Kulttuuri

Esa-Pekka Salosen ja Avantin laboratorio synnyttää loistavia tuloksia

Tilaajille

PORVOO - Helsingin juhlaviikkojen uusi taiteellinen johtaja, kapellimestari Esa-Pekka Salonen on sitä mieltä, että puhe city-kulttuurista ja luovasta kaupungista on lähinnä hölynpölyä.

Jos kamariorkesteri Avanti! soittaa Salosen johdolla Helsingin Kaapelitehtaassa, onko konsertti city-kulttuuria? Kun Avanti! ja Salonen esiintyvät Länsirannan vanhassa tehtaassa Porvoon suvisoitosta, millaisesta kulttuurin muodosta on kysymys? Pikkukaupunki- vai ehkä provinssikulttuurista?

Tosiasia on, että Salosen ja Avantin yhteisvaikutus on yhtä voimakas kaupungin koosta ja infrastruktuurista riippumatta. Tosin kesäinen, intiimi Porvoo saattaa tarjota innostavamman konserttimiljöön kuin moderni maisema.

Toimipa Avanti! kaupungissa tai maaseudulla, se on luova orkesteri. Salosella on mestarillinen taito käyttää hyväkseen sen luovia energiavirtoja.

Suvisoiton konsertit ovat syntyneet eräänlaisissa laboratorioissa, joissa Salonen ja muusikot ovat kaiken aikaa vaihtaneet mielipiteitä teosten esittämisestä. Harjoituksissa on keskusteltu muun muassa jousituksista, vetojen pituudesta ja painosta sekä puhaltajien hengityksestä.

Laboratorio-menetelmän tulokset olivat loistavia. Kun avausnumeron, Sergei Prokofjevin Klassisen sinfonian ensiosan päätema alkoi soida, huomio kiintyi heti jousisointiin, joka syntyi kuin sipaisemalla: se oli ihanteellisen klassinen, valoisa ja kevyt.

Salosen ja Avantin klassisuuteen kuului säteilevän kevyen soinnin ohella myös jatkuva yllätysten sarja. Salonen päästi elegantin liikkeen villiintymään aina uudelleen raikuvaksi, riemastuneeksi kohinaksi. Kapellimestarin pieni notkea kädenliike - ja taas klassisuus hohti kaikessa läpikuultavassa aurinkoisuudessaan.

Jos Salonen sai Klassinen sinfonian kuhisemaan energisiä kontrasteja, Franz Schubertin keskeneräisessä, d-molli-sinfoniassa hän jännitti vastakohdat äärimmilleen, aina tuskaisuuteen asti.

Keskeneräinen sinfonia muistetaan lähinnä haikeasti laulavasta selloteemastaan. Salonen piti huolta siitä, että konsertin yleisö muistaa teoksen myös valtavista jänneväleistä.

Schubertin lyyrisyys oli herkimmillään ja laulavimmillaan. Samalla tunnelmat vaihtuivat kuin taikaiskusta. Yhtäkkiä alkoi nousta mustanpuhuva sointimyrsky, joka järkytti sinfonian koko musiikillisen ja henkisen maailman perusteita.

Hetken kuluttua koko järistys tuntui kadonneen kuin jälkiä jättämättä. Hiljaisuudesta puhkesi taas uusi haikea laulu.

Salonen ja Avanti! olivat harjoitusprosessissaan sisäistäneet niin täysin Schubertin sinfonian oudon muotokielen, että kaikki äkilliset, viiltävät ja myllertävät kontrastit syntyivät hämmästyttävän helposti. Kaikki pystyivät keskittymään ja latautumaan sataprosenttisen tehokkaasti: se oli epäilemättä myös soinnin fantastisen ja hienostuneen rikkauden salaisuus.

Kolme aariaa oopperasta Konstanzin ihme todistaa, että Jouni Kaipainen onnistuu yhdistämään musiikissaan leikittelevän virtuoosisuuden sekä kiihkeän ilmaisupaineen.

Anu Komsin valloittavasti esittämät aariat tuntuvat syntyneen kaoottisen maailman keskeltä. Laulaja elää kiehuvassa noidankattilassa, tietämättä mihin tarttua. Se saa hänet levottomaan, lähes maaniseen vireeseen. Mielialat vaihtelevat eroottisista tuntemuksista ja hilpeästä hulluttelusta suureen ahdistukseen ja kauhunäkyihin.

Kaipaisen oopperan maailma on lisäksi täynnä mystisiä aavistuksia, joita myös kamariorkesteri väläyttelee esiin suggestiivisesti ja hermoherkän taiturillisesti.

Musiikkiin kuuluu myös se filosofis-aforistinen taso, joka on Juha Siltasen henkevän ja terävän tekstin perusaineksia.

Magnus Lindbergin Away on orkesteriparalleeli kamariteokselle Aura, jonka hän teki viime helmikuussa Witold Lutoslwaskin muistolle. Hieman Lutoslawskin tyyliin Lindberg rakentaa teoksensa sangen yksinkertaisesta perusmateriaalista.

Lindberg loihtii mestarillisesti teokseensa väkevästi sykkivän, koskettavan pulssin, joka tuntuu joskus paisuvan Kraftin räjähtäviin mittoihin. Samalla hän liittää musiikkiinsa syvään ja tummaan ilmaisuvoimaan myös merkillisen poissaolon, etäisyyden tunteen, jota lopun yksinäinen klarinettilurittelu vahvistaa.

Konsertti päättyi Ludwig van Beethovenin riemastuttavaan Zur Namensfeier - alkusoittoon. En tiedä kenen nimipäiviä juhlittiin, mutta ilo osattiin ottaa irti elämästä.

Schubert muistetaan jyrkistä vastakohdista

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää