Kulttuuri

Minna Canth kuvasi kansan köyhimpiä ja eläytyi porvarisnaisen syyllisyydentuntoon Ensimmäinen naiskirjailija, joka loi uran

Tilaajille

Vaikka Minna Canth ei ollutkaan ensimmäinen suomeksi kirjoittava naiskirjailija (Theodolinda Hahnsson kirjoitti fennomaanisia kertomuksia jo 1860-luvulla), hän oli varmasti ensimmäinen, joka loi kokonaisen tuotannon. Hän oli myös ensimmäinen, joka rohkeasti asettui naiskirjailijan julkiseen rooliin.

Se ei ollut hänelle sen helpompaa kuin hänen seuraajilleenkaan: kun nainen kirjoittaa naisista, ympäristö olettaa helposti, että hän kertoo vain itsestään. Saman ovat kokeneet monet myöhemmät naiskirjailijat Tytti Parrakseen ja Riitta Varttiin asti.

Toisaalta Minna Canth myös varmasti hyödynsi omaa elämäänsä, eli kirjoitti samalla metodilla kuin Eeva Kilpi ja Anja Kauranen .

Vaikka Canthin eniten kohua herättäneet näytelmät Työmiehen vaimo (1885) ja Kovan onnen lapsia (1888) kuvasivatkin sen ajan suomalaisen yhteiskunnan alinta osaa, työläisten perheitä, Canth oli toki paremmin perillä porvariston elämäntavasta ja asenteista. Niiden erittelijänä hän oli myös kirjailijana vahvin.

Henkilökohtaisuuden tiivistyminen tekstiin ei ole sama asia kuin omaelämäkerrallisuus. Kyse on lapsuuden ja nuoruuden tunteiden uudelleenkokemisesta, aistien muistin avaamisesta.

Yleensä näin käy naiskirjailijan keski-ikäistyessä.

Sitä ennen huomio suunnataan maailmaan: yhteiskuntaa yritetään muuttaa suuria rakenteita ravistelemalla. Myöhemmin samaan pyritään sisäänpäin kääntymällä, oman mielen ja lähiympäristön mekanismien kautta.

Niin teki Canth, ja niin tekevät myös naiskirjailijat sata vuotta hänen jälkeensä.

Pitkässä novellissaan Hanna (1886) Minna Canth tekee käsittääkseni juuri näin: muistaa ja analysoi oman tyttöikänsä vahvoja emootioita ja muuntaa niitä realistiseksi mutta idealistiseksi fiktioksi.

Henkilökohtaisuuden aistii jo novellin alussa, jossa pieni Hanna näkee unta mustasta koirasta ja tarkkailee ruokasalin ovensuusta seinään ulottuvaa valojuovaa.

Kohta tilanteeseen liittyvät myös pelon, suuttumuksen ja häpeän tunteet, kun isä, kamreeri Mellin, tulee juovuksissa kotiin: Hannan ruumis vavahteli, silmät kääntyivät nurin ja sormet puristivat kankeina isän nutun hihaa.

Aistittavia, miltei fysiologisesti tunnettavia kokemuksia on Hannassa yksi toisensa jälkeen. Yhtäältä on tietysti kyse Canthin poliittisen ohjelman selventämisestä.

Hän halusi tuoda esiin patriarkaalisen kasvatuksen ja sovinnaisen tyttökoulukasvatuksen haitat: niiden hoteissa kasvoi itsetunnottomia, puolustuskyvyttömiä, heikkohermoisia ja varhain katkeroituvia naisia.

Toisaalta on sanottava, että harva poliittinen ohjelma tuntuu yhtä aidolta ja psykologisesti oivalletulta kuin Hannan sanoma. Minna Canth kasvoi suunnilleen samanlaisessa ympäristössä, kauppiaan tyttärenä. Vaikka hän itse irtautui sovinnaisimmasta naisen roolista ja lähti seminaariin ammattia oppimaan, kirjailijana hän ymmärtää täysin huono-onnisemman Hannan konflikteja.

Päällisin puolin Hannalla ei toki ole mitään hätää: hän kuuluu yhteiskunnan hyväosaisiin. Sisältä hän on kuitenkin pelkkää höytyvää, vailla minkäänlaista itsetuntoa.

Hänen ruumiiseensa sen enempää kuin taitoihinsakaan ei uskota vähääkään, ikinä. Koulusta tultua Jussi-veljeltä kysytään: Osasitko läksysi? Hannalta kysytään: Kuinka Hanna nyt voi?

Hannaa seuraavat Minna Canthin tuotannossa toiset hyvin samanlaiset, hyvät mutta olosuhteiden tuhoamat naiset.

Heitä ovat Salakarin (1887) Alma Karell, Lehtori Hellmanin vaimon (1890) Selma Varen, Sylvi- näytelmän (1893) lapsivaimo ja Anna Liisan (1895) nimihenkilö.

Yhteistä kaikille on läpitunkeva syyllisyydentunne. Lapsuudesta aikuisuuteen jatkuva vähättely, nolaamisen ja henkisen rankaisemisen kuuri on niin tehokas, että lopulta toiset todella tekevätkin pahoja tekoja: Alma Karell lankeaa syrjähyppyyn, Sylvi myrkyttää miehensä ja Anna Liisa joutuu tilille vastasyntyneen lapsensa surmasta.

Voi tuntua paradoksaaliselta, että naisen vapautumista ja oikeuksia saarnaava Canth korostaa niin voimakkaasti kaikkien sankarittariensa syyllisyydentuntoisuutta. Eiväthän he mitään syntisiä ole, ja sen Canth tajusi hyvin. Syyllisyyden korostus kuuluu kuitenkin realistisen kirjallisuuden metodiin: on kuvattava asioita oikein.

1800-luvun lopun naisten elämässä syyllisyys oli suuri yhteinen nimittäjä. Ajan naisten päiväkirjoissakin se on päällimmäisin tunne, usein jopa koko kirjoittamisen motiivi. Kirjoittaminen on kuin jatkuvaa ripittäytymistä, oman huonouden ja riittämättömyyden syntien puhdistusta.

Jatkuva syyllisyys kielii jatkuvasta tyytymättömyyydestä ja sisäisestä kapinasta. Myös se, että Minna Canthin teoksissaan esittämät ratkaisut tunteen hälventämiseen ovat niin radikaaleja, antaa kuvaa niistä henkisistä pakkopaidoista, joissa ajan ihmiset elivät. Canthin mukaan ainoa tapa irrota vaaditusta roolista on asettautua kokonaan sen ulkopuolelle, rikolliseksi. Tai kuolla.

Lehtikirjoituksissaan Minna Canth arveli naisten aseman ja kaikkien ihmisten elämänlaadun paranevan, jos naisten koulutusta kehitettäisiin ja heidän annettaisiin osallistua teollisuuteen ja liike-elämään.

Canthin teosten traagisista lopuista voi lukea, mikä hänestä oli se toinen vaihtoehto.

Aistien muisti Ruumiin proosaa Syyllisyyden hallitsemat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää