Kulttuuri    |   TEATTERI

Lopun aikojen edessä Tampereen Teatteri kantaesitti tuoreeltaan Tony Kushnerin ja David Beairdin draamat

Tilaajille

Tampereen Teatteri on toiminut poikkeuksellisen ripeästi tuomalla pohjoismaiseen kantaesitykseen kaksi uutta amerikkalaista näytelmää, David Beairdin Pirun testamentin ja Tony Kushnerin Slaavit.

Näytelmät sinänsä ovat kaukana toisistaan. Beairdin draama sijoittuu Yhdysvaltain Louisianaan, jossa rikas patriarkka järjestää ahneille sukulaisilleen sydämentykytyksiä kuolemansa edellä. Kushnerin Slaavit puolestaan tapahtuu tämän ajan Venäjällä kansan ja entisten kommunistijohtajien keskuudessa.

Beairdin Pirun testamentin ottamista ohjelmistoon voi jopa hieman ihmetellä, semminkin kun se on niin selvä muunnelma Eugene O'Neillin ja Tennessee Williamsin muutamasta näytelmästä. Näytelmän taustalta paistavat selvästi Williamsin Kissa kuumalla katolla ja O'Neillin Pitkän päivän matka yöhön. Näytelmässä on kaksi tärkeää neekeriroolia, jotka suomalaisnäyttelijät joutuvat esittämään iho ruskeassa pakkelissa.

Mutta vaikka Beairdin aihemaailma ei olekaan omaperäinen, hänen kirjoitustapansa on. Beairdilla on kokemusta Hollwood-käsikirjoittajana. Pirun testamentissa kurinalainen ja kaavamainen käsikirjoitustekniikka kohtaa Molièren klassisen päähenkilökomedian.

Vetäjinä Jurkka ja Kouki

Sellainen meillä on 72-vuotiaassa Sakari Jurkassa. Jurkka pyörittää sukulaisiaan ja ensimmäistä näytöstä suvereenisti. Jumalaa pelkäämätön mies tietää kuolevansa ja miettii kenelle jättää omaisuutensa.

Patriarkka päästää suustaan kaiken mitä normaali ihminen sensuroisi puheestaan, jopa ajatuksistaan. Hän on kävelevä rivienväli, nietzscheläistä elämänvimmaa ihaileva kirosana-automaatti. Kuolevaa miestä pidättelee vain pelko rahojen joutumisesta typerien sukulaisten käsiin.

Beairdin draamassa on kaksi vetojuhtaa. Alkupuolta dominoi Jurkka, toista näytöstä liukasta tyttärenpoikaa näyttelevä nuori Mikko Kouki. Kouki näyttelee tulisilla hiilillä olevan roolinsa hauskasti kuin käsistä karanneen visailuohjelman vetäjä.

Muu näyttelijäryhmä ei sitten ylläkään Jurkan ja Koukin suoritusten tasolle. Monet sivuhenkilöt ovat joko alinäyteltyjä tai sitten otteessaan kliseisiä. Tuija Vuolle mustana palvelijattarena ja Jyrki Kovaleff yllättävänä pappina ovat roolitöinä vireitä ja kontaktissaan eläviä.

Jussi Tuominen on suomentanut näytelmän kulkevasti. Muistin Lontoossa näkemäni kantaesityksen dialogin stereotyyppisemmäksi ja kankeaksi, mutta Tuominen käyttää eläviä ja tuoreita kielikuvia ja notkeaa lauseenpartta.

Jurkan ja Koukin töistä päätellen ohjaaja Åke Lindman on rakentanut onnistuneesti näiden kahden akselin varaan. Muuten näyttämöllä on useita dramaattisia, mutta emotionaalisesti kömpelöitä kohtauksia, joissa keinot tuntuvat loppuvan kesken sekä näyttelijöiltä että ohjaajalta.

Mutta pääroolien varassa kulkeva ja aikaa vasten juokseva esitys kulkee tästä huolimatta kunniallisesti mustan huumorin sanelemaan loppuun saakka.

Kommunismista slaavilaisuuteen

Pituudeltaan Slaavit on vain neljäsosa Angelsista, mutta ne ovat teemoiltaan rinnakkaisia tekstejä. Molemmat miettivät ison kansakunnan kohtaloa ja suuntaa vuosituhannen loppuessa. Angelsissa Kushner on kotikentällään, mutta Slaaveista voisi silti olla ylpeä kuka tahansa kirjailija.

Näytelmässä ei ole suoranaista läpikäyvää toimintaa, vaan se on sarja kuvitteellisia kohtauksia nyky-Venäjältä. Joukko vanhoja kommunistijohtajia miettii mikä meni pieleen. Puoluevirkailija vierailee ydinvoiman saastuttamassa maakunnassa. Tulevaisuusahdistus vaikuttaa jokaiseen ihmissuhteeseen.

Näytelmä löytää slaavilaisen luonteen olemuksen milloin surullisuudesta, milloin lapsellisuudesta, milloin äiti Venäjästä. Vastausta nykyahdinkoon etsitään, mutta sitä ei löydy mistään.

Kushnerin näytelmä kysyy enemmän kuin vastaa. Moniksi vuosikymmeniksi taustalle lykätty uskonto nousee uudelleen esiin. Jos järjestelmä romahti siksi että jumala onkin menshevikki tai pikkuporvari? Miksei ihminen pysty muuttumaan?

Enää ei jaksa edes ihmetellä sitä, että Venäjää käsitellään Tampereella amerikkalaisessa näytelmässä. Onhan illuusio suomalaisten Venäjä-asiantuntijuudesta puhjennut jo vuosia sitten.

Tällaista näytelmää oltaisiin tuskin esitetty Mauno Koiviston varovaisella presidenttikaudella. Viisi vuotta sitten Slaavien käsittelemillä teemoilla olisi ollutkin enemmän uutisarvoa - nyt Kushnerin esiin tuomat asiat eivät ole mitenkään järisyttävän uusia.

Siksi onkin outoa, että nuori ohjaaja Milko Lehto käsittelee Kushnerin satiiria hieman varovaisesti, vakavaotteisesti. Sillä satiiri tai ironinen komediahan Slaavit on. Kommunistivirkailijat hyppivät ilmaan etsiessään muutosta. Lopussa he pohtivat taivaassa mikä meni vikaan.

Lehto on ohjannut näytelmän enemmän vakavaksi draamaksi kuin komediaksi. Paljon Kushnerin piikikkäästä mutta silti inhimillisestä huumorista jää pimentoon. Piiska sivaltaa vain hetkittäin.

Visuaalisesti Slaavit on onnistunut. Puoluepamput asuvat eräänlaisessa mausoleumissa. Leninin patsaan sisältä löytyy televisio. Vanha bolshevikki pitää puhetta saarnastuolissa.

Jaakko Haapanen huvittaa katsojia maailman vanhimpana bolshevikkina. Minna Suurosen arkistonvartijassa on traumaattista voimaa. Aliisa Pulkkinen tulkitsee hyvin syöpälääkärin turhautumisen.

Slaaveista saisi Tampereen Teatteria rajumman tulkinnan. Ihme jos näytelmä ei herätä kiinnostusta muuallakin Suomessa.

HANNU HARJU LEENA KLEMELÄ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää