Kulttuuri

Ole itse oma todellisuutesi Vapaan taiteen villit juhlat laukkaavat kuilun partaalla Pietarin uuskarnevalistinen underground koottiin saman katon alle

Tilaajille

PIETARI Lenin-puiston hämärissä kukoistaa oblomovilainen joutilaisuus: pelataan noppaa, juodaan vodkaa. Vain kartalla puisto on siivottu kantamaan Aleksandrovskin nimeä.

Puistokäytävien takana, Baltian talossa, avautuu toinen todellisuus: sen neuroottisessa ja nykivässä ilmapiirissä kohtaavat kymmenet pietarilaiset alakulttuurit, suurkaupungin underground.

Siellä vietetään pietarilaisen vapaan taiteen anarkistista festivaalia. Kolmipäiväiset juhlat kokoavat Baltian talon näyttämöille ja kellareihin satoja illasta aamuun edestakaisin lepattavia nuoria näyttelijöitä, kuvataiteilijoita, kirjailijoita, muusikoita ja jopa uuden muodin luojia.

On paras elää nyt, intohimoisesti itseään artikuloiden. Heitä yhdistävät Neva, pelko tuntemattomasta tulevaisuudesta, myytti Pietarista ja sen tarunomaisesta historiasta.

Tsaarin itselleen nimeämä pääkaupunki ei ottanut rakentuakseen. Suo nieli jokaisen kiven päälle vieritetyn kiven ja paalun viereen juntatun paalun. Tarinan mukaan tsaari määräsi lopulta, että kaupunki oli rakennettava ilmaan ja valmistuttuaan laskettava sieltä varovasti alas Nevan suistoon.

Unohtiko joku katkaista köydet?

Juri Lotmanin Pietari-esseessä kaupunkia kuvataan omia lakejaan ja muotojaan toteuttavaksi teatraaliseksi näyttämöksi, jossa katsoja on aina sivullinen. Pimeissä kortteleissa kulkevat uudet nahkatakkiset raskolnikovit kirves povitaskussaan.

Tänään kaupungissa jokainen on sivullinen oman todellisuutensa taiteilija, sillä Kaupunki on muuttunut yhä epätodellisemmaksi. Sitä hallitsee kuilun partaalla kahlitsemattomina laukkaavien villien hevosten vapaus, volja .

Venäjän kielessä on myös toinen vapautta merkitsevä sana: svoboda. Mutta se merkitsee järjestynyttä vapautta. Sitä kohti on pyrkimys: jotkut ovat jo keksineet uusien Nooan arkkien piirrokset.

Filosofi Pjotr Korolev Pietarin yliopistosta tutkii kaupunkinsa hajauttamista aluekeskuksiin. Hän kuvaa Nevan rantojen arkkitehtuuria suon ylle kohoavaksi hehkuvaksi kangastukseksi. Todellisinta siinä on piiritetyn kaupungin geeneihin siirtynyt muisti, kaupunki elävien hautausmaana.

Sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta piirityksen henkinen perintö on tarttunut uusiin ihmisiin. He etsivät itselleen stimulaatiota ja energiaa kuoleman filosofiasta, rajatilasta elämän ja kuoleman leikkauspisteessä, jonka vastavoimina ovat Eros ja Thanatos.

Käsitys historian lopusta toteutuu parhaillaan Venäjällä, Korolev sanoo. Ajan syklisyys on kadonnut ja tilalle on tullut hyppäyksittäin etenevä kaaos, joka ei taivu ennustettavaksi.

Korolev todistaa kaaoksen läsnäolon: "Venäjällä liikkuu 30 triljoonaa paperiruplaa, joilla ei ole kultakatetta. Siinä on kansan psykologia. MMM:n kaltaisten sijoitusyhtiöiden ketjukirjeet imuroivat illuusioissa elävän kansan taskut." Pietarin filosofit ja sosiologit etsivät voimansa kulissiksi rakennetun omituisen kaupunkinsa perspektiiviharhoista. Epätodellisuudesta rakentuvat monet pienet, yhden ihmisen kokoiset miniatyyrimaailmat.

Ihmiset, jotka kuuntelevat ja toteuttavat autenttista itseään, luovat yksinäisyyksien verkoston. Siinä ei ole tarpeen talloa muita kuten neuvostoimperiumissa, joka perustui kollektiiviseen itsetiedostukseen.

Vuosituhannen vaihde antaa uuden mittakaavan ja vapauttaa rohkeaan navigointiin. Kansojen sekoittumisen eli Baabelin tornin uhka lakkaa, jos kielet hyväksytäänkin rikkaudeksi, itse kunkin oma kieli. Maapallon kaksisataa kansallisvaltiota vaihdetaan jokaisen yksilön omaan kuninkuuteen, ja vallan keskukset hajotetaan keskenään kommunikoivien ihmisten iloiseksi karnevalistiseksi synergiaksi.

Korolevin visiot huikaisevat. "Ensin olivat profeetat, joita seurasivat apostolit. Apostolien jälkeen tulivat filosofit. Nyt on alkamassa taiteilijoiden kultakausi", hän uskoo, "renessanssi, joka hallitsee valovoimallaan maailmaa jopa 1500-luvun renessanssia häikäisevämmin." Hänen mukaansa se kuitenkin edellyttää vanhojen sosiaalisten instituutioiden hajottamista.

Uudessa taiteessa Pietarin historialliset sotanäyttämöt tragedioineen ja korskuvine vaskiratsuineen vaihtuvat yksilön läpivalaisuun ja itseilmaisuun. Jumala on tehty uudelleen näkyväksi.

"Mutta se on mahdollista vasta kun kadonneen imperiumin muistopatsaiksi valettu itku loppuu ja kyyneleet kuivuvat." Korolevin sanat muuttuvat lihaksi Baltia-talon näyttämöllä, jossa Venäjän taiteen uudet kulttihahmot esittävät autenttista itseään. Ikivanha venäläinen suullisen kirjallisuuden traditio herää henkiin.

Lavalla ovat säveltäjä ja performanssien tekijä Sergei Kurjohin , runoilija ja installaattori Dmitri Prigov , Pietarin uusklassisen apollonisen taidekoulun isä Timur Novikov , nekrorealisti Jevgeni Jufit - kaikki loput tupakoivat 900-paikkaisessa katsomossa.

Kolobok -esityksessä kuoro joikaa moniäänisiä venäläisiä kansanlauluja, jotka juuttuvat soimaan kuin neula levyn raitaan, tuohitorvet raikaavat ja Shostakovitsh antaa volyymia. Esittäjät parodioivat, imitoivat ja uneksivat itsestään, Tshehovin Kolmesta sisaresta ja tuovat keskelleen Atlaksen, joka ei jaksa pallonsa painoa.

"Kaikki on kuten ennen!" he manifestoivat.

Niin kuin ennen? No, tosin Lena hukkui. Tauko, tauko. Niin, ja Igor menetti eilen asemalla jalkansa. "Ikävä elää ilman jalkoja." Tauko. Juodaan, ja veljet juovat. Vysotskin nostalginen laulukin menee epävireisesti, eikä ilman silmälaseja näe edes omaa kättään.

"Maailman peittää kylmä home. . .", he lausuvat itseään väristäen kuin Jevgeni Jevtushenko tai aikoinaan Tshehovin nuori kirjailijanoviisi Konstantin.

Katastrofit ovat suuria, tai ehkä enimmäkseen pieniä, yhden asunnon kokoisia. Putki halkeaa, ja sisään marssii kaksi runoilija-putkimiestä, jotka heittävät keskelle näyttämöä ruostuneen putkenpätkän. Mitä putkesta! "Moskova paloi, ja rotat söivät Pietarin." Uusi ihminen ei ota syntyäkseen, ei vaikka hänet pakastetaan lihatiskiin tuhanneksi vuodeksi. Luuttua soittavan Novikov-prinssin suudelma herättää eloon hirviömutantin.

Lopun lopuksi Prigov ajaa näyttämölle valtavan kauhakuormaajan, joka kouraisee käpäläänsä ystävyyttä ja veljeyttä viime sanoinaan vannovat taiteilijat ja siivoaa heidät kulisseihin.

Nälkiintynyt katsomo osallistuu tapahtumien kulkuun kannustushuudoin, manauksin ja välirepliikein. Sen ratoksi näyttämölle jää sirkushuvien jälkeen sadoilla gruusialaisilla ystävyyden leivillä kuorrutettu maa.

Piiritetty kaupunki Iloiset karnevaalit Sirkusta ja leipää

Helsingin Sanomat Kuvat KARI PULLINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää