Kulttuuri

Klassisen musiikin yleisö uusiksi Halvat levysarjat tarjoavat musiikin peruskirjastoa

Tilaajille

Sitten cd-levyn synnyn 1983 klassisen musiikin levymarkkinoiden luonne ei ole kovin paljon muuttunut. Määrä jyllää. Nimikkeitä on käsittämättömän paljon, useat niistä saman teoksen eri tulkintoja.

Klassisen musiikin ostaminen on monelle juhlahetki, ja siksi levystä halutaan maksaa usein täysi hinta, tyypillisesti 130 markan korvilla.

Kuusi vuotta sitten käynnistyi tarina, joka alkoi vaivata suurten levy-yhtiöiden turskeaa elämää. Naxos-levymerkin perusti Klaus Heymann, joka oli pystyttänyt päämajansa Hongkongiin aikaisempien liiketoimiensa, mm. levybisnesten, yhteydessä.

Suurissa levy-yhtiöissä pohditaan kuumeisesti, mitä tehdä Naxosille. Kätevintä olisi ostaa se.

Viime vuonna Naxos myi maailmassa kahdeksan miljoonaa levyä. Se on kolmanneksi suurin klassisen musiikin levymerkki, ja jos tämän vuoden tavoite 12 miljoonaa saavutetaan, Naxos kiilaa EMI:n ohi toiseksi.

Naxosin vetonaula on hinta, 49 markkaa. Isommassa ostoksessa hinta putoaa 45:een markkaan kappaleelta. Täysihintaiseen levyyn uponneella rahalla saa melkein kolme Naxosia.

Toinen lyömätön piirre on se, että Naxos levyttää joidenkin valikoimien ohella "kaiken" musiikin, esimerkiksi Haydnin kaikki jousikvartetot ja pianosonaatit. On myös harvinaista, että superhalvassa sarjassa on kokonaisia oopperoita.

Naxos levyttää teoksen pääsääntöisesti vain kerran. Levykirjaston rakentajan ei tarvitse siis tuskailla päällekkäisyyksien kanssa. Musiikki on pääosassa, eivät tähtimuusikot.

Laaja ohjelmisto ja valaisevat levytekstit tekevät Naxosista ensyklopediaan verrattavan sarjan. Lähiaikoina myynnin oheen liitetään halvat kirjaset, joissa opastetaan levyvalikoiman kartuttamisessa ja kerrotaan keskeisistä säveltäjistä ja heidän teoksistaan.

Deutsche Grammophon on ehättänyt ensimmäiseksi vastaamaan Naxosin haasteeseen. Classikon-nimen saanut sadan leyyn sarja on valikoima keskiajan musiikista nykyajan minimalismiin. Kappalehinta on 63 markkaa. Toistaiseksi on julkaistu yli 30 nimikettä.

Levykirjaston rakentamisessa "valmiit" paketit, mammutti Naxos ja kompakti Classikon, ovat parhaiten vertailtavissa.

Vaikka Classikonissa on oiva valikoima musiikkia, voi sen suppeus osoittautua haitaksi. Läpileikkauksen tapaan laaditut levykokonaisuudet sisältävät taatusti samoja teoksia kuin ne levyt, joita innostuksen valtaama klassisen musiikin ystävä myöhemmin hankkii.

Vain Bach, Mozart, Beethoven ja Brahms saavat Classikonissa viisi levyä. Esimerkiksi Sibelius ja Prokofjev saavat kumpikin kaksi. Yhteen joutuvat tyytymään mm. Liszt, Bruckner ja Smetana ja puolikkaaseen Rahmaninov, Schönberg ja Skrjabin.

Puolentuhatta nimikettä käsittävä Naxos-sarja kasvaa 150:n levyn vuosivauhtia. Valmiina tai suunnitelmissa ovat monet musiikin historian keskeiset teossarjat. Naxos ojentelee tuntosarviaan jo varsin etäälle perusohjelmistosta, Carl Stamitzin sellokonserttoihin, J. N. Hummelin pianokonserttoihin ja Joachim Raffin sinfonioihin. Luuttumusiikki näyttää saavan hyvän edustuksen, samaten renessanssiajan kuoromusiikki.

Vain modernista musiikista Naxos on pysytellyt erossa. Classikon omistaa sentään yhden yhteisen levyn Schnittkelle, Ligetille ja Lutoslawskille.

Naxosin levyillä loistavat poissaolollaan huippukalliit tähtimuusikot ja -orkesterit. Aikaisemmin Naxos käytti etupäässä itäeurooppalaisia muusikoita ja orkestereita. Nykyään se levyttää myös mm. Englannissa, Belgiassa, Venäjällä ja Itävallassa.

Naxosin kansainvälisiä nimiä ovat mm. kapellimestarit Edward Downes, Jerzy Maksymiuk ja Enrique Bátiz, orkestereista Royal Philharmonic Orchestra ja Philharmonia Orchestra.

Unkarilainen Jenö Jandó on pieni ihme. Kuvitelkaa, kuka toinen pianisti levyttää muutamassa vuodessa kokonaisen elämäntyön verran: Beethovenin kaikki sonaatit, Mozartin pianokonsertot ja -sonaatit, Brahmsin ja Rahmaninovin konserttoja, Haydnin, ja Schubertin sonaatteja, Lisztin pianomusiikkia sekä suuren joukon Beethovenin, Schumannin ja Brahmsin kamarimusiikkia.

Noin sadan levyn kuuntelun perusteella nyrkkisääntö on se, että Naxosin piano- ja kamarimusiikkilevyt ovat hyviä. Jandó on aina luotettava pianisti. Idil Biretin Chopinissa viehättävät aito yksinkertaisuus ja osuva ilmapiiri, vaikka hänen tekniikkansa ei riitäkään hätkähdyttävimpiin suorituksiin. Nuori Benjamin Frith soittaa hyvin Schumannia ja Stefan Vladar Beethovenin konserttoja. Tähtiainesta on Kun Woo Paikissa, joka selvittää Prokofjevin konserttojen nokkeluudet kakistelematta.

Kodály-kvartetin Haydn-sarja ei ole suotta saanut kiitosta, samoin Éder-kvartetin Mozart yltää mainittavaan saavutukseen.

Jeremy Summerlyn johtama Oxford Camerata -kuoro on Naxosin pysyviä iloja. Sen ohjelmassa on renessanssimusiikin helmiä, mm. Victoriaa, Lassoa ja Palestrinaa.

Naxosin ympärille on kehittymässä kulttimainetta siinä määrin, että kriitikot äityvät ylisanoihin. Esimerkiksi The Scholars Baroque Ensemblen tulkitsemaa Händelin Messiasta on väitetty parhaimmaksi levytykseksi hintaluokasta riippumatta. Levy on kelvollinen, paikoin hyvä, mutta ei missään tapauksessa paras. Wolfgang Rübsamin pianolla soittama Bach on tahmeata ja jäykkää.

Naxosin levyillä romanttinen ja 1900-luvun musiikki tuottavat eniten pettymyksiä. Slovakian filharmonisen orkesterin soittama Sibelius tuskin innostaa suomalaisia. Alexander Rahbarin johtamat Brahmsin sinfoniat ovat laimeita.

Poikkeuksia on: Bátiz johtaa komeasti Rahmaninovin Sinfoniset tanssit ja Andrew Mogrelia Tshaikovskin Prinsessa Ruususen.

Kohdalleni osui kaksi huippuluokan Naxos-levyä. Toisessa Dong-Suk Kang ja Pascal Devoyon soittavat ranskalaisia viulusonaatteja vimmaisesti ja taiturillisesti. Toisessa Luba Orgonasova - muidenkin levy-yhtiöiden löytämä nouseva tähti - laulaa suosikkiaarioita. Orgonasovan Mimí antaa hohdetta myös Puccinin La bohèmen muutoin tavanomaiselle levytykselle.

Classikon voi ylpeillä maailman kuuluisimmilla taiteilijoilla ja orkestereilla. Aina se ei takaa laatua, kuten Bachin Brandenburgilaisissa konsertoissa , jotka Herbert von Karajanin johtamat Berliinin filharmonikot soittavat huvittavan pompöösisti ja yllättävän epätarkasti.

Beethovenissa, Wagnerissa ja Mahlerissa (5. sinfonia) Karajan näyttää kuuluisan taitonsa. Martha Argerichin soittamat Tshaikovskin 1. pianokonsertto ja Prokofjevin 3. pianokonsertto ovat lajinsa parhaita. Samoin sykähdyttää Bernsteinin West Side Story -sarja, jonka johtaa erinomaisessa vireessä uransa alussa ollut Seiji Ozawa. Jevgeni Mravinskin johtama Tshaikovskin 5. sinfonia on lyömätön.

Myös Classikonin kamari- ja soitinmusiikkilevyt ovat hyviä, vaikka eivät yhtä uljaita kuin monet orkesterilevyt. Carlos Kleiber johtaa upean koosteen Verdin La traviatasta. Kokonaisia oopperoita ei Classikonissa ole.

Classikonin levytekstit piirtävät järjestelmällistä pikakuvaa säveltäjästä, teoksista, ajan muusta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Sibelius-levystä selviää, että Tapiolan synnyn aikoihin keksittiin permanentti. Myös Naxosin tekstit ovat huolellisesti laadittuja, mutta perinteisempiä esittelyjä.

Naxos lyö rumpua äänitystensä digitaalisuudesta. Alkuperäisen äänitteen digitaalisuus ei takaa sinänsä kovin paljon, varmasti vain sen, että äänite ei ole neljäätoista vuotta vanhempi. Itse cd-levy on joka tapauksessa digitaalinen.

Classikonin varhaisimmat äänitteet ovat 1950-luvun lopulta. Ne ovat aivan kelvollisia. Myöhäisemmät Classikon-äänitteet soivat hyvin, eräät upeasti. Naxos soi yleensä hyvin, mutta joskus myös hiukan räikeästi ja sulkeutuneesti.

Naxosin vallankumous on hinnan ja laadun keskimäärin hyvässä suhteessa sekä ällistyttävässä kattavuudessa. Niitäkin enemmän merkitsee kenties se isku, jonka Naxos on pamauttanut levytuotannon ja -myynnin jähmettyneisiin rakenteisiin.

Australiassa tehdyn kyselyn mukaan 60 prosenttia Naxos-ostajista (700000 levyä 1993) on klassisen musiikin ensikertalaisia. Monelle ostajalle ns. tulkinta ei merkitse mitään. Suomessa Naxosit leviävät parhaiten kirjakauppojen kautta. Sitten tulevat tavaratalot ja vasta kolmantena levyliikkeet.

Klaus Heymann laskeskelee, että täyshintaisten levyjen myynti ei laske. Päinvastoin, uusi yleisö kiinnostuttuaan rupeaa ostamaan niitäkin, myös muiden levymerkkien halpoja äänitteitä.

Musiikki on pääosassa, eivät tähtimuusikot Turhaa rummunlyöntiä digitaalisuudesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää