Kulttuuri

Vaikka läpi harmaan kiven! Paavali Jumppanen kaappasi Maj Lind -voiton rohkealla Tsaikovski-tulkinnalla

Tilaajille

"No tämä kyllä oli TOSI yllätys", pianisti Paavali Jumppanen , 20, naureskelee.

Hetkeä aikaisemmin - eikä hetkeäkään liian aikaisin - oli julistettu Maj Lind -pianokilpailun tulokset.

Jumppanen vei voiton ja 40000 markkaa, ennakkosuosikit Victor Chestopal ja Anastassia Injusina jakoivat toisen sijan ja saivat kumpikin 20000 markkaa. Antti Hotti sijoittui kolmanneksi ja sai 10000 markan palkinnon.

Päivä olikin jo ehtinyt vaihtua sunnuntaiksi tuomariston pohdinnan ja Ulf Söderblomin juhlapuheen jälkeen.

Jumppanen nousi kilvassa tasaisesti. Alkuerissä häntä pidettiin lähinnä näyttävänä tykittäjänä, eikä tuomaristo jälkipuheidensa mukaan kiinnittänyt häneen vielä erityistä huomiota.

"Alkuerä oli mulle vaikein. Vielä neljä päivää ennen kilpailuja mulla oli kauhee paniikki. Mä sanoin saliharjoitusten jälkeen kaverilleni, että selvä juttu: mä putoan alkuerissä." Toisin kävi, ja välierissä kuultiin jo hätkähdyttävää lahjakkuutta. Tuomaristo innostui kuullessaan kerrankin persoonallista Beethovenia ja upeasti muotoiltua Prokofjevia. Kävi ilmi, että Jumppanen on kaikkea muuta kuin pelkkä tykittäjä.

"Jumppanen tulkitsi ihan eri tavalla kuin minä tekisin. Mutta näkemys oli omaperäinen, rohkea ja hänen soitossaan perusteltu", kertoi kaksikin tuomaria lähes samoin sanoin.

"Välierä meni erittäin hyvin, se oli mun vahvin osuus", Jumppanen myöntää. "Välipäivät olivatkin sitten ihan karmeita. Aikaa oli vähän, ja hiekka tuntui koko ajan valuvan käsistä." Toisena finaalipäivänä Jumppanen kihisi kuitenkin innosta. Takana oli kelvollinen esitys Beethovenin Rondosta pianolle ja orkesterille, joka tosin voittajan itsensä mielestä meni "huonoiten koko ohjelmistosta". Tsaikovskissa piti siis petrata reilusti.

"Tsaikovskin ensimmäinen pianokonsertto on puhkisoitettu teos. Soittaapa sen kuka tahansa, häntä verrataan Richteriin, Horowitziin ja Gilelsiin. Mä päädyin aika rohkeisiin ratkaisuihin, koska halusin tehdä oman tulkintani." "Sanoin siis Atsolle (kapellimestari Atso Almila ) harjoituksissa, että ota niin hidas tempo johdantoon kuin sulla on pokkaa. . . aluksi se ei sujunut yhtään, mutta sitten lähti!" Jo ensimmäiset soinnut Jumppanen soitti voimalla, joka veisi läpi kivimuurin. Soinnuista nousi omaperäinen ja hirvittäviä riskejä kaihtamaton tulkinta. Asenteena oli selvästi kaikki - tai ei mitään.

Jumppanen sai kaiken.

"Tuollaiseen Tsaikovski-tulkintaan ei törmää joka päivä", tuomarit ihastelivat.

Jumppanen tietää, että kaikki uskoivat venäläisten korjaavan potin. Niin hän arveli itsekin.

"Mä todella nautin ja hihittelin itsekseni, kun mun nimeä ei mainittu etukäteen lehdissä. Mähän en ole ollut kauheasti framilla, enkä ole kilpaillut Lindeissä aikaisemmin." Nyt Jumppanen on framilla senkin edestä. Voitto poikii esiintymiset Berliiniin, Dresdeniin ja Lontooseen sekä eräiden suomalaisorkesterien solistiksi.

"Saan mahdollisuuden työntää jalkaa ovenrakoon, mutta todelliset näytöt annetaan myöhemmin. Jatkan opiskelua, sillä mä en ole vielä valmis pianisti enkä valmis muusikko", Margit Rahkosen oppilas toteaa.

Jumppanen pääsee valmistautumaan tuleviin koitoksiin musiikinopettaja Eila Wallin voittajalle lahjoittamalla Blüthner-flyygelillä. Se joutuukin kovaan käyttöön, sillä Jumppanen on himoharjoittelija.

"Tänä syksynä harjoittelin 6-10 tuntia päivässä. Alkuerien jälkeen tahti nousi tuollaiseen 12 tuntiin. Lopun aikaa äksyilin ja huusin perheelle", hän nauraa.

Silloin, kun Jumppanen ei harjoittele, hän kuuntelee kasapäin levyjä. Useimmin kaiuttimista soivat Emil Gilelsin tulkinnat.

"Pidän monesta pianistista tosi paljon, mutta Gilels on läheisin. Sen intensiteetti oli varsinkin 50- 60-lukujen levytyksissä niin uskomaton, että se saattoi tehdä lähes kriminaaleja asioita tulkinnan siitä kärsimättä. Toinen suuri suosikki on Artur Rubinstein , joka oli tosi musikantti. Se todella nautti soitostaan." Jumppasen suosikit osasivat voimaperäisen soiton, mutta hallitsivat muutkin sävyt.

"Toivon ja uskon, että en ole itsekään pelkkä tykittäjä. Sellaiseen en pyri, enkä sellaista soittoa ihaile. Soitan voimaperäisesti, mutta ääripäät pitää löytää myös asteikon toisesta päästä."

Tasaista nousua Tsaikovski uudella tavalla Suosikkilistan ulkopuolelta Gilels suurin sankari

Helsingin Sanomat Kuvat HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää