Kulttuuri

Varpio ja Niemi olivat Kaleidoskoopin asiantuntijoina

Tilaajille

Helsingin juhlaviikkojen entinen toiminnanjohtaja Veijo Varpio paljastaa tarkoin varjellun salaisuuden: hän oli toinen suomalaisasiantuntija Euroopan unionin Kaleidoskooppi-kulttuuriohjelman juryssa. "Toinen oli ylijohtaja Irmeli Niemi opetusministeriöstä", Varpio sanoo.

Juryn jäsenten nimet olivat kevään aikana tarkoin varjeltu salaisuus, sillä EU:n komissio halusi pitää nimet piilossa julkisuudelta. Suomikin hyväksyi unionin pelisäännöt, vaikka linjaus poikkesi selvästi suomalaisesta julkisuuskäytännöstä.

Salaisuuden verhoa unioni perustelee sillä, että se haluaa estää juryn jäseniin kohdistuvan painostuksen. Nyt, kun Kaleidoskooppi-ohjelman rahat on jaettu, Veijo Varpio voi tulla esiin ja kertoa kokemuksistaan.

Mitään salakähmäistä Kaleidoskooppi-rahojen jakoon ei Varpion mukaan liity, vaikka hanketta varjostaakin salaperäisyyden verho. "Ensin virkamiehet kävivät hakemukset läpi ja esittelivät meille hakemuksista ne, jotka täyttivät muodolliset kriteerit", hän sanoo.

Virkamieskäsittelyssä putosivat pois mm. sellaiset hakemukset, jotka eivät täyttäneet keskeistä kriteeriä, sitä että hankkeessa on mukana osapuoli ainakin kolmesta jäsenmaasta.

Jury keskusteli muodolliset kelvollisista hakemuksista tapaamisessaan toukokuun lopussa. Suomalaisten lisäksi Brysselin keskusteluissa oli mukana Ruotsin ja Itävallan edustajat. Vanhat jäsenmaat olivat pitäneet oman neuvonpitonsa jo aiemmin.

Ensi vuonna Suomikin on jo mukana suurten joukossa. "Silloin asioiden käsittely ei enää välttämättä ole ihan yhtä helppoa kuin tällä kertaa", Varpio arvioi. Kolmen maan edustajien oli kohtuullisen helppo päästä yhteisymmärrykseen hankkeiden tärkeysjärjestyksestä.

Sekä Ruotsi että Itävalta olivat valinneet juryyn nuoria ja Varpion mukaan fiksuja ihmisiä, joiden kanssa oli kuulemma helppo keskustella.

Ensi vuonna politiikka ja klikkiytyminen voivat tulla mukaan kuvaan, kun rahoja on jakamassa 15 maan edustajat, Varpio uskoo.

Kaleidoskoopin rahojen lopullisesti jaosta päättää kulttuurikomissaari, joka tällä hetkellä on espanjalainen Marcelino Oreja . Päätöstä piti odottaa vielä juryn kokoontumisen jälkeen yli kuukausi, siitä huolimatta että komissaarin merkitys on päätöksentekoprosessissa lähinnä muodollinen. Yksi kulttuuriasioista vastaavan komission virkamies sanoo, ettei hän koskaan muista komissaarin muuttaneen juryjen esityksiä.

Varpion mielestä suomalaiset festivaalijärjestäjät eivät vielä ole riittävässä määrin tajunneet Kaleidoskoopin tarjoamia mahdollisuuksia. Hyvällä hakemuksella ohjelmasta voi kunnon hankkeelle saada merkittävää lisärahoitusta.

Uudet jäsenmaat keskustelivat keskenään

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää