Kulttuuri

Särö ihmisen sielussa Vähien sanojen mestari Willy Kyrklund on gourmet-lukijoiden kulttikirjailija "Kenelläkään ei ole ollut yhtä kauniita sanoja sille, mitä on vaikea kestää"

Tilaajille

Jumala kutsuu kirjailija Willy Kyrklundin kertojaminän iltapäiväteelle ja osoittautuu krokotiilinhahmoiseksi.

Hän vakuuttaa totisella naamalla kertojalle, että juuri ruotsalaisilla on oikea käsitys uskonnosta, mikä sitten aikanaan takaa ruotsia puhuville yliedustuksen iankaikkisessa elämässä.

Tämä tapahtuu hyvyydestä kertovassa romaanissa. Sen ydinajatuksen mukaan rajoitetut onnettomuudet ovat huonojen ihmisten työtä, mutta ihmiskunnan suurimpiin tuhotöihin tarvitaan laaja, pahuutta vastaan taistelevien hyvien ihmisten joukko.

Ruotsissa ylistetään Helsingissä syntynyttä Willy Kyrklundia nimenomaan ruotsalaisena kirjailijana.

Hän ei ole mielestään suomenruotsalainen, ei ehkä ruotsalainenkaan vaan joko "juureton" tai "pohjoismaalainen".

"Kirjoita, että tuomitsen Haminan rauhan. Pohjoismailla on yhteinen historia ja kulttuuri. Voisimme olla samaa unionia", kirjailija sanoo kotonaan Upsalassa ja sytyttää uuden savukkeen.

Kahdeksan hänen romaaniaan on juuri julkaistu yksissä kansissa, mukana kansanpainoksenakin levinnyt Solange , kuvaus älyä korostavan miehen ja tunnevaltaisen naisen avioliitosta.

Kaksi sanaa päivässä

Esimerkiksi tämän syksyn kokoelmateos Prosa on 500:n sivun mittainen haaste löyhiin lukutuotteisiin tottuneille.

"Kukaan ei ole käyttänyt harvempia sanoja ilmaistaakseen vaikeasti käsiteltävää, sydäntäsärkevää; kenelläkään ei ole ollut yhtä kauniita sanoja sille, mitä on vaikea kestää. Joukkotiedotuksen juttelevaisuuden keskellä Kyrklund kirjoittaa niin, että jokainen tavu elää", kustantaja lainaa kirjailija Per Wästbergiä .

"Mitä kevyimmällä kynän liikkeellä hän avaa oven myytteihin, historiaan, filosofiaan ja arkeen. Ja korkean ja alhaisen yhdistyessä hänen tarinansa onnistuvat tasapainottelemaan runollisuuden, koomisuuden, parodian ja paatoksen välillä", Wästberg luonnehti.

Julkisuuden syksy

Marraskuussa hänet on kutsuttu yleisömagneetiksi filosofien seminaariin, jonka aihe on "Hyvyydestä". Krokotiiliote on hänen samannimisestä (Om godheten ) romaanistaan.

Ruotsalainen työväen sivistysliitto ABF järjesti jo syyskuussa Tukholmassa Kyrklund-kirjailijaillan ja tilaisuus oli loppuunmyyty.

Kyrklund, 74, luki otteita romaaneistaan. Vähäeleisesti kuin taitava näyttelijä, ääni täynnä leikillisyyttä, voimaa, salaivaa.

Kaikenikäiset ihmiset kuuntelivat hartaasti otetta mm. tarinasta, jossa rauhalliseen ruotsalaiseen virastoympäristöön putkahtaa raivoisan Timur Lenkin hahmo.

Ainakin yhdellä ihailijalla oli mukanaan kellastuneiden nidottujen kirjojen pino, osa Kyrklundin 14 teoksen tuotannosta. Arvostelijat ja kirjalliset herkkusuut rakastavat häntä.

Lapsuus Laatokan rannalla

Ruotsinkielisen yläluokan poika kasvoi Harlussa Laatokan rannalla, missä isä johti sellutehdasta. "Oli ruotsinkieliset insinöörien ja herrasväen lapset ja sitten muut".

Poika lähetettiin kouluun Helsinkiin. Om godheten -kirjassa hän muistelee monipäiväisiä junamatkoja ja koti-ikävää. "Minulla ei ole juuria missään." "Kotona käydessä vallitsi pyhä- ja lomatunnelma", hän muistelee. Nyt hän istuu nahkasohvassaan, nojaa polviinsa, asettaa uusimman tumpin tuhkakuppiin entisten viereen. Siinä ne ovat ojennuksessa kuin sotilaat.

"Sodan aikana olin Vaasassa. Kysyin saksalaiselta sotilaalta, mitä hän aikoo seuraavaksi tehdä. 'Wir fragen nicht, wir marschieren '", mies vastasi. Emme kysele vaan marssimme.

Sokeaa tottelevaisuutta. "Tunsin oppositiomieltä koko Euroopan mantereen omahyväisyyttä kohtaan. . . Toiset käyttävät järkeään, toiset ovat isänmaanrakkauden läpitunkemia. . . J. L. Runeberg esimerkiksi, hänen ei tarvinnut koskaan ajatella yhtään omaa ajatusta."

Ulkopuolisuus tekee kirjailijan

"Ulkopuolisuus teki minusta kirjailijan. Ei kukaan ryhdy vapaaehtoisesti kirjailijaksi. Ulkopuolinen voi esittää kysymyksiä. Aloin opiskella venäjää, kiinaa, arabiaa, mutta en koskaan oppinut mitään, koska orientoiduin niin perusteellisesti." Perusteellinen sivistys näkyi aforistisissa romaaneissa. Mutta kiinnostus itämaihin ja arabiankieleen "loppui katastrofiin", kiihkoislamilaisuuden nousuun.

"Kun uskonto saa vallan, se näyttää todelliset kasvonsa. . . Maailma olisi parempi ilman uskontoja. . . Uskontohan on vain ihmisen laumavaiston ilmaus, jonka nojalla käydään sotia toisia pienempiä laumoja vastaan." Kirjailija suosittelee uskonnon sijalle järjen käyttöä.

Vuonna 1978 ilmestynyt tarina Persian hovista oli viimeinen itämainen aihe. "Sen jälkeen palasin kreikkalaisuuteen. Siinä oli hyvää sekin, ettei tarvinnut puhua Jeesuksesta." Miten niin? Onhan uusimmassa kirjassa kiertelevä ihmeidentekijä, joka ruokkii kalahampurilaisella 5000 ruotsalaista.

"Olemme keskustelleet välillä hyvinkin kiivaasti", rovastintytär, rouva Karin Kyrklund selittää. Kirjailijan puoliso työskenteli ennen Ruotsin kirkon ulkomaanavussa.

Korkeat vaatimukset

"Kukaan ei kirjoita vapaaehtoisesti. Tarvitaan särö sielussa. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vähemmän on voimia, sitä vaikeampaa se on." Uudestaan kysyttäessä kirjailija raivostuu. Hän puhuu lamauttavasta masennuksesta.

"Mieheni asettaa itselleen hyvin korkeat vaatimukset. Hänellä on sanottavaa, ja olen pyytänyt, että hän kirjoittaisi jotain lyhyempää. . .", Karin Kyrklund sanoo asetellessaan kahvikuppeja.

Lopulta puhe kääntyy Venäjään. Järjen käyttöä ylistävä kirjailija rupeaa yhtäkkiä selittämään, miten kommunismi oikeastaan oli paras malli.

Niin tietysti: olihan kommunismikin massamitan ponnistus hyvän puolesta pahaa vastaan. Eli todella suuren luokan katastrofi.

Willy Kyrklund: Prosa. Bonnier Alba 1995. 475 s.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää