Kulttuuri

Markku Hakuri välittää elämyksiä, joita on niin taiteessa kuin urheilussakin Ikaros on mäkihyppääjä, joka kurkottaa taivaita

Tilaajille

JYVÄSKYLÄ - "Hirveintä on yleisön ennakkoluulojen kumoaminen", sanoo kuvanveistäjä Markku Hakuri , 48, joka on juuri avannut viimeisimmän näyttelynsä Ikaros Park Alvar Aalto -museossa. Mutta miten ihmeessä padot murtuvat? Niin monen mielestä kuvataide ei vedä vertoja jääkiekolle.

"Jos kuvataiteeseen ei luoteta, se johtuu taiteesta itsestään. Ihmiset eivät sen kautta löydä itsestään elämyksiä, jotka on tallennettu yhteiseen geenipankkiimme. En tiedä, täytyisikö katsojia potkia auki puhumalla rivoja tai kertoa heille jotain erityisen surullista." Ikaros Park avautui miltei vuosi sen jälkeen, kun koko Helsingin taidehallin täyttänyt yksityisnäyttely oli päättynyt. Hakurille näyttely merkitsee aina henkilökohtaisten muistojen tallentamista.

"Se on lihaksi muuttunutta odotusta. Siihen sisältyy kaikki, mitä minulle on tapahtunut", hän määrittelee.

Ikaros Park sai alkunsa mäkihyppäämistä ja antiikin Ikaros -tarua käsittelevästä lyhytfilmistä, jota Hakuri suunnitteli muusikko Päivi Takalan kanssa. Elokuvan sijasta he rakensivatkin Alvar Aalto -museoon suuren tilateoksen, jossa kuvat ja veistokset ovat Hakurin, äänimaailma Takalan.

Näyttelyn toistuva aihe on eri materiaaleina toistettu siipi. Se on Ikaroksen siipi, jonka välityksellä Hakuri pohtii lentämistä, ihmisen haavetta päästä lentoon. Hän haluaa romuttaa yleiseksi kiteytyneen tulkinnan muinaisesta myytistä.

"Erityisesti ottaa päähän myytin suomalaiskansallinen versio - joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa . Sen tulkinnan olen hylännyt." "Minun työtahtiini kuuluu ääretön luottamus sattumaan ja elämyksiin, ja sen pyrin välittämään myös katsojille", Hakuri sanoo energisesti.

Nykypäivän Ikaros on mäkihyppääjä, paperin kosmoksessa leijuva miehinen hahmo, jota piirittävät enkelit, linnut ja siivekkäät naisetkin.

"Ihmisen halu lentää on pakoa arjen todellisuudesta. Hetki lentoa on hetki vapautta. Lentäminen tarvitsee kuitenkin apuvälineitä. Ilmaa, höyheniä, terästä. Vapaus on illuusio. Todellista vapautta voi kokea vain unissa", Hakuri kirjoitti viime syksynä Alvar Aalto -museolle.

Ikaros Park symboloi elämää ja kuolemaa. Elämän keväisestä voimasta muistuttaa näyttelyn sydämeksi ylennetty tomaattiviljelmä, jonka tomaatit punertavat jo. Pienen kasvitarhan toteuttamisessa ovat avustaneet Jämsän maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen opiskelijat.

Mutta ei elämää ilman kuolemaa. "Äärimmäinen vapaus on pakoa olevaisesta. Kuolema", Hakuri lisää. Rautapöydille sotilaallisiin riveihin järjestyneet teräs-, muovi- ja kipsisiivet ovat kuoleman merkkejä.

Ikaros-myyttiä ilmensi myös näyttelyn avajaisissa tanssinut Sami Saikkonen Suomen kansallisbaletista, jonka performanssissa paperisiivet paloivat.

Kuvanveistäjän yksinäisen työn lisäksi Hakuri on työskennellyt lavastajana mm. Ryhmäteatterissa, jossa Karamazovin veljekset on hänen visualisoimansa.

"Hiekka, mukulakivet, teräs ja vesi - niistä syntyvät äänet ja kuvaheijastukset ennakoivat tulevia tapahtumia näytelmässä." Nyt Hakuri on taas luomassa "elämän kaltaista kaoottista maisemaa", tällä kertaa Kaapelitehtaalle. Heti näyttelyn avajaisten jälkeen hän aloitti ensi syksyisen Drive or die -esityksen lavastamistyön.

Jättiproduktio toteutetaan Merikaapelihallissa ja mukana on valtavasti väkeä, jopa useita teatteriryhmiä. Esityksen ideoivat alunperin Markku Hakuri ja näyttelijäprofessori Kari Heiskanen .

"Päätimme tehdä kerrankin jotain niin isoa, että siihen tarvitaan vähintäänkin juna tai laiva. Jossain vaiheessa mietimme mahdollisuutta mennä Valmetin telakalle ja tehdä esitystä valmisteilla olevan risteilijän alla." Hakurin mukaan Drive or die ei ole perinteistä teatteria. Hänen tehtävänsä on miettiä Merikaapelihallia jättikokoisena epätilana, joka tarjoaa vaikka millaiset mahdollisuudet visualisoinnille.

Siitä tulee "helvetin ajoa paratiisiin", jossa elämysten välittymistä esityksestä katsojiin vauhditetaan mm. moottoripyörillä ja panssariautoilla.

Markku Hakurin Ikaros Park, 22. 5. saakka Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä.

REIJO HIETANEN

Ihmisen halu lentää on pakoa arjesta Drive or die nähdään syksyllä

KIVIRINTA Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää