Kulttuuri

Valon katedraali Helsingin cityn yössä Jan Söderlund toteutti katkenneen unelman

Tilaajille

LEENA MAUNULA Aleksi on Helsingin pankkikatu. Se tunnetaan arkkitehtuurista, jota on rakentanut kansallinen kärkikaarti Eliel Saarisesta Alvar Aaltoon.

Arkkitehti Pauli Blomstedt oli vain 26-vuotias, kun hän nousi yllätysvoittajaksi Liittopankin järjestämässä arkkitehtuurikilpailussa. Pankkipalatsi, tutkijoiden mukaan Helsingin keskustan "amerikkalaisin liikerakennus", valmistui 1929 Aleksin ja Keskuskadun kulmaan. Sigurd Frosterus viimeisteli tuolloin vastapäistä Stockmannin tavarataloaan.

P. E. Blomstedt (1900-1935), jonka ura päättyi vain 35-vuotiaana, kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin legendoihin.

Rakennustaiteen museossa avattiin kuluvalla viikolla hänen elämäntyönsä näyttely. Se täydentää museon julkaisemaa fil.lis Elina Standertskjöldin kirjaa, joka on ensimmäinen monografia legendaarisesta arkkitehdista.

Aleksin pankkipalatsi, Blomstedtin 1920-luvun pääteos, on juuri herännyt uuteen eloon. Historialliseen rakennukseen sijoittui Helsingin World Trade Center, joka kokoaa yhteisen katon alle kansainvälisessä kaupassa toimivia yrityksiä ja järjestöjä.

Pankkitalon muutosta johti professori Jan Söderlund , joka sai työstä tunnustukseksi rakennustaiteen valtionpalkinnon.

On yleinen harhaluulo, että World Trade Center tarvitsisi sijoituspaikakseen pilvenpiirtäjän. Helsingissä maailmankaupan yhteisö sai lisäarvoa arvokkaasta historiallisesta rakennuksesta, Söderlund huomauttaa.

Muutoksen turvin pelastettiin uuteen käyttöön hiljenneen pankkikadun arvorakennus, jonka Merita omistaa. Rakennuksen vaiheista on ilmestynyt Märta Wallerin taidehistorian pro gradu -työ Helsingin yliopistossa.

Talon alkuperäinen rakennuttaja Liittopankki syntyi 1920-luvulla kolmen pankin fuusiosta. Se sulautui 1930-luvulla Helsingin osakepankkiin, jonka pääkonttori rakennus oli vuoteen 1985.

Suomalaisten pankkien konservatiivisuutta on kiittäminen, että Blomstedtin alkuperäistä kädenjälkeä on vielä hyvin tallessa rakennuksen arvokkaimmissa interiööreissä, suuressa pankkisalissa ja toisen kerroksen tiloissa.

Suurimmat muutokset rakennus koki 1960-luvulla, jolloin Carlton-hotelli lopetti.

"Otimme sen linjan, ettemme lähteneet hampaat irvessä entistämään. Kustannusten kurissa pitämiseksi jätimme paikoilleen myöhempien aikojen muutoksia", Söderlund sanoo.

Vähäisin mutta dramaattisin muutos tapahtui pankkikulman suojellussa julkisivussa, jota pyöreät funkisvalaisimet kiertävät. Vanhojen valaisimien tueksi kytkettiin tehokkaat valonheittäjät.

Rakennus leijuu nyt vasta ensi kertaa sellaisena iltaisin valaistuna liike-elämän katedraalina, jollaista Blomstedt tavoitteli mutta johon 1920-luvun valaistusteknikka ei yltänyt. Rakennusten yökuva oli Blomstedtille alati tärkeä arkkitehtuurin tehokeino. Liittopankista julkaistavaksi tarkoitettuihin valokuviin hän retusoi julkisivussa hohtavat valojuovat.

Suuressa pankkisalissa kuten julkisivun valaisimissakin näkyy funkiksen Suomeen tulon ajankohta. Arkkitehdin Euroopan matka 1928 oli omiaan yksinkertaistamaan rakennusta ja riisumaan sitä koristeista.

Arvotiloihin kuuluu Marskin salina tunnettu pankin hallintoneuvoston entinen kokoushuone.

Märta Waller kertaa tutkielmassaan salin rakennushistoriaa. Kenraali C. G. E. Mannerheim johti pankin hallintoneuvostoa, ja pankki tilasi Akseli Gallen-Kallelalta tämän muotokuvan.

Nuori arkkitehti sai muuttaa suunnitelmansa niin, että alttariksi kohosi Gallen-Kallelan kenraalin frakkipukuinen, kädet puuskassa seisova kookas muotokuva.

Sivuseinälle koottiin suomenruotsalaisten mahtimiesten muotokuvagalleria, joka on yhä tallessa. Mannerheim sen sijaan sai siirtyä omistajan vaihdoksessa Meritan taidekokoelmiin. Sen tilalla on nyt valkokangas.

Mannerheimin muotokuva on esillä Ateneumissa Gallen-Kallelan näyttelyn päätösnumerona.

World Trade Centerissä pääsee kaikkein lähimmäksi suomalaisen pankkitoiminnan historiaa, jos vierailee jyhkeässä holvissa, missä toimii talon ravintola klubeineen. Tallelokerot ovat tarpeettomia, koska arvopaperit ovat sähköisiä, eivätkä enää paperia.

Holvin sivukammioon Jan Söderlund rakensi talon alkuperäiselle arkkitehdille P. E. Blomstedtille omistetun kabinetin.

Liittopankin rakennuksen taakse Ateneuminkujan varrelle valmistuu huhtikuussa World Trade Center Plaza, tuhannen neliömetrin katettu tori myymälöineen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää