Kulttuuri

Suomalainen sauna, maailman paras paikka Kuuma, kostea huone ja kasa mustia kiviä on suomalaisten paratiisi ja vientituote

Tilaajille

Taideteollisuusmuseon kesänäyttely Sauna, made in Finland, maailman paras paikka on pyrkimys täydellisyyteen. Se rakentuu perinteisistä kiuluista muovisiin saunaämpäreihin ja pesuvateihin, laudepuista yksittäisten kiuasmerkkien ja saunatekstiilien kautta kokonaiseen mäntyiseen, Heikki Sirenin suunnittelemaan Eero -rantasaunaan.

Tavallista suomalaista arkipäivää siis, ja eksotiikkaa ulkomaisille vieraille.

Näyttelyyn kuuluu myös arkkitehti Matti Karjanojan valokuvasarja suomalaisista saunojista. Ruudut punaisesta avannossa lilluvasta ja lumessa kieriskelevästä miehestä lienevät kirvoittaneen eräässä ranskalaisvieraassa epäilyn.

"Nainen kysyi huolestuneena, onko saunan päälle ihan pakko ottaa jääkylmä suihku", Taideteollisuusmuseon johtaja Jarno Peltonen kertoo. "Siinä sai käyttää kaikki keinot kertoakseen, että ei se pakko ole." Karjanojan valokuvasarja liikkuu kasarmin yhteissaunasta koti- ja mökkisaunojen kautta presidentin saunaan Mäntyniemeen.

Kun näyttely syksyllä viedään Pariisissa järjestettävän saunakongressin yhteyteen, se antaa ulkomaisille oivan käsityksen, kuinka laajalle saunaperinne Suomessa ulottuu ja kuinka se läpäisee koko yhteiskunnan.

Maailmalle ei viedä pelkästään kiukaita ja lauteita vaan kokonaista ja oikeaoppista suomalaista saunomisperinnettä.

Taideteollisuusmuseon laudepuut, mööpelit, saunatarvikkeet ämpäreineen ja tekstiileineen ovat esteettisesti ja funktionaalisesti designin huippua.

"Pikkuesineissä on Suomessa vieläkin kauheaa kitschiä ja romantiikkaa. Designerit pitäisi saada suunnittelemaan eleganssia", Taideteollisuusmuseon johtaja Jarno Peltonen sanoo.

Saunaesineistö on vuosikymmenten kehityksessään lähestynyt tarkoituksellisuuden huippua. Puu-, tekstiili-, kivi- ja muut materiaalit palvelevat sekä fyysistä hyvinvointia että lopullista päämäärää, saunan jälkeistä puhtautta ja mielenrauhaa.

Benedict Zilliaccuksen kirjan Kadonnut saari pohjalta Kai Kalinin ideoima installaatio kertoo vihdalla itsensä ruoskimisen ja harjalla jynssäämisen jälkeläisestä, levosta.

Saunalepo on suomalaiselle meditatiivinen tilanne. Toinen tärkeä seikka on varsinkin kesäsaunomiseen liittyvä fyysinen yhteys luontoon. Esimerkiksi Aarno Ruusuvuoren vuonna 1968 suunnittelemasta Marisaunasta on oikeaoppisesti lauteilta suora näkyvyys järvelle.

Puu on pitkälti korvautunut muovilla, joka ominaisuuksiltaan vastaa saunomisen perusvaatimukseen: materiaaleista ei saa tippua tulisia pihkanoroja selkään eivätkä ne saa kuumentua lämmössä.

Sen sijaan hyvä kiuas kuumenee nopeasti, säilyttää lämmön eikä vesi saa heitettäessä osua sen metalliosiin. Saunaturvallisuuden kehittämisestä hyvä esimerkki on Helon prototyyppi, jossa suojakaide on rakennettu itse kiukaaseen niin, että sitä tarvitse saunaan erikseen enää rakentaa.

Esa Vapaavuoren mehiläiskennoston rakennetta hyödyntävässä huoneistosaunassa - pystyttäminen otti rakentajiltaan vain 58 minuuttia - valonlähde on viety hiilikuituun, materiaaliin joka kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.

Suomalainen tulen, ilman ja veden leikki - höyrykylpemisen yksi muoto - on hyvää vauhtia leviämässä muun muassa Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa.

"Varsinkin japanilaiset ja saudiarabialaiset kunto- ja kauneudenhoitosalien pitäjät ovat olleet kiinnostuneita", Vapaavuori kertoo.

Yksi saunanäyttelystä puuttui, nimittäin saunajuoma. Kiulullinen kaivokylmää vettä tai olutkoppa kuuluvat keskelle näyttelyä siinä missä saunaankin.

Sauna, made in Finland, maailman paras paikka -näyttely Taideteollisuusmuseossa 4. 9. saakka, Korkeavuorenkatu 23, ti -su klo 11-17.

HANNES HEIKURA

Paras paikka syntyy designista Jokainen saunaesine palvelee yhtä tulosta Myös muovi sopii saunaan

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää