Kulttuuri    |   Kirjat

Varastamisen jalo taide Bernardo Atxaga tarjoaa tuhat ja yksi iloa

Tilaajille

Värittömyys, ennakoitavuus ja lepsuus ovat ominaisuuksia, joiden tähden moni romaani pyyhkiytyy pian pois mielestä.

Baskikirjailija Bernardo Atxagan romaanimaisen kertomuskokoelman Obabakoak ehtii tuskin laskea käsistään, kun joutuu jo hämmennyksen valtaan: mistä ihmeestä se kertoikaan?

Nyt unohdus ei johdu alussa mainituista syistä, päinvastoin. Obabakoak on värikäs, arvaamaton ja mukaansa tempaava mielikuvituksen runsaudensarvi.

Ehkä hahmottamisen vaikeus johtuu juuri yksityiskohtien runsaudesta. Mutta runsaus ei estä nautintoa vaan lisää sitä, sillä Atxaga luo vaikutelman tarinasta vailla loppua. Hänen matkassaan viimeinen luettu tarina, kappale, virke ja sana houkuttelevat takaisin alkuun.

Jutun loppu on aina uusi alku. Atxaga kirjoittaa kertomuksia kertomisesta ja yhdistää metafyysisten kysymysten ikihämärää iltasadun selkeyteen.

Tarja Roinilan sujuvasti suomentama Obabakoak härnää ja haastaa, sanalla sanoen: viehättää.

Kirjan baskinkielinen nimi merkitsee Obaban tapahtumia.

Obaba on syrjäinen vuoristokylä ja kirjan kertomusten yhteinen nimittäjä. Samalla kylä nousee maailmankaikkeuden keskukseksi, sillä maailma on sana ja käsityksemme maailmasta pelkkiä sanarykelmiä, parhaimmillaankin ainoastaan pahaisia tarinoita.

Niinpä monet kirjan henkilöt elävät fiktiossa, kirjoissa ja kirjeissä joita he lukevat tai jutuissa joita he kuulevat. Yhden koulii kunnon kansalaiseksi olematon kirjeenvaihtotoveri, toinen ajautuu hulluuteen valokuvan tähden, kolmas saa surmansa tarinan vaikutuksesta.

Elämä on tekstiä sekä sen kommentaaria. Niistä kasvaa yhdistelmä, jonka monitulkintaisuus ei koskaan aukene tyhjentävästi.

Esimerkiksi tarina korvaan luikertelevasta sisiliskosta, joka syö aivot ja tekee uhristaan idiootin, sekä siihen limittyvät rinnakkaiskertomukset versovat haarautuvien polkujen puutarhan, jossa ei ole yhtä totuutta - jos totuutta ollenkaan.

Atxagan omin sanoin (HS 22. 10.): "Vaikka en tiedä, missä toden ja tarun raja kulkee, tiedän että se on helppo ylittää." Yksi hänen henkilöistään muistelee Balzacin lausuneen, että elämä ei sepitä täydellisiä tarinoita, joissa on ytimekäs loppu. Elämä luo huonoa kirjallisuutta, joten kirjailijoiden tulee pystyä parempaan.

Atxaga pystyy. Mutta samalla hän nauraa makeasti ihmisen tarinanjanolle, jota voi kutsua myös huijatuksi tulemisen intohimoksi.

Miten mielellään Atxaga meitä huijaakaan!

Obabakoak on kirjallisuuden päälle kirjoitettu kirja eli palimpsesti. Alta häämöttävät ainakin Tuhannen ja yhden yön sadut, Boccaccion Decamerone sekä ties mitkä uudemmat klassikot. Tulokas ei kalpene kovimmassakaan seurassa.

Yksi keskeinen ryöväyksen aarrearkku on moderni kirjallisuusteoria, jonka Atxaga saa näyttämään kuolleiksi väitetyt suuret kertomukset korvaavalta uudelta suurelta kertomukselta. Syntyy oppi kirjallisen varastamisen jaloudesta: "Plagiaatilla on monia etuja uuden luomiseen verrattuna. Se on helpompi ja vähemmän työläs toteuttaa. Samassa ajassa missä yksi uusi teos syntyy, ehtii saada valmiiksi kaksikymmentä plagiaattia. Ja usein lopputulos on erittäin hyvä, mikä ei suinkaan päde uusiin teoksiin, sillä esikuvaksi valitun tekstin hyvät ominaisuudet toimivat oppaana ja apuna." On syytä pohtia, kenen tarinoita palimpsestin tekijä ja plagiaattori lopulta kertovat?

Ainakin Atxaga panee omiaan, sillä haparoiva muisti ja pitelemätön mielikuvitus muokkaavat väistämättä vanhaa uudeksi. Pelkkä kopioiminen on koneen tehtävä.

Muistin ja kuvittelun teemoihin kytkeytyy myös kysymys identiteetistä. Atxaga preparoi henkilöitään kuin kasvitieteilijä kukkia ja osoittaa, että minuus rakentuu muistin ja mielikuvituksen perustalle - joten pysyvää minuutta ei voi olla. Pysyvää on vain muutos. Tässä Obabakoak eroaa vanhimmista pohjateksteistään.

Atxagan katsannossa minuuden häilyvyys on kaikkea muuta kuin ahdistuksen aihe, sillä se avaa oven rajattomiin maailmoihin eli loputtomiin tarinoihin ja ehtymättömiin iloihin.

On vain osattava nauttia niistä. Atxaga tekee sen helpoksi.

ANTTI MAJANDER PEKKA ELOMAA

Elämää fiktiossa Muisti, kuvittelu ja minuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää