Kulttuuri    |   MUSIIKKI

Tampereen Tosca iskee monta kertaa Toscan ja Scarpian välille kehittyy kunnon tappelu muuten perinteisessä esityksessä

Tilaajille

TAMPERE-Se joka haluaa nähdä perinteisen Toscan , menköön Tampereelle. Lavastaja Hannu Lindholm on pitänyt huolta siitä, että Tampereen Tosca näyttää suurin piirtein siltä, miltä pitääkin: Sant' Andrea della Vallen kirkko, Palazzo Farnese ja Sant'Angelon linnoitus ovat kaikki tunnistettavissa. Loistoa ja mahtavuutta on kohtuullinen määrä. Riina Ahosen puvut vahvistavat vuoden 1800 Rooman kuvaa.

Suurelle ja veriselle intohimodraamalle on pystytetty asianmukainen näyttämö. Ruotsalainen Lars Runsten on ammattitaitoinen ohjaaja, joka ei ainakaan Suomessa nähdyissä ohjauksissaan ole osoittanut erityistä mielikuvituksen voimaa. Siksi hän onkin ollut varma valinta.

Puccinin ooppera ei ole joutunut terävän uudelleentulkinnan kohteeksi, vaan päähenkilöt seisovat ja laulavat perinteisissä asemissaan niin kunnes kaatuvat kuolleina maahan.

Runstenin käden jälki ilmenee lähinnä pienissä vivahteissa, eri kohtausten henkilödynamiikassa, henkilöiden reaktioissa ja käyttäytymismalleissa.

Tosca saattaa kiihdyksissään pompata yllättäen pöydän päälle. Scarpia käy poikkeuksellisen rajusti käsiksi Toscaan, ja heidän välilleen kehittyy kunnon tappelu. Tosca ei tyydy yhteen tarkasti suunnattuun veitseniskuun, vaan puukottaa vauhtiin päästyään Scarpiaa useammin kuin kerran.

Onhan se ainakin vaihtelua, vaikka eleettömämpi tyyli vaikuttaa yleensä vertahyytävämmältä.

Tärkeintä ei tietenkään ole, onko Tosca pöydän päällä vai sen alla, vaan hänen äänensä ja temperamenttinsa. Englantilaisen Penelope Thornin sopraano sijoittuu Maria Callas -tyyppisen kategoriaan: siinä on villiä dramaattista voimaa. Hän purkaa Toscan tunteet väkevästi ja lujatekoisesti, ja hänen äänensä venyy vaivatta rajuihin, metallikkaisiin nousuihin.

Ensimmäisessä näytöksessä Penelope Thornin Tosca esittää suurta diivaa tyttömäisen herttaisella tavalla, mutta toinen näytös repii alas kaikki hienon maailman elkeet. Nurkkaan ajettuna hänestä tulee raivoisa taisteilija, joka saa rohkeutta epätoivostaan.

Cavaradossin osan esittää yhdysvaltalainen, mutta sukujuuriltaan kiinalainen Jianyi Zhang. Kiinasta päin alkaa ilmeisesti nousta uutta voimakasta tenoriverta maailman oopperalavoille. Zhagng omistaa tenorimateriaalin, jonka puolesta ei tarvitsee jännittää. Uljas, joskin melko kova ääni istuu luontaisesti tenorikorkeudella ja syttyy yleensä valovoimaisen tenorihelinään.

Tosin Zhang tuntuu vielä luottavan hieman liikaa äänensä tenoraaliseen iskukykyyn. Pari kertaa hän onnistui repäisemään sen rikki uhkarohkeassa korkeassa paisutuksessa. Mutta ei hätää: Zhang sai, huvittavaa kyllä, reippaan bravo-huudon palkakseen juuri ensimmäisestä särähtävästä äänestään. Kun Zhang keskittyi kontrolloimaan tenorinsa kulkua, linja oli jäntevän loistokasta.

Cavaradossin hahmolla Zhang ei anna erityisen persoonallista karaktääriä. Hän ilmeisesti pyrkii lähinnä liikkumaan ja eleilemään, kuten ohjaaja on käskenyt.

Esa Ruuttunen heittäytyy täysillä Scarpian pimeän luonteen syövereihin. Tämä poliisipäällikkö vaikuttaa entiseltä apotilta, joka on vaihtanut puolta ja pestautunut pirun palvelukseen. Hahmo on tehokas yhdistelmä kylmää askeettisuutta ja raakuutta.

Ruuttusen baritoni jylisee kerta kerralta voimakkaammin. Teknisesti hän pitää sen yhä varmemmin ja iskevämmin hallinnassaan, ja samalla hän on oppinut keinon, millä sen saa tulemaan ulos entistä vapaammin. Näin voima ja värimäärä vain kasvavat.

Ari Mannelinin Angelotti, Ari Matssonin sakristaani, Pekka Arolan Spoletta, Markku Vannisen poliisiagentti ja Pertti Kallion vanginvartija yrittävät parhaansa, mutta eivät pysty luomaan vahvoja luonnerooleja, joita Puccinin verismi vaatisi päähenkilöiden ympärille.

Tampeen kaupunginorkesteri kehittyy jatkuvasti oopperaorkesterina. Se ei ole soittanut oopperamontussa koskaan ennen niin värikkäästi ja vuolaasti kuin nyt Juhani Raiskisen johdolla. Dramaattista hermoa tosin puuttui, orkesteri liikkui jäyhänlaisesti. Kontrasteja ja repäiseviä kuohahduksia oli kuitenkin runsaasti, kuten myös lyyristä pehmentymistä.

HANNU-ILARI LAMPILA

Ohjaajan leima näkyy vivahteissa Ruuttusen Scarpia on piru mieheksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää