Kulttuuri

Kitara soi, kitara soi, eikä niin hiljaa Huippulaaja alan erikoislehdistö on oikotie kitaroinnin miehiseen maailmaan

Tilaajille

"Kerran kirjoitin kirjeen Guitar Playeriin ja se julkaistiin. Kerroin olevani suomalainen kitaristi ja diggaavani silloin Richie Blackmorea, Eddie Van Halenia ja Michael Schenkeriä", kertoo ammattikitaristi Ben Granfelt ensikosketuksistaan kitaralehdistöön 70-luvun lopulla.

"Vastauksia tuli satoja, kirjeitä ja kasetteja, ideoita aina Intiaa myöten, Suomestakin. Se oli makeeta ja antoi puhtia ja soittohaluja. Kaikille ei voinut edes vastata, sillä pelkästään postimerkkeihin olisi mennyt omaisuus. Jotkut ovat säilyneet hyvinä tuttuina siitä lähtien." Leningrad Cowboysin ja Guitar Slingersin kitaristina ja nyt sooloartistina tunnettu Granfelt haki silloiseen harrastukseensa ja nykyiseen ammattiinsa tietoutta ja yhteyksiä kanavasta, jonka voima osoittautui yllättäväksi.

Tarpeet lienevät kitaristeilla edelleen samat, ja se on huomattu lehtibisneksessä: puhtia ja soittohaluja pumpataan nykyään kitaristeihin niin laajalla alan erikoislehdistöllä, että se jää harrastelehtien määrässä jälkeen vain auto- ja tietokonealan julkaisuista ellei pornolehtiä lasketa harrastukseksi.

Millekään muulle muusikkoryhmälle ei ole suunnattu niin paljon erilaisia lehtiä. On Bass Player basisteille, Keyboard kosketinsoittajille ja Modern Drummer rumpaleille, mutta kitaristeille on tarjolla Suomessa jo kymmenisen erikoislehteä laskutavasta riippuen (osa julkaisee erikoispainoksia säännöllisesti). Joukossa on ollut myös suomalainen kitaralehti, Rytmimusiikki -lehden sisällä ilmestynyt itsenäinen Plectra.

Ilmiö ei koske vain Suomea. Maailmalla - etenkin Yhdysvalloissa - kitaralehtiä on vilisemällä. Akateemisen kirjakaupan irtonumeroiden sisäänostajan Tom Backmanin mukaan kitaralehtien kirjo kertoo aikakauslehtien yleisestä suuntauksesta: ne segmentoituvat yhä kapeammille ja kapeammille erikoisaloille.

Backman näkee kehitykseen kaksi syytä: "On ryhmiä, jotka yrittävät tehdä yhä enemmän lehtiä. Uusia tulee koko ajan, ja ne menevät aina vain pienempiin ja pienempiin asioihin. Ja mitä enemmän ihmiset harrastavat, sitä tarkempaa tietoa he haluavat löytääkseen harrastuksestaan uutta." Se, että mannaa on tarjolla juuri kitaristeille, johtuu instrumentin suhteellisesta helppoudesta harrastuksen alkuvaiheessa, sen edullisuudesta ja pop- ja rockmusiikin suosiosta. Eritasoisia kitaristeja yksinkertaisesti on paljon.

Tilastokeskuksen tekemän suomalaisten vapaa-aika ja kulttuuriharrastustutkimuksen mukaan kitara on suomalaisten miesten ylivoimaisesti suosituin instrumentti. Sen mukaan tasan puolet soittavista yli 15-vuotiaista miehistä on valinnut instrumentikseen kitaran. Naisten vastaava luku on vain 14 prosenttia; naissoittajat suosivat pianoa.

Kun sama tutkimus paljastaa vielä, että enimmäkseen soitettu musiikkilaji on miehillä lähes kymmenen kertaa naisia yleisemmin pop- tai rock-musiikki ja että nuoret miehet useimmin kuuluvat bändeihin ja naiset vastaavasti ottavat eniten yksittäisiä soittotunteja, niin kitaralehtien innokas kuluttajajoukko alkaa hahmottua. Ne tehdään mitä ilmeisemmin 15-25 -vuotiaille kaupunkilaisille 60-luvulla tai sen jälkeen syntyneelle rock-sukupolven miehille, jotka soittavat yhdessä, mutta tarvitsevat tietoa idoliensa musiikista.

Paitsi musiikista ja muusikoista, lehdet kirjoittavat innokkasti myös kitaristeja ympäröivästä tavarataivaasta. Esimerkiksi sähkökitara on verrattain nuori soitin (Fenderin kuuluisa Stratocaster täyttää tänä vuonna vasta 40-vuotta) ja siksi alan kehitys on etenkin elektroniikkapuolella kiivasta. Testit ja esittelyt ovat lehtien jokapäiväinen leipä. Samoin ovat myös hulppeat ilmoitusmäärät, joiden luulisi olevan lukijalle rasite. Mutta ei, harrastelehdistössä jopa ilmoituksista imetään tietoa, ja siksi monet mainokset muistuttavat seikkaperäisiä tuote-esittelyjä.

Kitaralehtien lukijat tietävät, mitä he lehdiltä haluavat. Se onkin ainoa tapa saada joku tolkku lehtien laajaan kirjoon. Lehtiä on mahdoton panna arvojärjestykseen - niiden jälki on niin tasaväkisen ammattimaista. Valintoja ohjaavat puhtaasti mieltymykset ja korva.

Guitar Playerin , Guitar Worldin , Guitar Magazinen , Guitar -lehden, Accoustic Guitarin , Classical Guitarin , Guitar Schoolin ja muiden ohessa ilmestyneiden erikoisnumeroiden, kuten Vintage Galleryn tai Stevie Ray Vaughan Specialin välinen valinta tehdään sen perusteella, mitä ja millä tavalla itse soitetaan.

Kun Yhdysvaltain länsirannikon perinteikäs Guitar Player tarjoilee enemmän roots-osastoa, niin itärannikon Guitar World kertoo ehkä hieman nuorekkaammin grungen suurista sankareista. Teräskielisen akustisen soittajat voivat tarkistaa Elvis-käsityksensä Accoustic Guitarista (kuningas oli myös oivaltava akustisen kitararockin esi-isä!), nailonkielisten klassisten kitaroiden soittaja puolestaan voi Classical Guitarin sivuilta tapailla Gerald Garcian etydejä tai lukea Suzuki-menetelmän soveltamisesta kitarakoulutukseen.

Kuten kaikenlaisessa askartelulehdistössä, kitaralehdissä on lukijaa koukussa pitävää palkitsevuutta. Lehdet sisältävät paljon nuottiaineistoa ja niiden translitterointia pelkästään kitaristeille tarkotetuille tabubulatuuriviivastoille; soittamaan pääsee heti vaikkei tuntisi nuottiakaan.

Lehtien analyysit eri kitarasankareiden soittotyyleistä ja -tavoista ovat uskomattoman tarkkoja. Vai mitä voi päätellä Police-yhtyeen kitaristin Andy Summersin käyttämien sointujen purkamista nuottiviivastolla: havaitaan, että hän käyttää perussävelettömiä terssi- ja kvinttikäännöksiä ja pyörittelee sointukulkuja siten, että sointujen keskimmäinen sävel on välillä pitkiäkin kuljetuksia sama! Huh!

Joistakin analyyseistä ja oppitunneista on julkaistu cd- tai kasettiäänitykset, joita voi tilata tabulatuurien ja nuottien tueksi. Onpa markkinoille tulossa cd:n sisältävä lehtikin. Yhdysvalloissa asuvat voivat tarkistaa hankalimmat kohdat puhelimella palvelunumerosta, jossa näppäinkoodien takana soivat samat oppitunnit. Lisätietoja haluaville neuvottiin hiljattain, kuinka Internetin avulla voi kalastaa päätteelleen vaikka Nevadan yliopistosta Eric Claptonin Tears in Heavenin tabulatuurin.

Oulunkylän pop- ja jazzkonservatoriossa opettava Ykä Putkinen seuraa lehtiä valikoiden ja noukkii niistä tietoa tarpen mukaan.

Kun hän aloittaa oppitunnin bluesista, niin oppimateriaalista käy esimerkiksi Guitar Worldin blues-erikoisnumero mainiosti. Sen sivuilta löytyvät perusboogiet ja B. B. Kingin tyypillisimmät venytykset.

"Blues koostuu erilaisista lauseista. . . Tässä niitä on heti muutama. . . Ihan perusjuttuja", Putkinen sanoo ja vongauttaa lehden sivut eloon.

Kitaristeja hemmotellaan Rock-sukupolven miesten media Tieto pitää koukussa Analyysit tarkkoja

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää