Kulttuuri    |   KUVAT

Puuskuttava peikko olikin nalle Cygnaeus hyväksyi naistaiteen "maskuliinisen energian"

Tilaajille

Fredrik Cygnaeus on jäänyt taiteemme historiaan naisia ylentävänä ja suosivana mesenaattina. Peikon näköinen "Setä", "Professori" ja "Herra Valtioneuvos", kuten nuoret naistaiteilijat häntä kunnioittavasti puhuttelivat, eli ikänsä poikamiehenä eikä juuri piitannut naisista taiteen maailman ulkopuolella. Mitään varsinaista "kaunotar ja hirviö" -asetelmaa ei siis päässyt syntymään.

"Sedän" kokoelmaan kuuluu teoksia kaikkiaan yhdeltätoista naiselta. Cygnaeuksen gallerian pienoisnäyttely sisältää katsauksen taiteilijoiden rahanpyyntö- ja kiitoskirjeisiin, tyyliin "lähetän taulun Sedälle kunhan se on kuivunut", valikoiman pieniä taideteoksia ja siluetteja Suomen Taideyhdistyksen vaikuttajista. Osa naisten töistä on varsinaisessa kokoelmassa, josta katsoja voi ne etsiä. Cygnaeuksen kirjeitä naistaiteilijoille ei ole säilynyt.

Näyttely oikeastaan vain sivuaa Cygnaeuksen suojatteja. Enemmänkin se tutkii "suljetulta kirjalta" vaikuttaneen Cygnaeuksen "animaa" - niin hänen suhdettaan naisiin kuin hänen "unelmanaisiaan". Jälkimmäiset - varsinaiset Cygnaeuksen kaukorakkaudet - eivät olleet mitään "pikku suojatteja". He olivat diivoja - näyttelijättäriä ja oopperalaulajattaria.

1800-luvulla toimeliaisiin naistaiteilijoihin suhtauduttiin todella suopeasti. Erityisesti yläluokan tytöt, joilla naimattomuus oli yleisempää kuin avioituminen, koulutettiin mielellään ammattiin, joka luettiin "leivättömiin töihin" ja jonka harjoittajista oli puutetta. Tytöillä oli yleensä jo varhain myös poikkeuksellisen hyvä piirustustaito, joka oli perua ajan kotikasvatuksesta.

Vasta 1800-luvun loppupuolella kun sen aikaiset maalarinaiset - Danielsonit, Schjerfbeckit, Soldanit, Westermarckit ja Wiikit - alkoivat raivata uraa ja joutuivat kilpailuasemiin vaatimattomammista oloista lähteneiden miesten kanssa, suhtautuminen vaarattomana pidettyyn ammattiin muuttui. Naiset koettiin uhkana ja samastettiin pelättyyn ajan naisliikkeeseen.

Cygnaeuksen näkökulma taiteilijoihin oli "androgyyninen". Hän arvosti taiteilijassa biologiseen sukupuoleen katsomatta niin feminiinisiä kuin maskuliinisia piirteitä. Hän tarkasteli niiden ilmenemistä taiteessa suhteessa taiteilijan persoonallisuuteen ja temperamenttiin.

Kypsän taiteen tunnusmerkki oli "lämpimän sisäisyyden" yhdistyminen "miehiseen energiaan". Suuren taiteen maskuliinista energiaa hän löysi mm. Victorine Nordenswanin alttarimaalauksista. Viitekehyksenä tässä yhteydessä oli siis koko kristikunta. Emma Gyldén-von Schantzin koruttomissa maisemissa hän taas näki niin Suomen luonnon kuin suomalaisen naisen sielun jalouden.

Naiset koulutettiin, palkittiin ja apurahoitettiin Suomen taideyhdistyksen koulussa. Taideyhdistyksen puheenjohtajana toimi "Ukko" Cygnaeus. Hän tuki suojattejaan myös henkilökohtaisesti aina pahimman yli pienin rahasummin. Vastineeksi hän sai taideteoksia karttuvaan kokoelmaansa.

Esimerkiksi ensimmäisen suomalaisen "Zylografin" Maria Erikssonin "Zylografisen taiteen" opinnot Tukholmassa olisivat tyrehtyneet alkuunsa ilman Ukkoa. Niin olisi käynyt myös ensimmäiselle suomalaiselle naiskuvanveistäjälle, Alina Forssmanille.

Cygnaeus järjesti myös ankeissa oloissa riutuvalle Ida Silferbergille kopiotilauksia. Tämä kopioi ulkomailla mestariteoksia - Cygnauksen lisäksi Taideyhdistyksen B. O. Schaumannille ja C. G. Estlanderille.

Kiitollisia kirjeitä on jäänyt myös Elin Nordlundilta ja Fanny Lundahlilta.

ANNE ROUHIAINEN MUSEOVIRASTO

Suopeaa aikaa Taideyhdistys johti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää