Kulttuuri

Musiikkikirjoissa määrä korvaa laadun

Tilaajille

Lasten laulukirjoja on tullut viime vuosina niin paljon, että vanhemmilla näyttäisi olevan valinnanvaraa. Ostajan kannattaa kuitenkin miettiä, mitä tarkoitusta varten hän kirjan hankkii.

Tavallisen käyttäjän tarpeisiin on tuttuja ja uusiakin lauluja sisältäviä kokoelmia. Musiikkileikkikouluja varten on suunniteltu kirjoja ja kasetteja, joissa pääpaino on leikkimisessä, askaroimisessa ja opiskelussa. Musiikillinen anti saattaa olla sangen köyhää.

Ulkoasultaan kirjat eivät eroa toisistaan, joten on tärkeää tutustua takakannen ja alkulauseen esittelyihin sekä vilkaista myös sisältöä. Tunnetut nimet eivät aina takaa musiikillista ja kasvatuksellista täysipainoisuutta.

Musiikillisen ravinnon tulisi olla monipuolista, jottei lapsen kuva musiikista jää köyhäksi. Mukana pitäisi olla vanhaa ja uutta sekä rikasta sävelistöä myös muunnesävelineen ja modulaatioineen. Jo 3-4-vuotias kykenee täysin nauttimaan Joutsenlammen musiikista ja laulamaan sen teemoja.

Opettavien kirjojen rytmiikka on puutteellista. Laulukirjan parista sadasta laulusta vain yksi saattaa olla kolmi- tai kuusijakoisessa tahtilajissa, vaikka tämä rytmiikka olisi lapselle luontevinta.

Laulun muoto ja sointupohja muodostavat pohjan oikeanlaiselle ravinnolle. Yleensä sointumerkit ja säestykset ovat asiallisia, mutta on myös huonoa sointuvalintaa tai sen täydellistä puuttumista. Nykyään pyritään kovin pelkistettyyn soinnutukseen, jotta kuka tahansa kykenisi säestämään, mutta kaipaamaan jää entisaikojen täyteläisiä sointukulkuja.

Musiikkisadut ja -leikit ovat merkityksellisiä lapsen sisäisen elämän ja oman ruumiin tuntemisen kannalta. Niissä voidaan käyttää tavallista suppeampaakin sävelistöä ikään kuin tunnussävelinä, mutta miksi juuttua niihin, kun köyhän sävelvalikoiman vaikutus tuntuu jo muutenkin uuden lapsimusiikin alalla?

Musiikkikirjoista voisi löytyä hieman laajempiakin kokonaisuuksia, sillä lapsi oppii niiden kautta pitkäjänteisyyttä.

Lasten toivelaulukirja (Fazer) sisältää suuren määrän vanhaa ja uutta. Kirja on jaettu osastoihin, joten sieltä löytää helposti etsimänsä aiheen. Isänmaa-aihe ei tunnu istuvan oikein hyvin lapsille, sen sijaan hengellinen osasto on hyvä. Jouluosasto sisältää liian paljon outoja ja melkein aina tonttuaiheisia lauluja. Joulun tunnelma puuttuu.

Toinen ihastuttava kokoelma on Rakkaimmat lasten laulut (Valitut Palat) säestyksineen. Sitä on rengasselkäisenä helppo käsitellä. Lauluvalikoima on valloittava Malmstenin Mikki Hiiristä nykypäivien valkokangas- ja musikaalisävelmiin, vieläpä hauskoihin rokkeihin saakka. Osastojako on tässäkin kirjassa selkeä, mutta hengellinen osasto puuttuu.

Laulun aika (WSOY) on hauska ja suosituksi todettu laulukirja leikki- ja soitto-ohjeineen. Muista kirjoista poiketen se sisältää suuren joukon kolmijakoisia lauluja ja opetukseen liittyviä kolmisointu- ja pukeutumislauluja.

Tule, tule leikkiin (Fazer) on sointumerkein ja leikkiohjein varustettu hauska kirja niin kotiin, lasten kutsuille kuin kerhoonkin. Lauluohjelmisto on erinomaista, leikkiohjeet selkeät ja leikit helppoja toteuttaa.

Sointumerkitty Vauvojen laulut (Lasten Keskus) alkaa iloisesti tutuilla lauluilla, joista äitikin nauttii. Rytmipuoli on yksivakaista. Toinen iloinen kirja on Vauvojen laulun aika kasetteineen. On hyvä kuulla tuntemattomat laulut myös esitettyinä, mutta lausunta on turhan imelää. Leikkiohjeet, vauvan kääntymiset ja ryömimiset antavat virikkeitä aktiivisille vanhemmille, jotka jaksavat touhuta vauvansa kanssa.

Muskarikirjoista parasta musiikillista antia edustaa Hip hoi, musisoi (Fazer) sointumerkein varustettuna. Suurelta osin outoja lauluja, leikkejä ja loruja on runsaasti. Vähän yksitoikkoiselta sävelmateriaali tuntuu, mutta kyllä siitä iloa löytyy jopa kotikirjaksi.

Meidän muksun laulut ja leikit (Otava) on uutuus, jossa on säestyssointuina astemerkit ja sisältönä viehättäviä ja helposti opittavia lauluja ja loruja. Kolmijakoisia lauluja on vain kolme. Kirjan rakenne ja aineisto tulee näin väkisinkin monotoniseksi ja samaa toistavaksi, joten se ei yksinään riitä täyttämään lapsen musiikillista ravitsemusympyrää. Säestyssointuvalikoima ei ole aina paras mahdollinen.

On ilahduttavaa, että lasten laulua ja musiikin tarjontaa pidetään tärkeänä, mutta toisaalta tuntuu, että määrä korvaa laadun. Erittäin arvokasta ja vuosien saatossa kestäväksi koettua aineistoa on syrjäytetty ja tilalle tuotu osin pinnallisia ja yksitoikkoisia tekeleitä. Uuden lisäksi kannattaa siis etsiä vanhat kirjat kirjastoista, kirjahyllyistä ja ullakoilta!

SEIJA-SISKO RAITIO Kirjoittaja on äskettäin eläkkeelle siirtynyt Sibelius-akatemian johtava säveltapailun ja pedagogiikan opettaja, joka toimi vuosina 1977-81 akatemian nuoriso-osaston johtajana.

Yksipuolista rytmiä Toive- ja leikkilauluja Muskarikirjoja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää