Kulttuuri    |   Mikkelin musiikkijuhlat

Haydnin Luominen onnistui yli odotusten Joel Revzen on hyvä Gergijevin tuuraaja

Tilaajille

28. 6.-7. 7.

MIKKELI - Valeri Gergijev ei ole vähentänyt yhtään tunnetusti hurjaa työtahtiaan. Valtaosan siitä ottaa toki edelleenkin Mariinski-teatteri, mutta nyt myös Rotterdamin filharmonikot ovat saaneet hänet vakituiseksi kapellimestarikseen.

Gergijeviä tuuraa Mikkelin juhlien alussa yhdysvaltalainen Joel Revzen, mikä ratkaisuna osoittautui jo ensimmäisen konsertin perusteella onnistuneeksi.

Revzen kertoo tutustumisestaan Gergijeviin: "Kaksi vuotta sitten Gergijev oli vierailujohtajana Minnesotassa, jossa myös itse johdin paljon. Berliozin Faustin tuomion harjoituksissa Gergijev pyysi minua johtamaan katkelman teoksesta kuunnellakseen salin akustiikkaa." "Kävi kuitenkin niin, että johdin saman tien teoksen loppuun asti. Näkemyksemme kävivät yksiin ja osoittautui, että ajattelemme samalla tavoin, joten yhteistyö on ollut meille helppoa." Ennen tätäkin Revzenillä on jo pitkä ura takanaan sekä Pohjois-Amerikassa, jossa hän on johtanut useita orkestereita ja oopperaseurueita, että Euroopassa, jossa hän on levyttänyt Haydnin Luomisen (Koch) sekä esiintynyt muun muassa Arleen Augerin pianistina.

Gergijeviin tutustumisen seurauksena Revzen harjoitutti jo viime kesänä Mikkelissä Figaron häät . Nyt hän tuli Mikkeliin suoraan Valkeat yöt -tapahtumasta, jossa hän teki Pietarin-debyyttinsä Berliozin Faustin , Mozartin Figaron häiden ja Haydnin Luomisen parissa.

Niinpä oli enemmän kuin soveliasta, että Mikkelissä oli myös ohjelmassa sama Haydnin oratorio. Ensi viikolla vuorossa on vielä kaksi Rossinin Sevillan parturin esitystä.

Klassisen tyylikauden musiikki ei ole Revzenin mielestä kaikkein tutuinta venäläismuusikoille, jotka ovat tottuneet pitkään linjaan ja muhkeaan romanttiseen sointikulttuuriin. Niinpä hän sanoi keskittyneensä orkesteriharjoituksissa detaljoidumman artikulaation, läpikuultavuuden ja oikeiden karakterien löytämiseen.

"Mutta pietarilaisten kanssa on ilo työskennellä, sillä he ovat valmiita oppimaan, tekemään työtä ja kykenevät kehittämään valtavan emotionaalisen energian soittoonsa", kehuu Revzen.

Kun orkesteri Mikkelissä ei tällaisenaan ollut sama kuin Pietarin Luomisen esityksessä ja kuoron ja orkesterin yhteisharjoituksesta jouduttiin Mikkelissä luopumaan, moni ounasteli ongelmia illan esityksessä.

Aloituksissa olikin toisinaan pieniä viivästyksiä, ja orkesterin artikulaatio parani korvin kuultavasti vasta illan mittaan. Lievästä kitkasta huolimatta kokonaisuudesta syntyi suuri ja väkevä, hyvin karakterisoitu draama.

Vaikka RevzeN voittopuolisesti piti yllä ripeitä tempoja ja sointikuva oli sittenkin melko täyteläinen, esitys ei kuitenkaan puuroutunut, vaan muodosti jämäkän ja voitokkaan luonnon, ihmisen ja jumaluuden ylistyksen.

Lähes täyden kirkkosalillisen yleisön riemua lisäsi vahva solistikaarti. Oli onnekas sattumus, että Soile Isokoski oli saatu mukaan, sillä tutut suomalaisesiintyjät vetävät Mikkelissäkin kuulijoita parhaiten.

Isokoski elää nyt uransa suurta nousuvaihetta sekä ulkoisesti että äänellisesti. Kutsu Wienin valtionoopperaan ensi kaudella Weberin Taika-ampujan Agathen rooliin on niistä tärkeimpiä-herätys Kansallisoopperan päättäjät!

Isokosken ääni on vahvistunut, monipuolistunut ja muuttunut entistä loistokkaammaksi. Luomisen sopraanoaariat olivat upeita esimerkkejä hänen kypsyneestä taiteestaan.

Järeää mutta silti liikkuvaa bassoa Gennadi Bezzubenkovia oli niinikään ilo kuunnella. Aleksei Martinov paransi illan mittaan laulamistaan siinä määrin, että häntä rupesi pitämään oikeana tenorina.

Pietarin kamarikuoro oli iskevä ja suorituskykyinen nopeiden kuorofuugien toteuttaja. Se vastasi näyttävästi johtajansa Nikolai Kornevin luotsaamana seuraavana päivänä myös Stravinskyn Häiden kuoro-osuuden toteutuksesta.

Stravinskyn teosharvinaisuuksia esitetään Mikkelissä tänä kesänä runsaasti, sillä Stravinsky oli juuri päättyneiden Valkeiden öiden teemasäveltäjä.

On mainiota kuulla Stravinskyanimenomaan venäläisesityksinä, sillä tyylikehityksestään huolimatta säveltäjän musiikissa säilyi aina yllättävän vahvana venäläinen juonne.

Häiden tehokas vaikutus perustuu lyhyiden aiheiden suggestiiviseen toistoon sekä lyömäsoittimien shamanistiseen käyttöön. Sitä tukee vielä neljän pianon jännittävästi kirjoitettu osuus, jonka tässä toteuttivat Alexander Toradzen pianoluokan opiskelijat.

Esitys oli joidenkin solistirepliikkien kuulumattomuutta ja rytmistä vedättämistä lukuun ottamatta vangitseva sekä fyysisesti suurenmoisen tartuttava.

VEIJO MURTOMÄKI JUSSI VÄÄNÄNEN VEIJO MURTOMÄKI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää