinkertaista. Mutta henkisesti se oli aivan hirveän raskasta. Tiesin aina pelaavani toisten elämällä." Oulun taidemuseon näyttelyssä Hyttinen kohottaa nykyajan sankariksi Kansalaisen , jonka mekaanisia leukojaan liikutteleva patsas seisoo pleksin takana olevan Mannerheim-muotokuvan edessä. Näyttelyn avajaispuheen pitänyt Kansalainen kutsuu Hyttisen äänellä tutut tytöt ja pojat luottamukselliseen leikkiin: "Tyt-tii, Paa-voo, Ilk-kaa, Hanne-lee, Ii-roo . . ." "Halusin kunnioittaa patsaalla tavallisen kansalaisen venyvää luottamusta johtajiin. Minä itse en enää jaksaisi", hän sanoo. Samalla hän pohtii sitä poliitikkojen ulottumattomissa olevaa raakaa yhteiskunnallista todellisuutta, jossa ihmisiä syrjäytetään ja lapsia jätetään heitteille.

"Kohta liikemiehetkin palkkaavat itselleen sala-ampujia." Niilo Hyttisen Miesten sauna, retrospektiivinen näyttely 26. 12. saakka Oulun taidemuseossa, Kasarmintie 7. Ti-pe klo 11-18, ke klo 11-20, la-su klo 11-16. Näyttely Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa 29. 1. - 27. 2. ja Keravan taidemuseossa 9. 3. - 17. 4. Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt samanniminen kirja, kustantajina Pohjoinen ja Oulun taidemuseo.

HARRI NURMINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää