Kulttuuri    |   TEATTERI

Kohdataan vaikka henki menisi Kahden hengen näytelmät ovat yhteenottamisen taidetta

Tilaajille

Logo: TEATTERI Kahden hengen näytelmät ovat harvemmin niin juonivetoisia kuin useamman roolin tarinat. Ne elävät enemmän dialogin ja näyttelijäntyön kautta. Hyvä dialogi tarjoaa käänteitä ja yllätyksiä, joita näyttelijät pystyvät sävykkäästi tuomaan esille.

Teatterikorkeakoululla nähdään kaksi erilaista esimerkkiä kahden ihmisen kohtaamisesta. Edward Albeen Eläintarhatarinalla on jo pienen modernin klassikon laahusta, Pauliina Hulkon Nainen ja kettu on katkelmallinen palapeli miehen ja naisen yhteiselosta.

Eläintarhatarinassa kaksi ventovierasta kohtaa puistossa. Eläintarhasta tulossa oleva mies rupeaa jututtamaan penkillä lukevaa miestä. Tämä kuuntelee, on usesti jo lähdössä, mutta jää vieraan luokse arvaamattomin seurauksin. Muista ihmisistä vieraantunut ohikulkija haluaa kontaktia vaikka väkisin.

Albeen näytelmä on hyvin esitettynä mukaansa tempaavaa teatteria. Mutta Janne Saarakkalan ohjauksella ja Jyrki Mänttärin ja Tapani Kalliomäen roolitöillä tähän on vielä matkaa.

Jyrki Mänttärissä on häirikköä aivan kylliksi, mutta muutakin roolissa soisi näkevänsä. Mänttäri esittää roolinsa skitsoidit piirteet niin pinnassa, ettei hänestä jaksaisi kukaan täyspäinen penkillä istuja kiinnostua. Sympaattisuutta, juonikkuutta ja arvoituksellisuutta jää uupumaan.

Korosteinen on Tapani Kalliomäkikin kustantajana. Hänessä on mittelön tasapuolisuuden nimissä turhaakin kivuutta. Riitakin sujuu hieman töksähtäen.

Eläintarhatarinasta tulee näin enemmän tilanteen esittelyä kuin sen analyysia ja elävää tulkintaa.

Viekkaampi Nainen ja kettu

Pauliina Hulkon näytelmä ei edusta Albeen psykorealismia. Se on tyylillisesti fragmentaarisempi, runsas kokoelma lyhyitä kohtauksia eräästä parisuhteesta.

Nainen ja mies tapaavat, eroavat, vihaavat, rakastavat, huutavat, ovat hiljaa. Kun toista ei ymmärrä, ei ymmärrä enää itseäänkään. Toisesta aletaan puhua kolmannessa persoonassa, työnteko kriisiytyy.

Nainen ja kettu käy rohkeasti läpi useita eri tyylejä. Se sopii usein mainiosti esitykseen, koska sen nainen ja mieskin käyvät läpi rooleja, hakevat yhteistä kieltä.

Esitys on sarja irtiottoja ja yhteenkäymisiä. Lopussa palataan alkuun, katsojalle jätetään päätelmät siitä mitä suhteelle käy.

Välillä kohtaukset ovat hyvinkin irrallaan toisistaan. Jotkut huonot laulu- ja sketsikohtaukset ovat verraten vaatimattomia, mutta löytävät silti epätoivossaan yhteyden kokonaisuuteen.

Esityksessä näytellään paremmin kuin Eläintarhatarinassa, mutta ehkäpä Annukka Blombergin ja Mika Nuojuan roolitkin ovat repaleisuudesaan antoisampia. Albeen näytelmä sanelee perinteissä kompaktiudessaan onnistuakseen paljon ennakkoehtoja.

Nainen ja kettu näyttää, että kahden ihmisen kohtaaminen tai kohtaamattomuus voidaan toteuttaa keinoiltaan varsin rikkaasti, yllättävän monityylisesti.

HANNU HARJU Nainen ja kettu Teatterikorkeakoulun Paahtimolla 11. 2. ja Eläintarhatarina 9. 2. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää