Kulttuuri    |   Miljöö

Perusasiat arvossaan Artekissa Ensimmäinen uusi lasisarja sitten maineikkaan Aalto-lasin

Tilaajille

Esineet ovat hiljaisia palvelijoitamme, funktionalistien ensimmäinen sukupolvi korosti 1930-luvulla. Hiljainen, ajaton ja anonyymi suunnitteluihanne on itseilmaisun äänekkäinä vuosikymmeninä jäänyt taka-alalle.

Huikea määrä haasteita, sanoo muotoilija Brita Flander , jolta Artek tilasi noin vuosi sitten uuden peruslasiston valmistajana Art Glass Team Humppilassa.

Tavoitteena oli Artekin perinteitä ja suunnittelufilosofiaa kunnioittaen luoda lasisto, joka soveltuisi joustavasti eri ympäristöihin ja eri käyttöihin, arjesta juhlaan.

Aaltojen jälkeen Artekilla ei ole omaa lasia ollutkaan, taiteellinen johtaja Ben af Schultén sanoo. On hyvä, että vielä löytyy pieniä valmistajia, joiden kanssa on helppoa ja joustavaa asioida.

Ajaton puhdas linja

Flander on päätynyt neljän lasin kokonaisuuteen, joka on kirkkaasta lasista muottiinpuhallettu ajaton ja puhdasmuotoinen lasisarja.

Osa on sylinterinmuotoisia juomalaseja. Viinilasin suora ja sileä sääri kannattaa klassisen kaunista pesää, jonka elävä pinta on syntynyt omenapuumuotin höyryssä.

Mallityö on tehty lasinpuhaltajamestari Unto Suomisen kanssa.

Lasien muodot ja tilavuudet noudattavat käyttöön vakiintuneita normeja. Koristeaihe, askelman muotoinen reliefi sylinterin pohjassa ja käänteisenä viinilasin jalkalaatassa on hauska viittaus Aino Aallon lasien porrasraitaan.

Askelma-aihe taittaa valoa ja korostuu nesteen muodostaessa eräänlaisen optisen linssin kuperaa pintaa vasten. Muotokieleltään pidättyväisessä lasisarjassa viinilasin jalkalaatan profilointi saa varsin keskeisen aseman; toinen vaihtoehto olisi ollut sijoittaa koriste juomalasien tapaan laatan alapuolelle.

Savoyn liinoista karttui tuoteperhe

Kangasta esitellään lautasliinoista ja tableteista huonekaluverhoukseen. Laatua niin raaka-aineessa kuin toteutuksessa edustavat myös 34 käsinkudottua villapeitettä materiaalinaan ruskeiden suomenlampaiden luonnonvärinen villa.

Artek voisi toimia enemmänkin nuorten ihmisten pedagogisena kannustajana, Johanna Gullichsen sanoo.

The Glass, Brita Flanderin lasisarja ja Johanna Gullichsenin villa- ja pellavatekstiilejä, näyttely 20. 11. saakka Artekissa, Eteläesplanadi 18. Ma-pe 10-18, la 9-15.

MARCO MELANDER & KIMMO VIRTANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää