Kulttuuri    |   KIRJAT

Muistin aika, ihmisen ääni Hannu Mäkelän ja Pertti Niemisen runojen minä on pysyvä ja kirjailijan näköinen

Tilaajille

Nykyään kirjoitetaan paljon runoutta, jossa kielelliset särmät taittavat ja osittavat maailman mosaiikiksi. Tällaisia runoja sanotaan myös moniäänisiksi.

Hannu Mäkelä ja Pertti Nieminen kirjoittavat vanhanaikaisesti ja 'naiivisti', minkä he itsekin tietävät. Heidän tavoitteenaan on kiinteä ja kantava ääni, joka puhuttelee kuulijaa yksinkertaisella kielellä. Sen lisäksi on vain hiukan ironiaa.

Mäkelä ja Nieminen eivät näe tarvetta kätkeytyä vaihtuvien naamioiden taakse. Heidän runojensa minä on pysyvä ja kirjailijan näköinen. Se välittää yhtä lyriikan ikuista sanomaa: tämän ihmisen kokemus tällä hetkellä on jakamaton ja tosi.

Hannu Mäkelän lause virtaa runojen ja kokoelmien läpi näennäisesti ilman mitään tekniikkaa. Hän ei käytä tehokeinoja eikä vahvaa kuvastoa, mutta hänelle kielen vivahteet ovat kaikki kaikessa.

Näyttämöiksi aukeavat talo, huoneet, piha ja metsä. Runot muotoutuvat siten, että ajatus tarttuu johonkin motiiviin ja kehittää siitä etenevää kuvastoa.

Silloin-kokoelmassa tuntuu vahvasti ajan rientäminen. Päivät ja vuodet kääntyvät; ilta on ehtinyt. Tämän miehen yllä oli ennen alakuloinen taivas, ja nyt se on raudanvärinen.

Elämän ote on ankarampi, karumpi, mutta samalla ehkä iloakin irtoaa helpommin.

Hetket asettuvat sisäkkäin, koska tapahtumiseen sisältyvät muistot. Hiljentyneessä talossa mies muistaa lapsuuttaan ja omia lapsiaan. Poissaoleva on läsnä kuin eletty elämä.

Mäkelä kirjoittaa vastustaakseen rutiinia, etteivät päivät ja työt menisi ohitse jälkiä jättämättä. Sivumennen hän katsoo etäämmälle maailman tuhon merkkejä ja ivaa katteetonta optimismia, tätä ihmeiden aikaa, jolloin "onnen pyörä käännähtää".

Huomio palaa aina kuitenkin lähelle. "Itselleni vain olen velkaa itseni kokonaan", sanoo hän, joka on sielunsa vanki.

Läntisellä rinteellä Pertti Nieminen on ikääntyvä nautiskelija, viinin ja sikarien ystävä, rakastaja tekohampaineen. Merkittäviä suomalaisia runoilijoita hän puhuttelee etunimeltä vertaisinaan ja ystävinään.

Nieminen kirjoittaa kuin vanhat kiinalaiset; runot piirtävät omaelämäkertaa. Myllykylän koululta hän on muuttanut vuosikymmenien jälkeen viettämään eläkepäiviä "Läntiselle rinteelle" Porvoonjoen tuntumassa. Päivittäiset tosiasiat näkee vertauskuvallisina se, joka vain haluaa nähdä.

Nieminen iloitsee lapsenlapsista ja omasta lapsellisuudestaan. Yleisönosasto- ja historiankirjoittajien viisauteen hän esittää hyväntahtoisesti skeptisiä huomautuksia. Pysyviä totuuksia hakeville hän muistuttaa, että tuhatvuotinen Ch'inin keisarikunta kesti viisitoista vuotta.

Nieminen ei suinkaan sulje silmiään maailman murheilta vaan hän tarjoaa osanottoaan niille, joille "elämä on pelkkä kuolemantuomio". Hän haluaa avoimesti ilmaista kiitollisuutensa siitä mitä on saanut ja toivoo, että esimerkkiä seuraten useampi voisi saada ilonsa yksinkertaisista asioista.

Runoillaan Mäkelä ja Nieminen kääntyvät kuulijoidensa puoleen. Uudet niteet nousevat heidän parhaiden kokoelmiensa veroisiksi.

TERO LIUKKONEN TIMO HÄMÄLÄINEN

Elämä, eletty Elämä, lahja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää