Kulttuuri

Pieni on kaunista, ja usein syrjässä Kansallisilla musiikeilla on vain vähän mahdollisuuksia viennissä

Tilaajille

Yhdysvallat ja Englanti ovat määritelleet populaarimusiikin makuja niin pitkään, että niiden sanelemista tyyleistä on tullut sääntö. Poikkeuksia ei juuri tunneta - ei ainakaan, jos katsotaan sitä mikä näkyy, menestyy ja myy.

Ruotsalainen yhtye voi nousta Euroopan tai Yhdysvaltain listojen huipulle yhdellä ehdolla: että se ei mitenkään kuulosta nimenomaan ruotsalaiselta . Senegalilainen Youssou N'Dour kipuaa listoille juuri sillä kappaleella, jossa ei ole häivähdystäkään senegalilaisesta musiikista. Suomen tarjokkaita ovat Dance Nationin tai Elastic Familyn kaltaiset yhtyeet.

Maailmanmusiikin markkinoiden syntyminen on epäilemättä vastareaktio entistä yhdenmukaisemmaksi käyvälle populaarimusiikkitarjonnalle.

Suurilla levy-yhtiöillä on kansalliset toimipisteensä, mutta aika harvoin niissä lyödään rumpua oman musiikin viennin hyväksi.

Rahat ja markkinointi keskitetään megatähtiin ja ylimpänä maunvartijana vaikuttaa Music TV.

Kansalliset tyylit ovat kuitenkin selvässä nousussa eri puolilla maailmaa.

Otetaan esimerkki Euroopan laidalta, Portugalista, jolla on historiallisista syistä erittäin rikas musiikkiperinne. Nyt jos koskaan sen voisi olettaa näkyvän ja kuuluvan, onhan Lissabon tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Tuleeko mieleen yhtään nimeä?

Amália Rodriguez ? Hyvä, yksi piste; José Afonso ? Loistavaa, toinen.

Legendaarista Rodriguezia (syntynyt 1921) ja yhtä legendaarista Afonsoa (kuollut 1989) tuoreempiakin tekijöitä maasta löytyy, mutta harva on kuullut heistä Portugalin ulkopuolella.

Rock-yhtye Madredeus on harvinainen poikkeus. Sen levy Existir myi hyvin keski-Euroopassa ja sitä tuotiin Suomeenkin. Muita tunnettuja rock-yhtyeitä ovat G.N.R., Radio Macau, Sétima Legião, Trovante; jazzin suuria nimiä ovat António Pinto Vargas , Maria João , Rão Kyao ; fadon toinen tähti Rodriguezin ohella on Carlos do Carmo ja nuorempia yrittäjiä löytyy lukematon määrä; portugalilaisen kitaran mestareita ovat Carlos Paredes ja Pedro Caldeira Cabral .

Amalia Rodriguez on levyttänyt koko ikänsä Portugalin EMI:lle ja hänen diskografissaan on kymmeniä nimikkeitä. Mikään ei silti takaa, että vaikkapa Suomen EMI pitäisi Rodriguezin katalogia tarjolla. Tällä hetkellä varastossa ei ole yhtään nimikettä.

Neilikkavallankumouksen 1974 käynnistäneen Grandola vila morena n säveltänyt José Afonso on Rodriguezin ohella Portugalin populaarimusiikin ykkösnimiä. BMG julkaisi Lissabonissa toukokuussa erinomaisen tuplalevyn Filhos da Madrugada , jolla Portugalin tunnetuimmat bändit uustulkitsevat José Afonson sävellyksiä. Se on Portugalissa vuoden kiinnostavimpia levyjä, mutta maan ulkopuolella siitä on kuullut vain harva. Suomessa levyä ei julkaistu, eikä sitä tänne edes tarjottu.

Sama toimii tietenkin kääntäen: Suomen populaarimusiikkia ei juuri löydy myynnistä Portugalista. Juuri siellä sillä saattaisi olla mahdollisuutensa, koska kummankin maan musiikissa on vahva mollipohja. Ja menestyyhän Kirkakin Kreikassa.

"Musiikkiteollisuus on ollut Portugalissa lapsenkengissä pitkään, eikä muusikoiden toimeentulo ole ollut kovinkaan kummoista", sanoo yksi maan etevimmistä instrumentalisteista, mandoliininsoittaja Julio Pereira .

Hän viittaa demokraattisen Portugalin lyhyeen historiaan: ennen neilikkavallankumousta radion merkitys oli valtava, ja diktaattori Salazar tunnetusti ymmärsi kansan rakastaman fado-musiikin arvon ja valjasti sen poliittisiin tarkoituksiinsa.

Pereira eli itse läheltä Portugalin musiikin historian yhden kuohuvan vaiheen, sillä hän oli José Afonson läheisin työtoveri ja ystävä: "Afonson musiikki elää renessanssia. Nuoret muusikot tulkitsevat lauluja omalla tavallaan, mikä on hyvä." "Nuori sukupolvi kasvaa rockia kuunnellen, eikä meillä ole minkäänlaista kevyen musiikin koulutusjärjestelmää. Viime aikoina on kuitenkin virinnyt uudelleen kiinnostusta Afonson ajan lauluihin ja myös fadoon." Pereira, 40, kuuluu sukupolveen, joka sai fadosta lievää voimakkaamman yliannostuksen ja hakeutui rockin ja folkin pariin.

Nyt aikaa on kulunut tarpeeksi ja melankolinen fado on muutakin kuin pakkopullaa. Lissabonin fadokuppiloissa ei ole pulaa nuoresta yleisöstä eikä muusikoista.

"Portugalin liittyminen Euroopan unioniin näkyy populaarikulttuurissakin. Suuret kansainväliset tähdet konsertoivat täällä jatkuvasti, mitä ei ennemmin tapahtunut. Lisäksi he keräävät Lissabonissa jopa Euroopan ennätysyleisöjä", naurahtaa Pereira.

Ehkä nämä asiat liittyvät yhteen.

Kirjoittaja tapasi Julio Pereiran Lissabonissa toukokuussa.

ANTONIO COTRIM / LUSA PIRKKO KOTIRINTA Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää