Kulttuuri    |   Kirjat

Johdatus Euroopan nationalismiin Tutkijat etsivät kansallisten konfliktien synnyn selityksiä

Tilaajille

"Ylikansallinen yhteisö vahvistuu, alueet vahvistuvat, mutta kansallisvaltiot heikkenevät." Tämä on Euroopan unionin virallista liturgiaa. Monesti näkyville on kuitenkin noussut vähemmistökansoja, jotka ovat kokeneet sekä autonomian että sorron kausia.

Aina kamppailut kansallisen autonomian puolesta eivät ole olleet väkivallattomia. Korsikan tuhannet pommiattentaatit, sodat Baskimaassa ja Pohjois-Irlannissa ovat jatkuneet vuodesta toiseen - Brysselin pysyessä syrjässä.

Kansallisvaltiot myös pitävät kiinni kuvitellusta ykseydestään. Ranskan perustuslakineuvosto piti 1991 Ranskan kansaa edelleen yhtenä ja jakamattomana. Itsehallintolakien kielisäännökset ovat ristiriidassa Espanjan perustuslain kanssa. Lontoo on puolestaan välttänyt ottamasta kantaa siihen, kuinka monta kansaa Pohjois-Irlannissa on.

Kansalliseen itsemääräämisoikeuteen on vedottu myös muualla Länsi-Euroopassa. Pauliina Raennon toimittamassa teoksessa Yhdessä, erikseen - kansalliset konfliktit Länsi-Euroopassa käsitellään lisäksi Galician, Skotlannin, jakautuneen Belgian, monikansallisen Sveitsin ja suomenruotsalaisten tilannetta. Valikoima ei ole kattava eikä temaattisesti täysin selkeä.

Yhdessä, erikseen -kirjassa on historiallisten tapauskuvausten lisäksi yrityksiä selventää käsitteitä ja hahmotella nationalismin syitä ja merkitystä.

Monica Tennberg jakaa 1980-luvun angloamerikkalaiset nationalismiteoriat kahteen ryhmään: toiset korostavat kulttuurista yhteyttä ja jatkuvuutta, toiset nationalismin välinearvoa teollisen kapitalismin, poliittisten eliittien ja yleensä ryhmäkuntaisten etujen kannalta.

Lyhyen ja suhteellisen ylimalkaisen tarkastelun jälkeen Tennberg toteaa, että teorioiden yleistettävyys on melko huono, ja että "tutkimusaiheita ja teorian kehittämistä riittää".

Yhtä varovaiseen ratkaisuun päättyy myös Raento johdannossaan. "Itsemääräämisen problematiikan tarkastelu osoittaa mielestäni käsitteellisen ongelmallisuuden hyvin: määritelmiä ei joko ole tai ne voidaan tulkita monella tavalla." Aira Kemiläinen on hieman rohkeampi todetessaan, että monet kansallisuusaatetta selittävät teoriat ovat vääriä. Eritoten käsitys, että vain valtiot ovat luoneet kansallistietoisuutta, "on yksipuolinen, joskin valtioiden osuus oli erittäin tärkeä". Ei pidä unohtaa kansakunnan etnisiä tekijöitä, kieltä, syntyperää ja kansallisuutta.

Kirjan lopetus on annettu Jyrki Iivoselle, joka toteaa, että kylmän sodan ideologisessa kamppailussa ei ollut tilaa kansallisuusaatteelle - ei ainakaan Euroopassa. Vaikka tämä voi selittää sen, miksi valtiomiesten, median, ja tutkijoiden huomio on ollut muualla, se ei kerro miksi vähemmistöjen nationalismi elpyi monissa tapauksissa 1960-luvulla. Kirjan pääteemasta poiketen Iivonen keskittääkin huomionsa "sosialismista vapautumisen" seurauksiin.

Kirjan takakannessa väitetään, että teos soveltuu yliopisto-opintoihin. Tuskin kuitenkaan. Yhdessä, erikseen on kokonaisuutena liian hajanainen, tutkimuksellisesti ja tyylillisesti liian vaatimaton soveltuakseen oppikirjaksi.

Teoksen arvo on siinä, että se valottaa läntistä Eurooppaa toisenlaisesta näkökulmasta. Se on yleissivistävä tietoteos, joka - muutamia hairahduksia lukuun ottamassa - lähes välttää euroliturgian fraasit.

Kirjan takakannessa viekoitellaan mahdollisia ostajia myös laatusanalla "vaativan matkailijan Euroopan-opas". Välillä kuvailevat historiikit ovatkin kuin matkaoppaasta: yksinkertaisia toimijoiden, tapahtumien, aikojen ja paikkojen luetteloita, joita ei ole rasitettu turhan tarkalla dokumentaatiolla. Onkohan Gaudeamus valtaamassa uutta sarkaa?

HEIKKI PATOMÄKI Kirjoittaja on Turun yliopiston yleisen valtio-opin vs. yliassistentti.

Kuinka nationalismi syntyy? Vaativan matkailijan opas Eurooppaan?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää