Kulttuuri

Pimeyden ja valon tuntojen saamelaistulkki sai tunnustusta Merja Aletta Ranttilalle Lahtisen säätiön palkinto

Tilaajille

TAMPERE - Inarilainen taidegraafikko Merja Aletta Ranttila on saanut Urpo ja Maija Lahtisen säätiön kuvataidepalkinnon. Palkinto on lajissaan Suomen suurin; 150000 markan shekin lisäksi se sisältää lähes samanarvoisen esittäytymisen tunnetulla eurooppalaisella foorumilla. Ranttila palkittiin perjantaina Tampere-talossa.

Monipuolinen Ranttila, 34, on eturivin vaikuttaja saamelaistaiteessa. Muualla maassa hänet muistetaan lähinnä kohusta, jonka muutamat papit nostivat hänen "shamanistisista kuvistaan" viime kesänä Torniossa.

Joitakin Ranttilan persoonallisia töitä on ollut vailla isompaa huomiota esillä Helsingissä, mm. Pohjoismaisen taidekeskuksen kokoamassa saamelaistaiteen näyttelyssä.

Palkinnosta päättävät viiden päivälehden kuvataidekriitikot. Valinta osoittaa, että Ranttilan taiteessa on tasoa ja sanomaa kalotin ulkopuolellakin.

"Nyt kun on mahdollisuus, haluan näyttelyyn jonnekin kulttuurikaupunkiin", Ranttila huokaa onnellisena. Tähän asti hän on rahoittanut taiteen tekemistä lapinaiheisilla postikorteilla.

Ranttila nousi esiin persoonallisena, voimakasotteisena ja monikerroksisesti maailmaa ja ihmistä kuvaavana taiteilijana. Hän käyttää vahvaa, muotoa korostavaa ääriviivaa ja kirkkaita värejä. Niissä on saamelaista väriajattelua ja noitarumpuornamentiikkaa.

Kriitikoiden mielestä kuviin kätkeytyy shamanismiakin, mutta pikemmin impulsiivisena pohjavireenä kuin tietoisena ohjelmana.

Ranttilan töistä välittyy ihmisyyden puolustus, ja usein keskeisenä hahmona on nainen. Kuvat syntyvät omista tunteista; ajan ilmiöihin sidotut pahoinvoinnista, satukuvat valosta ja onnesta.

Ranttilan elämä on pimeyden ja valon myllerrystä ja se näkyy töissä. "Pimeä aika ahdistaa. Kesällä olen valosta villinä, mutta se vaatii alleen syvän masennuksen." Valoisina aikoina Ranttila ahkeroi lastenkirjoja, oppikirjoja ja akryylimaalauksia lentävistä unistaan, pimeinä aikoina hän purkaa itkuaan kritikoimalla väkivaltaa samaan tapaan kuin Goya ja Picasso graafisissa sarjoissan.

"Minä itken ja siirrän pahoinvonnin suoraan laatalle", hän kuvaa prosessiaan.

Kullankaivajan perheeseen Karigasniemellä syntynyt Ranttila opiskeli pohjoisen taidelaitoksissa ja purki tuntojaan aluksi suuriin paperimassareliefeihin. Kolme vuotta hän teki linolaattoja vain itselleen. Ensimmäisen oman näyttelyn hän piti vasta 1988. Seuraava avataan tänään Oulussa.

Ranttila sai viime joulukuussa Lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

REIJO HIETANEN ERKKI PAANANEN Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää