Kulttuuri    |   Tanssi

Yhteinen kieli löytyy liikkeestä Hiljaisuuden kehä murtuu

Tilaajille

Tanssija Juho Saarinen on onnistunut murtamaan hiljaisuuden muurin ja kommunikoi kielellä, jota voivat ymmärtää kuulevat ja kuurot. Hänen uudessa koreografiassaan Yazyar on kyse yhteisen kielen löytämisestä kahden "erikielisen" ihmisen välillä.

Aihe on Juho Saariselle omakohtainen. Hän on itse kuuro - ja ensimmäinen alallaan Suomessa. Hän valmistui 1992 Tanssitaiteen laitokselta ja on viime lokakuusta alkaen esiintynyt Euroopan kiertueella slovenialaisen tanssija-koreografin Iztok Kovacin teoksessa Spread Your Wings You Clumsy Elephant (Levitä siipesi senkin köntys).

Edellisen, lapsille suunnatun sooloteoksensa Julius hän oli tehnyt kuuroille ja kuuleville. Kerronnassa hän käytti viittomakieltä ja nauhalle puhuttua tekstiä.

Yazyarissa Juho Saarinen ja Maarit Rankanen kommunikoivat ajoittain käsien ilmaisurikkaalla, koreografisella kielellä, joskin viittomakieltä taitamattoman on vaikea erottaa sitä muusta ilmaisusta.

Saarinen käyttää myös yhdessä kohtauksessa oralismia, kuurojen puhetta. Hänen messuamisensa kuulostaa siltä kuin tässä käsittääkseni on tarkoituskin - puhumisen ironisoinnilta.

Teoksen alussa nainen ja mies ovat kumpikin omassa vankilassaan, kykenemättöminä kommunikoimaan. Naisen kasvoissa suun kohdalla on leveä musta teippi, hänessä puhuvat vain tuskaiset silmät ja herkät kädet. Raju kuva kertoo naisen asemasta yleisemminkin.

Mies pyristelee häkkiin suljettuna. Vapauduttuaan he käyvät läpi tunteiden raivokkaan purkautumisen. Koreografia on hyvin fyysistä ja aggressiivista, eivätkä Maarit Rankanen ja Juho Saarinen säästele panoksia.

Kontakti syntyy yhteisestä liikkeestä, rytmistä ja kosketuksesta.

Juho Saariselle Yazyar on iso harppaus koreografin ja esiintyjän uralla. Hän on jäntevä ja fyysinen tanssija, jonka liikesuorituksissa on helppoutta. Lisäksi hänessä on mukaansa tempaavaa palavuutta ja intohimoa tanssiin.

Esityksen onnistumiselle oli ratkaisevaa, että kumppanina oli tasavertainen tanssija, ilmaisussaan herkkä ja fyysinen Maarit Rankanen. Esityksen äänimaailma oli kohinoineen ja joinekin rytmisine aiheineen hyvin pelkistetty. Vahvoille esittäjille se riitti.

AULI RÄSÄNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää