Kulttuuri

Kansan valistaja ja isänmaan ystävä

Tilaajille

logo: KIRJAT Erkki Wilho Ponkala, kansanvalistaja ja talousmies, tunnetaan lähinnä perustamastaan E. W. Ponkalan säätiöstä, joka jo 70 vuoden ajan on jakanut apurahoja ja kirjallisuuspalkintoja sekä kerännyt kotimaista taidetta.

Viime vuosikymmeninä säätiö on omaksunut keskeiseksi linjakseen sukukansojen kirjallisen vuorovaikutuksen. Säätiön stipendiaatteja ovat olleet muun muassa Unkarin suurlähettiläs Béla Jávorszky ja Viron presidentti Lennart Meri.

1860-luvulla syntyneestä kohortista on noussut joukko merkkihenkilöitä, valtiomiehistä aina taiteen ja kirjallisuuden klassikoihin asti. Näiltä osin historiamme on niin tarkoin tutkittua, että tuntuu tavallaan jopa virkistävältä seurata kansanvalistajan tuiki erillistä uraa ajan maastossa.

Ylitorniolaisen talollisen poika E. W. Ponkala aloitti vaatimattomasti kiertokoulusta opintiensä, joka sitten vei Jyväskylän seminaariin asti. Kun vastavalmistuneelle kansakoulunopettajalle ei siunaantunut paikkaa, hän keräsi aluksi lapsia kotitalonsa tupaan.

Opettajavuosinaan Ponkala määrätietoisesti kartutti sivistystään ja kielitaitoaan ja esiintyi ahkerana kynänkäyttäjänä. Vuosisadan vaihteessa hän siirtyi Helsinkiin, missä aukenivat laajemmat näköalat.

Kansanopettajain osakeyhtiö Valistus, joka aloitti koulutarvikeliikkeenä, laajeni perustajansa Ponkalan johdolla sekä kustantamoksi että avustusrahastoksi. Johtajan itsensä suunnittelemasta kirjoitusjärjestelmästä Suomen kansa sai vinon käsialansa.

Pedagogin paikalta Ponkala ponkaisi merkittäväksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi, talonrakentajaksi, kartanonomistajaksi, teollisuusmieheksi. Viimeisinä vuosikymmeninään hän toimi Suomen maanviljelystehtaan toimitusjohtajana.

Ponkalan kerrotaan olleen kiihkoisänmaallinen mies, joka ei kuitenkaan ollut lainkaan kiinnostunut varsinaisesta politiikasta.

Hieman oudolta tuntuu, että patriootti Ponkala syksyllä 1918 Suomen sekasortoisiin oloihin kyllästyneenä muutti vuodeksi Sveitsiin, mutta ilmeisesti myös perhesyillä oli osansa asiassa.

Tässä vaiheessa Ponkalan kolmattakymmentä vuotta nuorempi vaimo, Hj. Nortamon tytär Judith, jätti miehensä ja lapsensa. Epäsovinnainen Judith eli sittemmin pitkään avoliitossa itävaltalaisen professorin kansa. Kunnianarvoisa ex-aviomies yritti turhaan saada pariskuntaa vihille.

Eräänlaisen rungon suppealle elämäkerralle muodostavat E. W. Ponkalan omat nuoruudenmuistelmat, jotka hän kirjoitti lyijykynällä ruudullisille, karhulangalla yhteen sidotuille paperiarkeille. Ilmeisesti viime tingassa on myös saatu pelastetuksi aitoa muistitietoa, joka antaa ilmettä monitoimimiehen profiilille.

MARJA NIINILUOTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää