Kulttuuri    |   Konsertti

Vetelää meininkiä HKO musisoi niin kuin märkä palaa

Tilaajille

Uuden kapellimestarin aloittaessa työnsä minkä tahansa orkesterin kanssa on tapana pitää ns. kuherruskuukausi, usein -vuosikin. Silloin kaikki sujuu ruusuisesti: kapellimestari ja soittajat ovat innostuneita toisistaan, ja yleisökin arvelee, että nyt saadaan kuulla jotain aivan ainutlaatuista.

Vähitellen tunteet sitten jäähtyvät normaalitasolle ja turhat illuusiot haihtuvat.

Helsingin kaupunginrorkesterin, Leif Segerstamin ja heidän yleisönsä suhteessa tällaista alkuvaihetta ei kuitenkaan ole: kaikki kolme osapuolta tuntevat toisensa niin perusteellisesti kuin tällaisessa pikkukaupungissa voidaan tuntea. Toimintaa ei siten aloiteta niin sanotusti puhtaalta pöydältä, vaan jatketaan siitä, mihin jäätiin viime keväänä.

Viime keväänä Segerstamin ja RSO:n jo löyhentynyttä suhdetta vaivasi molemminpuolinen väsymys. Se on syvästi inhimillistä: kapellimestaria pitäisi vaihtaa kerran seitsemässä vuodessa, jotta draivi säilyisi. Karajan ja Mravinski olivat säännön vahvistavia poikkeuksia.

Segerstamin ja HKO:n suhteesta ei vielä voi sanoa mitään varmaa, koska yhteistyö on uutta. Ennusmerkit eivät kuitenkaan tämänviikkoisen konsertin perusteella ole hyvät.

Segerstam on rauhoittunut

Tshaikovskin viides sinfonia on täynnä slaavilaista tunteen paloa, ja kunnollisen esityksen tunnusmerkki on se, että esittäjillä on sen päätyttyä paita märkänä ja tukka sekaisin, kun partituuri on puristettu tyhjiin niin kuin kuiva sitruuna.

Näin ei nyt käynyt. Viuluissa ei ollut hehkua, bassot eivät möyrynneet uhkaavasti. Soittajat vetelivät mukavassa takarönössä. Tiedän erään kapellimestarin, joka uhkaa kävellä ulos, elleivät asennot ryhdisty. Hän ei ole suomalainen.

Segerstam ei missään vaiheessa piiskannut orkesteria ja saanut sitä hehkumaan, vaan tyytyi läpsyttelemään tahtia vain ranneniveltä rasittaen. Sanalla sanoen: vetelä suoritus. Kelvoton.

On yleisesti ottaen virhe panna suomalaisia kapellimestareita johtamaan venäläistä musiikkia. Me emme ole venäläisiä, eikä eläytyminen venäläiseen sieluun siksi onnistu.

Rajan takana on leegio toinen toistaan mustasilmäisempiä kapellimestareita, jotka ovat panemaan viimeisen paitansa ja isoäitinsä likoon päästäkseen tänne näyttämään, miten Tshaikovskia ja kumppaneita johdetaan. Heiltä se onnistuu. Kahdessa tapauksessa myös latvialaisilta, jotka ovat asuneet koko ikänsä Venäjällä.

Brahmsin I pianokonsertto sujui samoissa merkeissä. Heti himmeä orkesterijohdanto kertoi sen, että tästä ei mitään kummempaa synny. Stephen Kovacevich solistina valitettavasti sopeutui tähän menoon: flyygelin soinnista puuttui mehu ja kipunointi. Vain oktaavit jylisivät upeasti, mutta sillä ei vielä saada aikaan Brahsille ominaista soinnin täyteläisyyttä. Soitto oli muutenkin sangen tasapaksua. Hyvä esimerkki siitä oli Adagion alku. Hyvä pianisti saa sen yksinkertaisiin sointukulkuihin paljon vivahteita. Kovacevich ei saanut.

Illan valopilkku oli yllättävästi Segerstamin panos säveltäjänä. Nocturne oli värikäs ja vivahteikas pikku pala, jonka paras puoli oli sen riittävän lyhyt kesto.

Saattoi tietysti olla, että Segerstamilla oli vain huono ilta ja että hän oli väsynyt. Siinä tapauksessa tiedän syynkin: hänellähän on työtä ympäri maailmaa ja erityisesti Pohjoismaita niin paljon, ettei hän varmaan aina edes muista, mikä maa ja mikä valuutta on menossa.

Jokin aika sitten Segerstam kehaisi, että hän on Pohjoismaiden musiikkikeisari, koska hänellä on tärkeitä virkoja siellä sun täällä.

Toivottavasti hän osaa laskea voimansa oikein ja muistaa vanhan sananlaskun: parempi pyy pivossa kuin kaksi oksalla.

SEPPO HEIKINHEIMO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää