Kulttuuri

Pirkanpohja virkoaa pitkiltä talviuniltaan Eero Hiirosen isännöimä taidekeskus sai kylkeensä uudisrakennuksen

Tilaajille

ÄHTÄRI Pirkanpohjan isäntä, kuvanveistäjä, professori Eero Hiironen on onnellinen mies. Kymmenen vuoden "hiljaiselon" jälkeen Pirkanpohjan taidekeskus herää uuteen kukoistukseen. Kesänäyttelyiden sijaan käynnistyy ympärivuotinen näyttely- ja koulutustoiminta. Ensimmäinen, professori Hiirosen omien töiden näyttely avataan tänään uudenvuodenaattona.

"Tässä on puoli kilometriä toistametristä teräsaitaa ympärillä. Veistospuistolle on rajattu alaa hehtaarin verran ja upouutta näyttelytilaa on rakennettu 700 neliötä", luettelee Hiironen Pirkanpohjan nykyisyyttä.

Yhdestätoista kesänäyttelystä tutuksi tullut Pirkanpohjan sininen "kirkkomainen" talo, arkkitehti Elsi Borgin suunnittelema, on toki paikallaan. Kesän myötä se saa uuden maalin niin sisä- kuin ulkoseiniinsä.

"Tässä on tilat todelliselle suurnäyttelylle", kehrää Hiironen.

"Veistospuiston rakenteita tehdessäni vastasin kyseleville ohikulkijoille rakentavani saunaa; keskeneräisestä ja epävarmasta kun ei kannata paljon kerskua", tuumii Hiironen.

Vakavasti puhuttuna hän myöntää suunnitelleensa Pirkanpohjan taidekeskusta pitkään: "Toistakymmentä vuotta siinä on mennyt. Aidan rakentaminenkin tähtäsi taidekekukseen. Ei kai tuota kukaan muu ryhtyisi hitsaamaan kuin hullu taiteilija".

Omat veistokset ovat aina esillä

Arkkitehdit Kimmo Levanto ja Olli Steen piirsivät Pirkanpohjan rinnemaastoa myötäilevän uudisrakennuksen. Opetusministeriön tuella, työllistämisrahoilla, kaupungin osuudella ja yksityisellä rahoituksella säätiölle rakennettiin uusi näyttelytila.

Säätiö aloittaa toimintansa velattomana.

"Tämä kuuluu Ähtärin työllistämiseen tähtäävään investointiohjelmaan. Se toteutettiin budjetoidun mukaisesti 2,5 miljoonalla markalla", esittelee säätiön hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Lea Tolonen uudisrakennusta.

Ensimmäinen näyttely on rakennettu Eero Hiirosen kokoelmista; mukana on taiteilijan töitä varhaiskauden maalauksista ja piirroksista laajaan veistostuotannon esittelyyn. Varastossa on töitä monen näyttelyn verran.

Taiteen kipinästä syttyi roihu

Kesän alussa järjestetään kymmenpäiväinen kuvataiteen-ja tanssin kesälukio. Sinisen talon seinillä vaihtuvat ulko- ja kotimaiset näyttelyt, ja tila soveltuu akustiikkansa puolesta myös pienille konserteille.

"Säätiön rinnalle on perustettu kannatusyhdistys, joka viime aikoina on ollut talkooyhdistys," naurahtaa Hiironen.

Juuriltaan ähtäriläinen Hiironen ehti valmistua opettajaksi, ennen kuin ryhtyi taiteilijaksi. "Sain kouluaikana laiskanläksyn piirustuksesta. Syksyn lehtiä piti maalata uudelleen. Piirtäminen sai alkusysäyksen." "Raahen seminaarista tuli muitakin taiteilijoita. Siihen on osasyyllinen seminaarin kuvaamataidonopettaja Unto Immonen , joka sytytti kipinän." "Sen verran voimakas palo oli jo armeija-aikana, että Haminaan mennessäni, kun minusta tehtiin sotaherraa, marssin oitis kaupunginjohtajan puheille ja pyysin kaupungilta työtilaa. Ilmoitin olevani taiteilija. Sainkin työhuoneen yhdestä kellarista. Pidinpähän yhden näyttelynkin." Vaikka Hiironen on viimeiset vuosikymmenet tunnettu veistäjänä hän ei koskaan ole luopunut maalamisesta ja piirtämisestä.

"Raskaat veistokset ovat sellaista 'ojan kaivuuta'. Piirtäessäni ja maalatessani tunnen olevani taiteilija." Hiirosta voisi nimittää virkamiestaiteilijaksi. Työpivät alkavat varhain aamulla ja jatkuvat kuin kellokortin nakutuksesta iltapimeään. "Maalaamiseen tai piirätmiseen saatan vetäytyä vielä illan tunteina".

Rupean karhuksi, vaan en Santeriksi

"Kun Pirkanpohjan taidekeskus pyörähtää vauhtiin rupean taas karhuksi, vaan en Santeriksi", virnistää Eero ja viittaa Ähtärin eläinpuiston mainoksissa poseeraavaan Santeri-karhuun.

Pirkanpohjan taidekeskus on talvisaikaan avoinna viikonloppuisin. Huhtikuussa aukioloaikaa lisätään.

JYRKI TERVO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää