Kulttuuri    |   TEATTERI

Pekka Autiovuori on vastustamaton Väyrynen Turkan Presidentin dementiassa Kekkosen hovin paljastavasta avainnäytelmästä teräväksi aikalaiskyselyksi "Neuvostoliitto olen minä!"

Tilaajille

"Neuvostoliitto olen minä", parahtaa dementian yöhön eksynyt Urho Kekkonen Jouko Turkan näytelmässä Presidentin dementia.

Siinä repliikissä on melkein kaikki, näytelmän ja esityksen suuri sisältö.

Vahinko, että joku näyttämöllä jo kohta perään ryhtyy syyttä suotta selittelemään, että meillä kaikilla on päässämme Neuvostoliitto. Tällä tavoin Turkan uusin runsaudensarvi myös koko ajan hieman mitätöi totaalista tehoaan - selittämällä ja jatkumalla sekä palaamalla käsiteltyihin tilanteisiin, salaisuudesta katsojan tietoisuuteen ehtineisiin väittämiinsä.

Presidentin dementia on liian pitkä esitys, ei kolmituntisessa kestossaan, vaan suhteessa hieman monotoniseen ilmaisuunsa ja keskusaiheesta tursuavine rönsyineen.

Toisaalta, löytyykö tältä niemimaalta ainuttakaan siinä määrin kuolemaa pelkäämätöntä dramaturgia, että hän edes uskaltaisi sanoa Jouko Turkalle: Ota jotain pois, jotta se, mitä jää, olisi vangitsevampaa ja terävämpää! Ei taida löytyä.

Melkeinpä hurjinta ja hurmaavinta Presidentin dementiassa on sen huima ajankohtaisuus. Tuskin koskaan Kansallisteatterissa on valmistettu esitystä siinä määrin liipasinherkässä tilanteessa kuin Presidentin dementiaa.

Ajatellaanpa, että Paavo Väyrysestä olisikin tullut presidentti. Silloin Turkan näytelmää olisi tuskin voitu esittää. Olisi minun mielestäni, mutta tuskin kuitenkaan. Sen verran terävää ja salailematonta Kekkosen hovin kuvaus on, ulkoministeriä eli Väyrystä myöten.

Siinä ei auttaisi näytelmässä siteerattu Artaud eikä mikään muukaan julmuuden teatterin motivaatio.

Tosin on huomattava, että Presidentin dementia, joka liiankin selvästi alkaa avainnäytelmänä Kekkosineen, Koivistoineen, Karjalaisineen ja presidentin arvattavine naisineen, ei kuitenkaan juutu arvausleikkiä tekemään. Heti kohta ei nimittäin ole mitään arvattavaakaan. Niin selvää kaikki on.

Katsojan itsensä on oivallettava: muusta tässä on kysymys. Ja on. On kysymys abstraktista Neuvostoliitosta, siitä ihmisen tilasta, joka panee toisaalta valtaa käyttämään, toisaalta sitä nöyristelemään, valehtelemaan ja pettämään.

Tässä mielessä Presidentin dementia on myös kiihkeä ja kiintoisa aikalaisnäytelmä ja varsinkin loppupäätelmissään.

Presidentin dementiassa on juoni, joka tosin koko ajan melkein hukkuu kahjon hirmuhallitsijan ja hirviöhovin tiimellysten alle. Alussa on kansalainen, työtön auton apumies, joka työntää rullatuoliin invalidisoitunutta mykkää tytärtään syyllistä etsien. Matka käy vuodesta 1994 Kekkosen dementia-aikoihin.

Syyllinen myös löytyy. Kekkonen itse. Hän hoipertelee sekavana pitkin Helsinkiä löytääkseen Tehtaankadulle Neuvostoliiton suurlähetystöön. Hän hakee viimeisillä voimillaan turvapaikkaa naapurimaasta ja tukahduttaa lapsen salkullaan.

Ihmeestä ilahtuvassa lopussa Kekkosen haamu myös parantaa lapsen. Niin me presidentteihimme uskomme ja heitä rakastamme kuin Billy Grahameja.

Turkalta saa armon oikeastaan vain silloinen pääministeri Mauno Koivisto, Tapani Pertun kiihkeä näyttämöluomus, joka haluaa haastaa itsensä valtakunnan oikeuteen, koska on pannut sekavan presidenttivanhuksen allekirjoittamaan tärkeitä ulopoliittisia päätöksiä.

Presidentin dementia etenee Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä Turkan töistä tutuin ulkoisin tunnuksin. Tila on periaatteessa tyhjä ja tumma.

Näyttelijänilmaisukin on tutusti äärimmäistettyä, fyysisesti tärinäksi vietyä, kovaäänistä. Jotkut näyttelijät selviävät haasteesta paremmin, jotkut vähemmän.

Yksi selviää yli muiden ja oli Presidentin dementian ennakkonäytöksessä, alun muistihaksahduksista selvittyään vaarallisen vastustamaton.

On nimittäin niin, että jos Paavo Väyrynen olisi puoliksikaan yhtä hurmaava kuin on näyttelijä Pekka Autiovuori Paavo Väyrysenä, hän olisi selvinnyt vaalissa voittajaksi jo ensi kierroksella.

Pekka Autiovuori on Kekkosen ulkoministerinä täysi kelmi, moraaliton hännystelijä ja oman edun kärttäjä, mutta samalla koko esityksen seremoniamestarina aivan lumoava velikulta. Todellinen charmööri. Hattua nostan Autiovuorelle jättiläisrooliin venymisestä ja sen jokahetkisestä palavuudesta.

Hattua nostan myös esityksen naisille. Elli Castrénille, Marita Nordbergille ja etenkin Jaana Jonkarille eli laulajatar "Arja Saijonmaalle". He tuovat tummaa valoa ja verenkarvasta väriä esitykseen, joka oli juuri valahtamaisillaan pelkäksi ukkojen jaaritukseksi.

Myös Olli Ikonen on oikeita sanoja ja oikeita totuuksia etsivänä kansalaisena parhaimmillaan, samoin Keijo Komppa hylättynä Karjalaisena.

Kekkosta näyttelevä Heikki Nousiainen näyttää suuren näyttämön naapurinäytelmän Isolta Kiltiltä Jättiläiseltä, mutta onkin iso ja ilkeä. Kekkonen käyttäytyy kuin humalainen orkesterinjohtaja. Ja orkesteri soittaa. Nousiaisessa on voimaa, sitä ehkä enemmän kuin karismaa, josta koko ajan puhutaan.

Presidentin dementia on hyvin ilkeää teatteria. Turkka on ylittämätön hirveitä vaihtoehtoja keksiessään. Hän jopa naittaa Väyrystä Kekkoselle. Kuohikaa, sanoo Kekkonen. Ja Väyrynen, jonka päänahkaan on aikoinaan tatuoitu YYA-sopimus, on valmis siihenkin.

Saako tällaista tehdä, saako Suomen Kansallisteatterissa? Tiistaina muutama katsoja teki väliajalla valintansa, vetäisi minkkiturkin ylleen ja poistui.

Saa tehdä ja muun muassa siksi, ettei Presidentin dementiassa loppujen lopuksi "paljasteta" mitään sellaista, mitä ei olisi luettu suomalaisista skandaalilehdistä jo moneen kertaan. Nurkissa kuiskailu on loppunut jo aikaa sitten.

Turkka jalostaa juorun, tuo siihen omat lisänsä, fantasian ja teatterin muutkin hekumalliset riemut, jotka loppujen lopuksi kääntävät minun, katsojan katseen minuun itseeni.

Sieltä tultiin. Tässä mennään. Onko mikään muuttunut?

JUKKA KAJAVA LEENA KLEMELÄ

Jos Väyrysestä olisi tullut presidentti? Sieltä tultiin, tässä mennään Iso kiltti jätti onkin ilkeä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää