Kulttuuri

Marie Legros tuo videot isolle kankaalle Haluan koskettaa tunteita, sanoo Lux Sonor -tapahtumassa esiintyvä ranskalainen feministi

Tilaajille

Marie Legros , 32, kertoo vaikuttuneensa afrikkalaisten naisten tavasta koristaa ja muokata kasvojaan ja vartaloaan: "Se on merkki siitä, etteivät he halua joutua myydyiksi orjakaupassa", hän sanoo.

Legros on Pariisissa asuva ja työskentelevä taiteilija, jonka mukaan ranskalaisten naisten on vaikea olla feministejä - siitä huolimatta että heidän kirjallisuudessaan on siihen teoreettinen pohja Luce Irigeraysta Julia Kristevaan .

New York on läheinen

Pariisin Beaux-Arts-taidekoulusta kuvanveistäjäksi valmistunut Marie Legros kokee New Yorkin Pariisia läheisemmäksi taidekaupungiksi. Ainakin siinä mielessä, että siellä on paljon vaihtoehtopaikkoja, joissa käydään taiteen elinehtona olevaa dialogia.

New Yorkissa hän asuikin pari vuotta 1990-luvun alussa ja on äskettäin osallistunut siellä Artists Spacessa näyttelyyn, jonka kuraattoreja olivat Cindy Sherman ja Laurie Simmons .

Hän palasi kuitenkin Pariisiin. "Olen ranskalainen, eikä Pariisissa taistella uran eteen niin kovaotteisesti kuin Yhdysvalloissa." Legros on yksi nuorista ranskalaistaiteilijoista, jotka osallistuvat Pariisin Pompidou-keskuksessa parhaillaan olevaan Feminiini -Maskuliini -näyttelyyn.

Siellä mukana olevan, hiuksiin keskittyvän videotyön Stuck voi tänä iltana nähdä myös Helsingin taidehallissa, jossa Legros esittää videoitaan ja performanssin Lux Sonorissa , kokeellisen elokuvan ja videon tapahtumassa. Ne kuuluvat ohjelmisto-osuuteen jossa Legrosin lisäksi esitellään amerikkalaisen Chris Burdenin taidetta (klo 21-22). Niiden jälkeen vuorossa ovat William S. Burroughsin filmit.

"On kiinnostavaa esiintyä Burdenin rinnalla. En ole hänen tai maskuliinisen näkökulman varjossa. Olen 20 vuotta nuorempi ja kuulun sukupolveen, jonka naiset ovat saaneet vahvat asiat menneisyydestä ja sen kautta perspektiivin myös tulevaisuuteen."

Autot katsomossa

Seitsemän lyhyttä videonauhaa ovat neljän viime vuoden ajalta. Niitä ennen taiteilija esittää (klo 20.30) performanssinsa LAccolade , Halaus. Kuten nimikin kertoo, siinä on hyvin vahva emotionaalinen lataus.

"Haluan käsitellä tunteita. En ole koskaan välissä, en käsittele todellisuutta oikeassa mittakaavassa. Jos vihaat tai rakastat, molemmissa on tunteen suuruutta. Samaa koskee töitäni." "Taiteen tehtävä on herättää kysymyksiä. Jotta se tapahtuu, minun on annettava katsojille jotakin", sanoo Legros, jonka työt ovat saaneet raaka-aineensa eurooppalaisesta kulttuurista, roomalaiskatolisuudesta eksistentialismiin.

Lux Sonorin näyttelyt ja illan filmiesitykset ovat Taidehallissa sunnuntaihin saakka. Valoon, ääneen ja liikkuvaan kuvaan keskittyviin näyttelytöihin voi tutustua myös päivisin. Mukana on parikymmentä kotimaista tila ja ääni -taiteilijaa.

Henkilökohtaisia tutkimusretkiään ovat tehneet muun muassa Inna Aarniala, Martti Jämsä, Pasi Karjula, Tuukka Luukas, Mikko Maasalo, Marjatta Oja, Heli Rekula, Seppo Renvall, Alli Savolainen, Marko Vuokola ja Denise Ziegler.

Lux Sonor 17. 12. saakka Taidehallissa, Nervanderinkatu 3. To -pe klo 11-18, la-su klo 12-17. Esitykset iltaisin klo 18-24, la 18 -03.

HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää