Kulttuuri    |   Katsaus

Palkintokohua espanjaksi Kirjallisuus

Tilaajille

Harvassa maassa kirjallisuuspalkinnosta varmaan tehdään tiedotusvälineihin päivän pääuutista. Mutta niin näyttää tapahtuvan Espanjassa.

Maan television TVE:n pääutinen nimittäin oli äskettäin Cervantes-palkinnon jako. Tämä Espanjan ja koko espanjankielisen kulttuurin huomattavin kirjallisuuspalkinto myönnettiin perulaiselle kirjailijalle Mario Vargas Llosalle , joka jo viime vuonna sai Espanjan suurimman kustantajapalkinnon, Planetan.

Hävittyään Perussa vuoden 1990 presidentinvaaleissa hieman yllättäen Alberto Fujimorille Vargas oli myös suunnitellut luopuvansa kokonaan politiikasta - "se ei sovi minulle", kuten hän vaaliyön valvojaisissa pettyneenä toisteli. Vaikka päätös ei koskaan pitänytkään hän hämmensi ainakin perulaisia anomalla 1993 Espanjan kansalaisuutta, jonka myös sai.

Vargasilla oli näin kaksoiskansalaisuus, ja ikään kuin palkintona poliittisesta tempustaan hän sai vielä yhden huomionosoituksen lisää: hänet kutsuttiin Real Academia Españolan, Espanjan kuninkaallisen akatemian numerojäseneksi, mikä varsinkin latinalaisamerikkalaista lähtöä olevalle kirjailijalle oli huomattava kunnia.

Työtäkin Vargas kaiken tämän eteen on tehnyt: presidentinvaalien jälkeen hän on luennoinut Pohjois-Amerikan maineikkaimmissa yliopistoissa, julkaissut tiheään tahtiin uusia kirjoja sekä kirjoittanut suurlehtiin kirpeitä kolumneja, joissa tuomitsee milloin kotimaassaan toteutetun politiikan, milloin vasemmistointellektuellit, joista itse oli aikoinaan yksi.

Nykyään hänen idolinsa ovat sellaiset menneen ajan kuuluisuudet kuin Sir Karl Popper ja Raymond Aron.

Tämän vuoden Planeta-palkinnon sai puolestaan Nobel-kirjailija Camilo José Cela , joka jo vanhana konkarina istuu kuninkaallisessa akatemiassa Vargasin kollegana. Cervantes-palkintoa kiistelty, jopa vihattu Cela ei tähän mennessä ole saanut. Espanjan kirjallisissa juryissä on ilmeisesti omat "arthur lundkvistinsa" - Lundkvistinhan sanotaan Ruotsin Akatemiassa tyssänneen esimerkiksi Graham Greenen ja Jorge Luis Borgesin nobelit.

Oli miten oli, temperamentikas Cela ei ole välittänyt peitellä vihaansa eikä halveksuntaansa; niinpä hän aikoinaan esimerkiksi Tukholman Nobel-juhlassa järjesti pienoisen skandaalin ajamalla pöydästään espanjalaisen El País -lehden tunnetun kriitikon.

Nyt, 50 miljoonan pesetan (1,8 miljoonan markan) arvoisen Planeta-palkinnon takia, Celaan itseensä on kohdistunut tiukka kritiikki. Kustantajien omissa markkinointitarkoituksissaan perustaman palkinnon sanotaan useimmiten olevan jo ennalta sovittu - ennen kuin palkittava kirja on julkaistukaan. Arvellaan, että Celankin kohdalla kävi juuri näin. Jopa kirjailijan oma poika Camilo José Cela Conde on julkisesti ihmetellyt isänsä harkitsematonta menettelyä.

Kirjailijapiireissä palkinto onkin koko olemassaolonsa ajan herättänyt närää: summa on kadehdittava, mutta kai joistakin periaatteistakin tulisi pitää kiinni. Korruption makua välttääkseen mm. entinen Cervantesin voittaja Miguel Delibes kertoo kieltäytyneensä, useamminkin kuin kerran, hänelle tyrkytetystä Planeta-palkinnosta.

Aiemmin jaettu Espanjan toiseksi nimekkäin kirjallisuuspalkinto eli Principe de Asturias (Asturiasin prinssin palkinto) meni vuorostaan sekin manner-Espanjan ulkopuolelle, meksikolaiselle Carlos Fuentesille , joka vielä ei ole Nobel-kirjailija, mutta kylläkin palkinnon kestoehdokas.

Viime aikoina Fuentes on esiintynyt julkisuudessa lähinnä toisen meksikolaisen, nobelisti Octavio Pazin kanssa keskustellen. Entisistä kumppanuksista on tullut lähinnä riitakumppaneita: Meksikon ja Yhdysvaltain kiistakysymyksissä kumpikin loistava esseisti on pyrkinyt edustamaan maltillista, välittävää kantaa, mutta keinoista ongelmien ratkaisemiseksi he ovat olleet täysin eri mieltä.

Siinä missä Paz on tukenut kansallisen solidaarisuuden ohjelmaa, Fuentes on pitänyt Meksikon taloudellista ja poliittista ohjelmaa demokratian vastaisena.

Mutta etteivät espanjankieliset nobelistitkaan aivan äkkiä loppuisi, Espanjan julkisuus sai äskettäin vieraakseen vielä Gabriel García Márquezin . Omalta osaltaan hän suhtautui palkintoihin kielteisesti. "En aio ottaa enää vastaan mitään kirjallista palkintoa taikka velvoitetta, nyt on nuorempien vuoro", hän sanoi Madridissa.

SULAMIT REENPÄÄ ERKKI REENPÄÄ Camilo José Cela Nobel-juhlassaan Tukholmassa kuningatar Silvian kanssa 1988.

Suosiota ja epäsuosiota Nyt palkintoja jo torjutaankin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää