Kulttuuri

Oopperasäveltäjä Sallisen ja sinfonikko...

Tilaajille

Oopperasäveltäjä Sallisen ja sinfonikko Sallisen roolit, jos ne nyt rooleja ovat, kietoutuvat toisiinsa. Sallisen oopperoiden sinfoninen arkkitehtuuri on silmiinpistävää, ja sinfonioilleen säveltäjä suo tuon tuosta häpeämättömän dramaattisen ja ristiriitaisiin tunteisiin vetoavan ilmeen. Niiden tietty raskasmielinen tapa reagoida maailman tilaan tuo usein mieleen Sostakovitsin, mutta jokin mentaalinen tai temperamenttiero näyttää pikemminkin lähentävän säveltäjää Nielseniin.

Sallisen musiikkiin on mentävä helposti lähestyttävän ja mukaansatempaavan soivan pinnan läpi. Siellä odottavat toisenlaiset vaikeudet, mutta DePreist ja Malmön orkesteri ovat olleet tehtävänsä tasalla.

Hannu Marttila

Nyky-Venäjän parhaat muusikot ovat sumassa levyttäneet Rahmaninovin toisen sinfonian. Tällainen kilpailu on turhauttavaa, mutta se on myös näyttö mullistuksien riepotteleman Venäjän musiikin terävästä kärjestä.

Eräässä haastattelussa Valeri Gergijev mainitsee venäläisen sielun. Se puhuu Pletnjovin ja Venäjän kansallisorkesterin upeassa tulkinnassa suurin elein, kun taas Gergijev keskittyy sen pieniin, kärsiviin väristyksiin. Valitettavasti Mariinski-teatterin mainio orkesteri on äänitetty tukkoisesti. Jansons ei pysty suurista kontrasteistaan huolimatta sukeltamaan kovin syvälle sielundraamaan.

Jukka Isopuro

Riehakas Haydn sopii Roger Norringtonille paremmin kuin Mozart. Myös Haydnin hitaissa osissa hän ajautuu lievään sulottomuuteen. Muutoin nämä Lontoon-sinfoniat ovat markkinoiden parhaita levytyksiä. Orkesterin virtuoosista jousistoa ei juuri erota modernin sinfoniaorkesterin soinnista, mutta puhaltimet - tumma oboe ja pumpulinen fagotti - antavat mukavan yksilöllisen säväyksen. Sotilassinfoniassa (nro 100) rymistellään kunnolla, finaalit ovat vauhdikkaita, ja menueteissa isketään lapikasta lattiaan.

Jukka Isopuro

Sille, joka epäilee Mendelssohnin kykyä yhdistää sinfoninen ilmaisu soittimelliseen virtuositeettiin, tämä levy käy oppitunnista. Liian harvoin soitetut ja muotoa uudistavat Mendelssohnin pianokonsertot edellyttävät säkenöivää nopeutta yhdistettynä vuoroin keveyteen, vuoroin voimaan sekä lyyristä tuntemistapaa.

Rahmaninov-soittajana tunnetuksi tullut, Suomessakin vieraillut ja nyt myös johtajaksi heittäytynyt Howard Shelley näyttää, mitä Mendelssohnissa piilee. Shelleyn pianismi tarjoaa sellaista vauhdin hurmaa, että nautinto on taattu.

Veijo Murtomäki

Charles Munchin johtamat bostonilaiset olivat 1950-luvulla vähintäänkin Reinerin chicagolaisten ja Szellin clevelandilaisten tasalla. Munchin taiteessa yhtyy ranskalainen väriaisti onnellisesti saksalaiseen hurmokseen. Hänen johtaessaan voi ymmärtää, miksi Debussy ja Ravel inhosivat impressionismi-etikettiä.

Boléro on tosi villi ja loppuu Henry Millerin kaipaamaan dynamiittiin (Kravun kääntöpiiri, s. 83-84). La Mer on harvoin soinut näin myllertävästi ja pakahduttavasti - eikä ole vain tunnelmointia. Saint-Saënsin urkusinfonia välttää kerrankin halvan mahtailevuuden ja on oikeasti suuri teos. Mestarillinen Munch!

Veijo Murtomäki

Tarjolla on odotettu harvinaisuus. Henselt (1814-89) oli romanttisen pianon tärkeimpiä vaikuttajia, mies Rahmaninovinkin takana ja venäläisen pianokoulun luoja. Hänenf-molli-konserttonsa (1844) kuului 1800-luvun suurten pianistien ohjelmistoon. Kanadalaisen virtuoosin Marc-André Hamelinin soitosta huomaa, ettei teos ole joka pojan ulottuvilla. Konsertossa on toki itsetarkoituksellista, mutta kuitenkin niin hienostunutta ja soittimelle istuvaa briljanssia, että upeasta levytyksestä voi olla enemmän kuin tyytyväinen. Alkanin minikonsertot ovat nuoruudentöitä (1832-33), joten ne eivät hämää omituisuudellaan, vaikka yllätyksiä onkin luvassa.

Veijo Murtomäki

Einojuhani Rautavaaran jousiorkesterimusiikin kokonaislevytyksen ensimmäinen osa on vahvasti ankkuroitunut kansanmusiikkiin, ei vain pohjalaisten lakeuksien hengessä vaan myös muistumin Unkarin pustalta.

Pääosin äänitteen musiikki on leppoisan pienimuotoista, helposti sulavaa ja ilmeisen hyvin jousikäteen istuvaa iloittelua 1950-luvulta. 1980-luvulla sävelletyt, unkarilaisia mestareita kunnioittavat teokset tuovat tunnelmaan jo vähän odotettuakin syvyyttä sekä uusia soinnillisia sävyjä.

Erinomaiseksi mainion musiikin kruunaa Juha Kankaan johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syvästi ihastuttava, taitava ja raikas musisointi.

Tapani Länsiö

Brittenin pianokonsertolla (1938-45) ei ole monta soittajaa, mutta kaksi heistä on järeintä kaliiperia: Ralf Gothóni ja Svjatoslav Richter (Decca). Ei edes Gothóni pysty peittämään iloittelevaan teokseen pujahtaneita tyhjäkäynnin hetkiä. Levyllä ovat molemmat hitaat osat, alkuperäinen ja uusi. Jälkimmäisessä Gothóni tekee yhden taikatempuistaan: lähes kolme kertaa tempomerkintää hitaammin soitettu alku muuttaa aavemaisesti luonnettaan. Helsinborgin sinfoniaorkesteri osoittautuu enimmäkseen kelpo soittajistoksi, joka vetäisee sujuvasti Rossini-koosteet Matinées musicales ja Soirées musicales.

Jukka Isopuro

Useimpien Sibeliuksen viuluteosten tulisi kuulua viulistien kantaohjelmistoon. Vaikka niissä voi olla salonkisävyjä, toteutukset ovat niin yksilöllisiä ja rutiinin välttäviä, että laatu on taattu.

Sparfin suuri, intohimoinen ote ja Forsbergin pelkäämätön pianismi osoittavat vihdoin, etteivät Sibeliuksen viuluteokset näpertele pienessä. Kolmen vuoden takainen ensimmäinen levy ei ole vielä aivan suvereeni, vaikka sonatiinin tulkinta onkin vakuuttava. Sen sijaan myöhäisopukset sisältävä uutuuslevy on hurmaava. Heti avauksen masurkka ja rondino op. 81 vievät jalat alta, ja vaikutelma säilyy jatkossakin. Hieno saavutus.

Veijo Murtomäki

Alban Berg -kvartetilla ei ole varaa epäonnistua, kun se esittää nimikkosäveltäjänsä musiikkia. Uransa alkuvaiheessa yhtye levytti jo kerran nämä teokset. Näiden ekspressiivisten teosten tulkinnat eivät voi juuri tästä parantua. Viileän täydellisesti soittavaan Kronos-kvartettiin (Elektra) verrattuna Alban Berg -kvartetti huljuttelee op. 3:n synkkiä pohjavirtoja paljon tehokkaammin. Lyyrisen sarjan ällistyttävät vaikeudet yhtye selvittää suvereenisti vähääkään musiikin kouraisevuudesta menettämättä.

Jukka Isopuro

Klarinetisti Walter Boeykens on niin häikäisevä solisti, ettei hänen nimikkoyhtyeensä saumatonta ja antaumuksellista yhteissoittoa ensin tahdo huomatakaan. Vahinko ettei levyesite tiedä kertoa tästä jo verrattain paljon levyttäneestä ensemblestä.

Weber kuului niihin oopperasäveltäjiin, jotka oivalsivat klarinetin "vokaalisuuden". Boeykens, klarinetin Pavarotti, antaa jokaiselle soittamalleen äänelle omanlaisensa elämänkaaren. Jokainen fraasi kimmeltää maailmojen heijastuksia pysähtymättä silti peilaamaan omaa erinomaisuuttaan. Herpautunutta hetkeä ei levyltä löydy.

Hannu Marttila

On kumma, että Haydnin pianosonaatteja ei levytetä useammin. Ne ovat aarteita, joskus erehdyttävän simppeleitä, mutta täynnä salaovelia päähänpistoja - suoranaista pelleilyä - ja kutkuttavan epäsymmetrisiä. Mozartin kaltaista tunteikkuutta Haydn ei viljele. Sonaatteihin ei kyllästy, koska niitä on niin paljon, ettei niitä opi ulkoa.

Jenö Jandón Haydn-sarja on ainoa viime aikojen kokonaislevytyshanke. Hänen suorasukainen ja riemukas tyylinsä sopii hyvin musiikkiin. Jos kaipaa fortepianoa, Andreas Staierin osittain samoja sonaatteja sisältävät levyt (Deutsche Harmonia Mundi) ovat hyvä - yli kaksi kertaa kalliimpi - vaihtoehto.

Jukka Isopuro

Liisa Pohjolan paneutumisesta ja soiton intensiteetistä ei ole epäilystä, mutta rytmin ja dynamiikan summittaisuus jättää musiikin monet tasot viitteellisiksi. Samasta syystä uuden suomalaisen pianomusiikin kirjo näyttäytyy todellista kapeampana. Vuoren Kryo Kari Tikkalan soittamana on tarkempaa työtä. Teosten väliin on jätetty liian lyhyet tauot. Vuoden 1993 Helsinki-biennaalin konsertista taltioitu levy on hyvin äänitetty ja joka tapauksessa tarpeellinen dokumentti.

Jukka Isopuro

Äänitteen kymmenestä teoksesta vanhin on vuodelta 1965, tuorein vuodelta 1992. Pisin kappale kestää runsaat seitsemän minuuttia, lyhin puolet siitä.

Yksitellen kuunneltuna lähes kaikki kappaleet ovat aivan mainioita näkemyksiä, mutta kokonaisuutena ne ovat vaarassa alkaa muistuttaa toisiaan ja jopa syödä toisiaan samankaltaisuudellaan. Runsaan puolen tunnin jälkeen on ilo höristää korviaan, kun Jyrki Linjaman Omaggiossa saa kuulla rosoa ja mystisemmin kieppuvaa ekspressiivistä kudosta.

Levy on tärkeä dokumentti niin viulun uljaasta äänestä, Kaija Saariketun etevästä ja henkevästä soitosta kuin sopivaakin paremmista suomalaisista sooloviulukappaleista viulistien ohjelmistoon.

Tapani Länsiö

Pari vuosikymmentä sitten alettiin irtaantua Händelin massiivisesta esitysperinteestä. Tämä kehitys on viety huippuunsa viime vuosien nopeissa ja iskevissä levytyksissä Hickoxin (Chandos) ja Pinnockin (DG Archiv) kuorojen erehtymätöntä loistoa on vaikea ylittää.

William Christie lähestyy Messiasta kolmannelta suunnalta. Hän yhdistää joustavaan liikkeeseen passiomaisuuden, uskalluksen kärsiä ja iloita pienissäkin yksityiskohdissa. Barokkispektaakkeli riisutaan inhimilliselle tasolle. "Yhden idean" Händel osoittautuu nerokkaaksi ihmiskohtalon kuvaajaksi.

Häikäisevä tenori Mark Padmore virittää riipaisevan tunnelman heti Comfort ye -resitatiivissa. Liedistä tuttua sanamaalailua käyttävä basso Nathan Berg on löytö, josta kuullaan vielä paljon.

Jukka Isopuro

Wagner-traditio elää ja kehittyy. Wolfgang Sawallisch, 71, viimeisiin suuriin kuuluva saksalaiskapellimestari, toteuttaa mahtipontisen ja soinnillisesti tukevan sijaan Mestarilaulajien partituurin äärettömän kauniisti ja ilmavasti. Raskaiden hekumanhetkien tilalla on kupliva ja onnellinen komedia.

Kokonaisuus on kevyen raikas sikälikin, kun tuhdin germaanisen laulamisen sijaan Walterina on yhä hienommaksi kehittynyt, nuortea Ben Heppner ja Cheryl Studer laulaa Evan osuuden heleästi. Bernd Weiklin Sachs on äänellisesti notkea ja oiva luonnetutkielma. Bemari-sukupolven Mestarilaulajat ehkä, mutta hienosti tehtynä.

Veijo Murtomäki

Orkesteri Kamari Piano Soolo Kuoro Ooppera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää