Kulttuuri

Perustulo -poliittinen avaus? Kansalaispalkan käsite on jäämässä syrjään

Tilaajille

LOGO: KIRJAT Perustulo -poliittinen avaus?

Kansalaispalkan käsite on jäämässä syrjään Kansalaispalkka tai perustulo on vilahdellut suomalaisessakin keskustelussa jo hyvän aikaa, mutta vähän epämääräisesti ja jotenkin marginaalisena asiana. Valtion opintotukikeskuksen suunnittelijan Ilpo Lahtisen uusi teos onkin ensimmäinen perusteellinen kokonaisesitys aiheesta.

Kirjaa on osaltaan inspiroinut Vaihtoehtoisen yhteiskuntapolitiikan seuran työryhmä. Tekstin liitteeksi on koottu mm. Jan-Otto Anderssonin, Marjatta Stenius-Kaukosen ja Osmo Soininvaaran kommentit. Heidän lisäkseen työryhmään ovat kuuluneet mm. Eeva Kuuskoski ja Olli Rehn.

Itse teksti on kuitenkin Lahtisen käsialaa, varsin laadukas pamfletti, jossa omakohtainen innostus ja suurten visioiden etsiminen yhtyy kansainvälisen keskustelun tuntemiseen ja niin sanottujen realiteettien tarkkaankin pohtimiseen.

Lahtinen ehdottaa tähän asti suositun kansalaispalkka-käsitteen (myös kansalaistuloa on käytetty) korvaamista samaa tarkoittavalla perustulolla. Se on hiukan väritön sana, mutta palkkahan on yleensä korvaus tehdystä työstä ja perustulon idea on juuri päinvastainen.

Rahaa kaikille

Perustulon suuruuteen kirja ei ota ehdotonta kantaa, mutta eri esimerkeissä käytetyt summat ovat 2000-2500 markkaa kuussa aikuisille, lapsille esimerkiksi 1000 markkaa.

Perustulo poistaisi suuren osan nykyisistä tukimuodoista: lapsilisät, työttömyyskorvaukset, kansaneläkkeet, toimeentulotuet, monet verovähennykset, opintolainat, maataloustukiaiset ym.

Lahtisen mukaan perustulo siten poistaisi nykyisen sosiaaliturvan monimutkaisuuden, turhan byrokratian ja holhouksen sekä erilaisten tukimuotojen ja systeemien väliin jäävät köyhyysloukut.

Ratkaisu ei myöskään olisi niin kallis kuin näyttää, koska se korvaisi yhteiskunnalle työläämpiä ja siten kalliimpia tarveharkintaisia tukimuotoja.

Mutta perustulo ei olisi vain tekninen reformi vaan sillä on voimakas aatteellinen sisältö.

Perustulosta voisi Lahtisen mukaan tulla yleisen äänioikeuden tai yleisen oppivelvollisuuden kaltainen suuri uudistus, joka viitoittaa koko yhteiskunnan kehityssuuntaa. Utopistisina noitakin asioita ensin pidettiin.

Turvaa vai turvattomuutta?

Lahtisen mukaan oikein mitoitettu perustulo päinvastoin kannustaisi yrittämistä. Pelkästään sen varassa ei kauan tekisi mieli elää, mutta se antaisi perustan, jonka avulla ihmiset voisivat tehdä työtä ja hankkia lisätuloja paljon nykyistä joustavammin.

Ankara jako työllisiin ja työttömiin lievenisi, ihmisten olisi helpompi paneutua luovaan toimintaan, yhteiskunnallisesti mielekkääseen vapaaehtoistyöhön tai lähimmäisten hoitamiseen. Näin ajatellen perustulo olisi myös hyvä lamantorjuntakeino.

Se kuitenkin vaatisi työmarkkinoilta huomattavaa joustoa, minimipalkkalakien ja osa-aikatyön esteiden poistamista jne. Ammattiyhdistysliike on siis vastaan.

Kommentoijista Pentti Arajärvi (sdp) katsookin, ettei perustulo yksin estä työntekijää joutumasta työnantajan mielivallan alle, jos nykyiset säätelyjärjestelmät puretaan. Pelkän perustulon varaan jäävät taas syrjäytyisivät entisestään.

Lahtisen mielestä idea suosii nimenomaan huono-osaisimpia, joiden on vaikea valvoa etujaan sosiaaliturvan nykyviidakossa.

Huikeimmillaan Lahtinen näkee perustulossa vastauksen niin kapitalismin kuin sosialisminkin epäonnistumiseen. Yksilönvapaus ja jokaisen perustarpeista huolehtiminen voidaan yhdistää, kansalaisuus nostaa uuteen kunniaan.

Poliittista kenttää tällainen teema varmaan jakaisikin uudelleen. Suhteessa vahvinta perustulon kannatus niin meillä kuin muuallakin lienee vihreiden ja nykyvasemmiston piirissä. Mutta keskustassa ja kokoomuksessakin sillä on omat kannattajansa ja monissa maissa perustulon eräät versiot ovat olleet oikeistopiirien suosiossa.

Kuka tukee? Kuka hyötyy?

Perustulon poliittinen ongelma on kirjan mukaan kuitenkin siinä, ettei sillä ole kyllin selkeää tukijoiden ja hyötyjien joukkoa. Täysimittainen perustulouudistus olisi niin laajakantoinen ja myös arvaamaton asia, että Lahtinen usean kommentoijan tavoin esittää aluksi kokeiluja ja perustulon asteittaista tai osittaista toteuttamista.

Toisaalta osittaisratkaisut vesittäisivät nuo laajat yhteiskunnalliset uudistusnäkymät, jotka monen mielestä ovat kuitenkin koko ajatuksen ydin. Kompromissit näyttävät mielekkäiltä vain radikaalin perustuloratkaisun osina, ja sellaisen kehittelyssä näyttää olevan vielä monta mutkaa matkassa.

Mutta aihe lienee ainakin kehittelyn arvoinen näinä poliittisen näköalattomuuden aikoina.

EERO OJANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää