Kulttuuri

Elokuva palasi viattomuuden aikaan Forrestissa henkilöityy esimerkillinen amerikkalaismies, joka toteuttaa omat ja kansakunnan unelmat. Hän on suuruus suuruuksien rinnalla. - Elokuvassa sekoitetaan historiallista filmiaineistoa uuteen.

Tilaajille

F orrest Gump on tarjonnut tänä vuonna elokuvalipun hinnalla matkalipun viattomuuden aikaan, lempeämpään Hollywoodiin ja lempeämpään amerikkalaisuuteen.

Elokuvan lumoukselta ei voi välttyä kukaan. Forrest Gumpin aseistariisuvan inhimillisyyden ja pyhän yksinkertaisuuden edessä kylminkin kyynikko jää sanattomaksi. Sen simppelit viisaudet, gumpismit, iskostuvat naiiviudessaan syvälle katsojan tajuntaan.

Robert Zemeckisin ohjaama Forrest Gump on kuluvan vuoden suurin ja hämmästyttävin kassamagneetti. Se on jo noussut kolmen kaikkien aikojen tuottoisimman elokuvan joukkoon eikä suosion rajoja näy. Forrest Gump -ilmiö on maailmanlaajuinen, mutta erityisesti Yhdysvaltain populaarikulttuurisessa ja jopa yhteiskunnallisessa ilmastossa Zemeckisin elokuvalla on aivan poikkeuksellinen merkityksensä.

Tom Hanksin eläytyneesti tulkitseman Forrest Gumpin älykkyysosamäärä on vaatimattomasti vain 75, mutta hidasälyisyys ei estä Alabaman poikaa nousemasta kansallissankariksi ja koko Yhdysvaltain kollektiiviseksi Toivoksi. Gumpin hahmossa peilautuvat monet amerikkalaiset perushyveet, jotka olivat ahneuden ja itsekkyyden vuosina pitkään poissa muodista: vilpitön rehellisyys, aitous, sammumaton tulevaisuudenusko, epäitsekkyys ja kaikkialle ulottuva inhimillisyys ovat hitaanpuoleisen Forrest Gumpin aseita julmaa maailmaa vastaan.

Ohjaaja Zemeckis kertoo nimihenkilönsä kummallista tarinaa takautuvasti lapsuusvuosista nykyhetkeen kelautuen. Forrest istuu bussipysäkillä suklaarasia sylissään muistellen elämänsä omituisia vaiheita, kuulijoitten vaihtuessa bussien kulkiessa pysäkin ohi. Osa kuuntelee Forrestin tarinointia epäuskoisesti hymyillen, jotkut itkevät avoimesti ihmeellisen miehen vilpittömyyden edessä.

Elokuva palautuu Forrestin lapsuuteen 40-luvun syvässä etelässä, jonka punaniskaiseen arvomaailmaan eivät sopineet sen enempää neekerit kuin Forrestin kaltaiset raajarikotkaan. Kömpelöitten jalkatukien avulla kävelevän Forrestin ainoiksi ystäviksi paljastuvat oma äiti sekä naapurin Jenny-tyttö, josta kasvaa Forrestin elämänmittaisen rakkauden kohde.

Forrest Gumpin tarina on eräs tulkinta amerikkalaisesta unelmasta. Tahmeaälyisestä raajarikosta kasvaa yliopiston ja koko Yhdysvaltain jalkapallosuosikki, Vietnamin sodan läpi viattomuutensa säilyttävä ("Kaikki etsivät jotain Charlie-nimistä kaveria", muistelee Forrest Vietnamin kokemuksiaan) sotasankari, kylmän sodan tunnelmia pingiksellä lievittävä hyvän tahdon lähettiläs, sekä lopulta käsittämättömästi menestyvä liikemies.

Yhdysvaltain lähihistorian neljä vuosikymmentä dramaattisine käänteineen peilautuvat Forrestin yksilötarinassa. Forrest ja Jenny elävät maansa valtaisat historialliset ja poliittiset muutosprosessit Vietnamista Watergateen. Forrestissa henkilöityy esimerkillinen amerikkalaismies, joka oman kyvykkyytensä ja sattumien kautta toteuttaa omat ja kansakunnan kollektiiviset unelmat. Jennyn hahmo on puolestaan 60-luvun radikalismin ja epäsovinnaisuuden muotokuva, joka saa lopulta tappavan tuomionsa salaperäisen sairauden muodossa. Tässä suhteessa Forrest Gump on mitä konservatiivisin elokuva.

Kansakunnan poliittisena omatuntona Forrest osoittaa kuin vahingossa 60-luvun radikaaliliikkeitten perimmäisen onttouden. Kemikaalista vallankumousta yrittäneen kukkaistyttö Jennyn palaaminen lopulta Forrestin kainaloon alleviivaa yhtä elokuvan tarjoamaa poliittista näkökulmaa - ei kuitenkaan ainoaa.

Elokuva ylistää yksinkertaisuutta vaan ei typeryyttä. "Typeryys ihmisen tyhmentää", kuuluu yksi Forrestin salaa viisaan äidin pojalleen opettamista totuuksista.

Forrest Gumpin mielettömän menestyksen selitykseksi voi tarjota ainakin elokuvan julistamaa inhimillisyyden ja sallivuuden sanomaa. Gump on läpeensä humaani ja sydämellinen, sen keskeisiin opetuksiin kuuluu kehoitus hyväksyä erilaisuus.

Elokuvan tuottaneen Paramount-yhtiön tuotantoporras toki odotti Forrest Gumpista yhtä vuoden menestyksistä, mutta Gump-ilmiö tuli heillekin täydellisenä yllätyksenä. Näkyvän mainoskampanjan avulla Zemeckisin elokuvasta rakennettiin jonkinmoista kulttisuosikkia muttei dinosauruskokoista blockbusteria. Inhimillisyyden ja pyhän yksinkertaisuuden vetovoimaan ei jaksettu täysin uskoa.

Jotain elokuvan tuottajien valmistautumattomuudesta kertoo Forrest Gumpin oheistuotteiden markkinointi. Jurassic Parkin kaltaisten markkinoinnin menestystarinoitten luoma ilmiö näkyy ja kuuluu kauan ennen itse elokuvan ensi-iltaa, mutta Forrest Gumpiin liittyvää krääsää alettiin valmistaa vasta viikkoja ensi-illan jälkeen.

Toisaalta oheistuotteet ovat nekin kovin epätavallisia, "gumpmaisia": Forrestin äidin keittokirja, Forrestin sotakaverin Bubban katkarapukeittokirja, suklaakonvehdit sekä Gumpin perheen lastenkirjat ovat Gump-teollisuuden avaintuotteita.

Elokuvan perustana oleva Winston Groomin romaani on sekin lähtenyt nyttemmin huimaan nousuun. Forrestin äidin laukomien yksinkertaisten elämänviisausten ("Jos et osaa laulaa hyvin, laula kovaa") kokoelma tulee hurjaa vauhtia perässä.

Taannoinen Time -lehden numero tarjosi Forrest Gumpin suosion syyksi elokuvan kykyä itkettää aikuisiakin miehiä. Gumpia saavat Timen mukaan raavaatkin maskuliinit katsella kyyneleet silmissä tarvitsematta hävetä tippaakaan.

Ideologisesti Forrest Gump liikkuu Frank Capran töissä kauneimpaan kukintoonsa yltäneen populistisen elokuvakomedian jäljillä. Rooseveltia ja tämän New Dealin liberalismia elokuvissaan heijastaneen Capran usko amerikkalaisuuteen oli järkkymätön. Forrest Gumpin tavoin Capra uskoi kaiken olevan mahdollista, menestys riippuu ainoastaan yksilöstä.

Erityisesti teoksessaan Komedia meistä ihmisistä (1938) Capra julisti uskoaan ihmisten samanarvoisuuden ja individualismin voimaan. Rotujen ja luokkien väliset rajat eivät ole Capran mukaan hyväksi kenellekään, sillä kaikilla tulisi olla mahdollisuus toteuttaa itseään yksilöä ja yhteisöä rikastuttavalla tavalla. Samanlaista naiivin lumoavaa ihanteellisuutta edustaa Forrest Gump.

Capran Amerikka on isolationistinen, itseensä uskova kansakunta. Myös Forrest Gumpia on tulkittu jonkinlaisena Clintonin ajan Yhdysvaltojen heijastumana: Forrest on kansallinen eheyttäjä, jolle ulkomaailma näyttäytyy vähintäänkin vieraana alueena.

Onkin hämmästyttävää havaita kuinka elokuvaa on luettu niin konservatiivisen "reaganilaisuuden" kuin Clintonin suuntauksenkin läpi. Elokuva näyttää olevan poikkeuksellisen avoin ristiriitaisillekin tulkinnoille, sillä liberaalit ja konservatiiviset ainekset risteilevät kitkattomasti Gumpin universumissa.

Forrest Gumpin voikin nähdä tyhjänä tauluna, johon jokainen voi piirtää oman kuvansa amerikkalaisesta lähihistoriasta. Eheytyksen nimissä elokuva ei ota jyrkästi kantaa muun kuin inhimillisyyden ja individualismin, myyttisen amerikkalaisuuden puolesta.

Forrest Gump on hahmona hartaudella odotettu kansallisten traumojen lääkitsijä, jonka lumoava vilpittömyys saa pahan maailman näyttämään edes hiukan paremmalta paikalta elää.

Kirjoittaja on Filmihullu-lehden toimitussihteeri.

PARAMOUNT

Amerikkalaisen Unelman yksi versio Pyhä yksinkertaisuus lumosi miljoonat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää