Kulttuuri

Kuva, sidos ja kudos Tekstiilitaiteilija Laila Karttusen syntymän satavuotisjuhla Hämeenlinnassa

Tilaajille

HÄMEENLINNA - Hämeenlinna kokoaa viikonloppuna tekstiilitaiteen ja käsityön ammattilaisia ja harrastajia useilla näyttelyillä.

Valtakunnallisen, nyt viidettä kertaa järjestetyn Luo langasta -tapahtuman kanssa sopivasti ajoittunut tekstiilitaiteilija Laila Karttusen (1895-1981) satavuotisjuhlinta antanee syvyyttä ja perspektiiviä tämän päivän taitajille.

Laila Karttusen elämäntyö tekstiilitaiteilijana, Wetterhoffin koulun opettajana ja kutomon johtajana, alan oppikirjojen tekijänä, sekä suomalaisen tekstiiliperinteen arvostajana ja kerääjänä on esillä viidessä näyttelyssä eri puolilla kaupunkia.

Päänäyttely Ilman lintu jakaantuu Hämeenlinnan taidemuseoon ja historialliseen museoon. Oman osuutensa ovat koonneet Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, säätiö ja myymälä sekä kaupunginkirjasto.

Näyttelyiden rungon muodostavat valitut teokset Hämeenlinnan kaupungin 1981 vastaanottamasta laajasta testamenttikokoelmasta: kuvakudokset, kirjontatyöt, maalaukset, luonnokset ja mallipiirustukset. Näyttelyä täydentämään on lainattu ryijyjä, täkänöitä, oviverhoja ja kirkollisia tekstiilejä seurakunnilta.

Laila Karttunen ja Hämeenlinna

Kymmenen vuotta Helsingissä oman taidekutomon ja piirustustoimiston omistajana ja Suomen Käsityön Ystävien kutomon johtajana ja taiteilijana 1931-1940 katkesivat sota-aikaan.

Laila Karttunen kuului tekstiilitaiteilijoiden uranuurtajapolveen, joka teki suomalaista tekstiilitaidetta kansainvälisesti tunnetuksi Barcelonan ja Pariisin maailmannäyttelyissä 1929 ja 1937 ja Milanon triennaaleissa 1930- ja 1950-luvuilla.

Useilla oli takanaan, Laila Karttusen tavoin, vapaan taiteilijan kutsumus ja koulutus, jotka olosuhteiden ohjaamina kanavoituivat tekstiilitaiteeseen.

Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosasto ja tekstiilitietämyksen kasvattaminen Wetterhoffin 1885 perustetussa työkoulussa johtivat 1910- ja 1920-luvuilla tekstiilitaiteilijaksi. Laila Karttusen sukupolveen kuuluvat muun muassa Eva Anttila, Maija Kansanen, Impi Sotavalta, Margareta Ahlstedt-Willandt ja Greta Skogster-Lehtinen.

Kodin ja kirkon tekstiilejä

Tämän päivän katsojan suosikkeja eri tekniikoilla ja eri tyyleillä kuudenkymmenen vuoden aikana syntyneistä töistä ovat: 1920-luvun oviverhot, niin sanotut risakudokset, Järvenpään seurakunnan siunauskappelin alttariseinävaate Naisia Jeesuksen haudalla, joka on poimittua damastia vuodelta 1957, sekä metrikangasdamastit Öljypuunlehti ja Tasoristeys 1960-70 -lukujen vaihteesta.

Eläkkeelle jäätyään vuodesta 1958 Laila Karttunen keskittyi pienikokoisten kuvakudosten tekemiseen. Niitä on näyttelyssä ehjä kokonaisuus. Viimeinen teos, nimetön kuvakirjonta on vuodelta 1980.

Ilman lintu, tesktiilitaiteilija Laila Karttusen (1895-1981) syntymän satavuotisnäyttely 7. 1. 1996 saakka Hämeenlinnan taidemuseossa, Viipurintie 2, ja Hämeenlinnan kaupungin historiallisessa museossa, Lukiokatu 6 .

Laila Karttunen Wetterhoffilla, sekä Aarteita, Wetterhoffin tekstiilikokoelmat, 30. 11. saakka Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Wetterhoffinkatu 2.

Wetterhoffin myymälässä on esillä Laila Karttusen tekstiilejä, Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa Laila Karttusen kirjallista tuotantoa.

Luo langasta, valtakunnallinen käsityön ideatapahtuma 6.-8. 10. Hämeenkaari-hallissa Hämeensaarentie 2. Fil. lis. Sinikka Peltovuori väittelee 14. 10. Helsingin yliopistossa Laila Karttusen tekstiilitaiteesta.

MARJUKKA VAINIO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää