Kulttuuri

Haavoittuneen enkelin arvoitus

Tilaajille

Hugo Simberg ei antanut nimeä maalaukselle, jonka hän asetti ensimmäistä kertaa näytteille Ateneumiin 1903. Katsoja sai vapaasti tulkita kuvaa, jossa kaksi poikaa kantaa puisilla paareilla hentoa enkeliä.

Enkelillä on side otsalla ja hänen siivessään on verta. Haavoittunut enkeli on antanut aihetta mitä moninaisimpiin tulkintoihin.

Maalaus on nähty taistelevan isänmaan symbolina tai kuvauksena taiteilijan kamppailusta vakavan sairauden kanssa. Siitä on luettu ihmisen ikuista kaipuuta kauneuteen ja etsitty taiteilijan sielun omakuvaa.

Simberg itse tyytyi kommentoimaan, että maalaus on hänelle tärkeä.

Mutta vaikka Simberg ei selitellyt maalaustaan, hän talletti sen syntyyn liittyvää materiaalia: piirroksia, luonnoksia - ja valokuvia.

Simbergiltä on säilynyt yli tuhat valokuvaa ja negatiivia, joita tutkijat ovat vain rajoitetusti käyttäneet. Nyt tuosta aineistosta käsin on lähdetty avaamaan Haavoittuneen enkelin salaisuutta.

Valtion taidemuseon museopedagoginen yksikkö on tehnyt Haavoittuneen enkelin ympärille kaksi näyttelyä ja kaksi kirjaa. Ensin katsotaan taaksepäin: miten tuttu maalaus syntyi. Sitten annetaan mielikuvituksen lentää eteenpäin: kuusi tämän päivän taiteilijaa on tehnyt oman teoksen Haavoittuneen enkelin inspiroimana.

Haavoittuneen enkelin maisema on yhä olemassa Eläintarhan puistossa Helsingissä. Ateneumissa on Simbergin valokuvien, luonnoskirjojen ja maalausten avulla rekonstruoitu se ajatus- ja työprosessi, jonka tuloksena kaikkien tuntema maalaus syntyi. Pigmenttikerrosten läpi on tunkeuduttu myös nykytekniikalla: infrapunareflektiovideolla ja röntgensäteillä.

Miksi taiteilija vaihtoi enkelin tukanväriä? Miksi hän poisti Töölönlahdelle ensin maalaamansa veneen soutajineen? Miksi hän hahmotteli ensin enkelin kantajiksi kaksi pirua?

Haavoittunut enkeli saa taustan ja pitkän syntyhistorian. Myös maalauksen ajoitus täsmentyy - se ei syntynytkään Simbergin toipuessa vakavasta sairaudesta kesällä 1903 vaan sai alkunsa paljon aikaisemmin.

Enkelin koko tarinan kertoo Marjatta Levanto näyttelyyn liittyvässä kolmikielisessä kirjassa Hugo Simberg ja Haavoittunut enkeli. Levannon teksti imee mukaansa kuin salapoliisikertomus, ja kirjan ulkoasu - niinikään Levannon käsialaa - on upea.

Mikä ilo saada käteensä rakkaudella tehty "vanhanaikainen" kirja, jonka ulkoasu elää ja hengittää sisältönsä mukana! Narusidos kestää lukuisat selailut, paperi on pehmeää silmälle mutta värikuvat on painettu erikseen kiiltävälle paperille ja henkilökuvat kuultopaperille.

Korun kaltainen kirja liittyy myös Haavoittuneen enkelin inspiroimaan kuuden nykytaiteilijan Siivellä -näyttelyyn. Senkin on toimittanut Marjatta Levanto. Ulkoasun suunnitellut Eero Aulio on oikeastaan tehnyt näyttelyn seitsemännen teoksen, kirjana.

Pekka Jylhä , Martti Jämsä , Tuovi Hippeläinen , Tuuli Luukas , Jorma Puranen ja Risto Suomi ovat tulkinneet Haavoittuneen enkelin tematiikkaa kukin omalla tavallaan. Keskeiseksi elementiksi nousee monimielinen siipi - aivan kuten Hugo Simbergilläkin, jonka tuotannossa siivet jäivät kun enkeli katosi.

Haavoittunut enkeli ja Siivellä -näyttelyt Ateneumin taidemuseossa, Kaivokatu 2-4, 13. 2. 94 saakka. Ti-pe 9-17, ke-to 9-21, la-su 11-17.

Marjatta Levanto: Hugo Simberg ja Haavoittunut enkeli. Valtion taidemuseo 1993. 150 mk.

Marjatta Levanto (toim.): Siivellä. Ulkoasu Eero Aulio. Valtion taidemuseo 1993. 150 mk.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää